PRVI TRAMVAJ U NOVOM SADU

Iz godine u godinu Novosađani su doživljavali razne novine, koje su kod "neprosvećenijeg" sveta izazivale čuđenje, pa i zaprepašćenje. Jedna od tih istorijskih novina bilo je uvođenje tramvajskog saobraćaja u Novom Sadu.
I trebalo je da prođe prilično vremena dok su se stari Novosađani navikli na “trambelaj”. Duže od njih jedino su od ove “đavolske mašine” zazirali lepi “vranci” i “čilaši”, upregnuti u seljačka kola ili fijakere.

Prvi radovi su počeli početkom 1910. godine kada su postavljene šine u Temerinskoj, Ćurčijskoj (Pašićevoj) i Futoškoj ulici. Salajčani, kao i uvek raspoloženi za šale, pratili su ove radove s čuđenjem i duhovitim primedbama.
- “Ovi Madžari i čifuti", komentarisali su neki, "oćedu da sprovedu ajzliban kroz naš lepi Novi Sad”.
- “Neće to biti ajzliban", objašnjavali su upućeniji, "to će biti neki trambelaj, kola što vozidu ljudi brez konja i volova”.
I kada je te godine proradio prvi tramvaj mnogi Novosađani su gledali u čudu žuta tramvajska kola kako jure njihovim gradom bez ikakve zaprege...

U svojim prisećanjima na to vreme, jedan stari Novosađanin je u “Danu” ovako opisao ta prva reagovanja:
- “I trambelaj je došao. Salajčani, pa i ostali novosadski građani su u prve tramvaje gledali kao u neko čudo. Neko je pred samom varoškom kućom primetio: Izela ga bolja…Pazi samo kako leti, ko da je poludio. Ja neću u to čudo sesti, pa čak da mi naredi i veliki kapetan, rekao je neki bojažljivi Novosađanin”.

Godine su prolazile, a Novosađanima je tramvaj postajao već obična stvar. Ali za mnoge seljake, koji su dolazili u grad da pazare, ovaj trambelaj predstavljao je neviđeno čudo. Dešavalo se da su iz provincije neki dolazili samo da se i sami uvere u to “čudo” o kome se tako mnogo pričalo. I stari Novosađanin je sačuvao u svojim uspomenama interesantnu anegdotu o jednom Čuružaninu i njegovom sinu:
- “Jedan Lala iz Čuruga, došao sa svojim sinčićem da pazari u Novi Sad. On je već nešto čuo o tom čudu. Sinčić ga upitao, kad je primetio u Ćurčijskoj ulici tramvaj:
  - Jel, babo, a kakva su ova kolica ? Di su tu konji koji vučedu?
  - Konji su unutra, sine…”

I posle mnogo godina, tramvaj je služio kao jedna od “atrakcija” Novog Sada za seljake iz bližih, ali i udaljenijih mesta Vojvodine.


Zoran Knežev
Hroničar i publicista

servisne informacije novi sad bez vode JGSP "Novi Sad" horoskop zdravlje astrologija kina dnevni horoskop zodijak uhapšen diler novosadsko porodilište Novosadska racija vlada srbije horoskopski znaci Isključenje struje obeležavanje novosadske racije sahrane novi sad izmena trase autobusa matičar novi sad novorođenčad raspored sahrana novi sad Dom zdravlja Novi Sad bebe isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje