Estetski & seksualni hirurg dr Dimitrije Panfilov: O odnosu muškaraca i ženskih grudi, lepoti, etici …

Estetski & seksualni hirurg dr Dimitrije Panfilov: O odnosu muškaraca i ženskih grudi, lepoti, etici …

Hadži Dimitri Jevgenič Panfilov, plastični i klasični hirurg, asocirani profesor Univerziteta u Vilni, predsednik i gostujući profesor IAAPS (International Academy for Aestethic Plastic Surgery), trostruki akademik, Mikelanđelo skalpela, donski kozak, Maršal i Vitez Evropskog vinskog viteškog reda Sv. Đorđa, pesnik, TV autor, esejista, kolumnista, antologičar, narator, dekan Panonske akademije za boeme i doajene, Kršilomac, Admiral of Vuke, ciganski pobratim, ataman Panfilohije. Hirurg svetske reputacije, koji je pre sedam godina u Novom Sadu otvorio kliniku za plastičnu hirurgiju „hram lepote za boginje i bogove“. Čovek koji je nesumnjivo i svetska faca i naša, gradska faca. Akademik profesor doktor Dimitrije Panfilov.

Rođen je 1945. godine u Vukovaru, Medicinski fakultet završio u Beogradu, potom bio fabrički lekar u Kombinatu „Borovo“. U Nemačkoj je završio specijalizaciju opšte i plastične hirurgije , kao i subspecijalizaciju iz hirurgije šake i medicine sporta. Vraća se u Vukovar i osniva Odeljenje za plastičnu hirurgiju. Kako je sam u više razgovora rekao, onda su 1991. godine došli neki „robusni momci“ te je on sa 10 diploma i 300 slajdova u kesi krenuo na put za egizistencijom. Nije imao dozvolu za rad u Nemačkoj, te je u početku živeo kao klošar. Kada je rešio administrativne prepreke, počeo je da se bavi privatnom praksom i u Bonu osnovao kliniku „Nofretete“ koja je u jednom američkom časopisu 1999. godine proglašena za „bonsku šik kliniku“, a 2002. godine za najbolju privatnu kliniku za estetsku hirurgiju u Nemačkoj. I posle svega toga, dr Dimitrije Panfilov je odlučio da dođe u Novi Sad.

- Ja sam bio notorni Vukovarac, a mnogo sam putovao. Dva puta sam obleteo planetu. na jednom od putovanja, na Tahitiju, sanjao sam Adu na Dunavu od Vukovara. I sve mi je bilo jasno. Pupak mog univerzuma je na mojoj peščanoj adi na Dunavu. Dunav je „muška rijeka za kojom ženske pritoke luduju od pamtivijeka“, kako je to rekao moj prijatelj Duško Trifunović. Drina, Sava, Morava, Tisa, sve one njemu muškadinu daju svu svoju vodu. Novi Sad je prefinjen grad, koji ne pušta svakoga u naručje. Čekali smo da vidimo hoće li nas primiti. I primio nas je, a na Đurđevdan 2008. godine, princeza Katarina Karađorđević svečano je otvorila Kliniku „Olimp“ – kaže na početku razgovora za portal mojnovisad.com estetski hirurg dr Dimitrije Panfilov i dodaje da je u Novu Sad došao 2007, iste godine kada je osnovana Nagrada „Miroslav Antić“, te su se tako obojica iste godine vratili u grad.

Za sebe kažete da ste „psihijatar sa skalpelom“. Koliko je važno u vašem poslu dobar psiholog i poznavalac duše?

- Pre svega ja svoj posao obožavam, a zatim slušam pacijente. To je ono što me izdvaja. Imam otvorene uši za ono što moji pacijenti žele. Neophodno je da se pronikne u dušu pacijenta, da shvatim šta i zašto hoće. Ako su očekivanja od hirurga prevelika, a mogućnosti da se to uradi male, onda je to maligni krst i ne treba se tog posla laćati. Fejs-lifting ne može da vrati muža koji je pobegao sa mlađom ženom. To je nerealno očekivanje! Estetska hirurgija je i umetnost i umešnost i najvažnije je da li će se operacijom postići poboljšanje sadašnjeg stanja. Uradio sam do sada više od 16.000 samostalnih operacija i najvažnije je da li će to pacijente usrećiti. Na to pitanje je najteže odgovoriti. Dobio sam božićnu čestitku od jedne pacijentkinje koja mi je napisala da još uvek uživa u tome koliko njen partner uživa u njenim dojkama, koje sam pre šest godina uradio. Dobio sam i razglednicu iz Australije od pacijentkinje koja je slavila četvrti rođendan svog novog nosa. Na to se ja palim! To je moja droga! Svako želi da radi novce. Ja želim da zaradim srećne i zadovoljne pacijente!

Pisao viceve za „Plejboj“ Dr Panfilov je osam godina pisao viceve za „Plejboj“. Kaže kako je bio slatki novac tokom specijalizacije. Tada je pokušao da dođe i do ljudi koji smišljaju viceve, ali nikada nije uspeo da nađe nekoga ko je vic izmislio. Svi su ga od nekoga čuli. Tako je zaključio da viceve izmišljaju Marsijanci.

Od tih mnogobrojnih pacijenata i operacija koje su za vama, ima li neka na koju ste posebno ponosni?

- Najznačajnije što sam uradio je što sam jednoj ženi prišio šaku, koja je bila potpuno amputirana. To je bilo u Nemačkoj. Nekoliko dana nakon operacije, ta pacijentkinja mi je rekla „Doktore, koliko je ovo moja, toliko je i vaša šaka“. Takva vrsta zahvalnosti nema uporedljivih merila u drugim profesijama. To je bilo u bolnici u kojoj se lečio i Niki Lauda posle nesreće. Nije bio moj pacijent, ali sam bio deo tima koji ga je lečio. Najveći problem sa njim je bio što je sedeo u bolidu koji je gorio i pluća su mu najviše stradala. Čim se oporavio, on je ponovo seo u bolid. Nije hteo da mu se operiše lice. Njegovo lice je njegov izbor. Svi mi koji smo postali lekari, cilj nam je da nekome spasemo spasemo život. Kada u tome uspemo, to je bezmerna sreća, ali kada ne uspemo, onda je to bezmerna tuga. Ja sam izmislio 24 operacije, odnosno tehnike i metode. Jednoj devojčici sam radio zečju usnu i vučje ždrelo, odnosno dvostruki procep gornje usne, vilice i ždrela. Uradio sam joj 14 operacija, a prvi put sam je operisao kada je imala svega šest meseci. Primljen sam u Američko društvo estetskih hirurga, kao prvi iz ovog dela sveta. Tako da moja liga nije ova Jadranska, ABA, nego NBA!

Best clinic

Na predlog Sokratovog Komiteta iz Oksforda, Evropska biznis Skupština je u oktobru Klinici „Olimp“ dodelila nagradu „Best clinic“ i pravo da brend nosi pet godina, a dr Dimitrije Panfilov dobio je mdalju „direktor godine“.

 

Da li je povećavanje dojki postalo stvar modnog trenda i nešto što se „poklanja“ ženama i devojkama za rođendan?

- Muškarac je biće koje može da se odvikne od mleka, ali ne i od sise! Nije retko da muževi povećanje dojki poklanjaju ženama i momci devojkama. Mislim da oni time investiraju u svoje igračke! Radio sam i rekonstrukcije i amputacije dojki. Kada je reč o modnom trendu, onda pričamo o veličinama. To se menja. Od dečačkog izgleda i ravnih grudi, pa do oblina. Do pre 40 godina tri puta više sam smanjivao dojke, jer je tada vladao „Tvigi model“. Danas ih povećavamo. Mi hirurzi nismo trend-seteri. Mi slušamo želje naših pacijenata. Mislim da je preterivanje kada se u dojke stavi 2,5 litre. To više nisu dojke, nego košarkaške lopte! Nisam spreman da pređem etičku granicu. Smanjivanje koje znači uklanjanje više od pola kilograma po dojci je medicinska indikacija. Jednoj ženi iz Novog Sada odsekao sam 6 kilograma dojki!

Koje intervencije su najčešće u estetskoj hirurgiji?

- Evergrin je operacija nosa i kod mene u klinici to je operacija broj 1, jer sam se ja po tome pročuo, a u drugim klinikama to je operacija broj 2. Česte su i operacije kapaka. U svetu sam se pročuo po fejs liftingu. Napisao sam najkompletniji udžbenik te vrste na svetu „Estetska hirurgija mozaika lica“, koju je najuticajniji časopis za plastičnu i rekonstruktinu hirurgiju američki „Plastic&Reconstructive Surgery“ proglasio za „Bibliju fejs-liftinga“. Kada je reč o liposukciji, ona je u Srbiji retka, jer vlada psihologija da je to opasna operacija. U Nemačkoj sam uradio više od 2.800 liposukcija pacijentkinjama. Radio sam od šest do osam operacija dnevno, ali nikada više od dve liposukcije dnevno.

Sam sebi uradio liposukciju! Panfilov je sam sebi uradio liposukciju podvaljka. Kaže kako je imao sjajnog hirurga i odličan odnos hirurga i pacijenta, a znao je i da pacijent neće tužiti hirurga. Znao je koga bira, našalio se dr Panfilov.

Vaši pacijenti su i muškarci, a radite i dosta neuobičajene operacije povećanja penisa.

- Ranije je odnos bio 90 odsto žena naspram 10 odsto muškaraca, a sada je taj odnos 80 prema 20. Kod nas je 25 odsto muškaraca, jer ovde radimo jednu intervenciju koja je još uvek dosta egzotična - operacija povećanja penisa. Mislim da to niko drugi ne radi. I u dužinu i u debljinu može da se poveća penis od jednog, pa do 5 santimetara. Kakva je to trauma za njega. Radimo i smanjivanje stidnih usana kod žena, jer je to funkcionalni problem. Ima naš narod i izraz za to – preklapača. Bavimo se estetskom seksualnom hirurgijom.

Imate li neki ritual? Nešto što obavezno radite pre operacije?

- Pre ulaska u salu, veče i jutro pre operacije, pomolim se Bogici da mi da mirne ruke i srećnog i zadovoljnog pacijenta. Imam skulpturu koju je po mojoj ideji uradio američki vajar Ronardo. Mislim da Bog isijava ljubavlju i dobrotom i da je on jedna velika lafčina!

Koja je loša stvar u estetskoj hirurgiji?

- Zapatila se jedna užasna stvar, a to je ubrizgavanje tečnog silikona. To je zabranjeno! Jedna kompanija iz Holandije je registrovana kao mazivo za mašine, a onda je jedna firma to ulje sterilisala i ubacuju ga u usne. Kada neko pogreši kod operacije nosa ili dojke, to može u 99 odsto slučajeva da se popravi. Kada ovde pogreši, tu nema popravke. Tečni silikon ne može niko da odstrani. to su kapi koje idu u pravcu sile teže. Same putuju.

Šta biste preporučili pacijentima koji se dvoume da li treba da urade neku estetsku operaciju?

- Prvo bih im preporučio da se konsultuju. Kod nas su konsultacije besplatne. Ne želim da pacijenti odmah sa vrata vade pare. Treba da pogledaju šta im se gde nudi, da se raspitaju, da vide kako se negde osećaju. Tamo gde imaju osećaj da je razgovor bio otvoren, pošten, profesionalan, za to treba da se opredele. A tu je i pitanje cene. Srećan sam što ovde, našim ljudima mogu da ponudim svetske usluge.

A koje su cene?

U Novom Sadu operacija nosa košta 2.000, a u klinici Nefertete u Bonu 5.000 evra. Povećanje dojki sa implantatima je ovde 2.650, a u Nemačkoj 6.500 evra. Istu operaciju kao u Nemačkoj, ovde dobijaju za daleko manje para. Zato mi imamo pacijente i iz Južne Afrike, ali najčešće iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Skadinavije, Engleske.

Kršilomac Jedna od brojnih titula koje nosi dr Panfilov je „Kršilomac“. Titulu je dobio kada se na Kongresu plastičnih hirurga Jugoslavije 1986. godine u Strugi veselio uz pesmu „Dimitrije, sine Mitre“. Tražio je da plati račun za ono što je polupao, a konobar mu je u koloni „vid na uslugata“ napisao „krš i lom, komada 1, cena 100 dinara“!

Licenciran u četiri države Dimitrije Panfilov je licenciran u Nemačkoj, Austriji, Kataru i Srbiji. Član je svih važnijih nacionalnih i internacionalni stručnih udruženja. Objavio je osam knjiga na srpskom, ruskom, engleskom, nemačkom i španskom, priredio 21 film. Organizovao 12 internacionalnih simpozijuma iz struke. Osnivač je GESAPS-a („Global Expert Service Aesthetic Plastic Surgery“), glavni urednik njegovog žurnala „Aesthetic News". Predsednikje i „visiting profesor" IAAPS- a (Intrnacional Acadeniv for Aesthestic Plastic Surgery). Asocirani je profesor univerziteta u Vilniusu (Litva). Član je ISAPS-a (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) i jedan je od 83 člana ASAPS-a (American Society for Aesthetic Plastic Surgery) koji nije Amerikanac. Peti je nosilac u svetu prestižne Susrutine medalje (Susruta - prvi plastični hirurg u istoriji iz drevne Indije - 600 god. p. n. e.), koju mu je uručila predsednica Indije Pratibha Patil 2004. godine. Akademik je „Srpske Akademije inovacionih nauka Nikola Tesla". Trideset godina se bavi isključivo plastičnom i estetskom hirurgijom.

Oceni vest:
9
16

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan