KAFANA "LIPA"


Novi Sad je oduvek važio za veselu varoš, i uvek je imao priličan broj kafana i gostionica. Bilo ih je u svim glavnijim ulicama, u nekima čak i po nekoliko. Kafane su bile specijalizovane po vinu i pivu. Pivo se pilo na čaše od dva deci i na krigle od pola litre. Pivopije su obavezno mezile i pile pivo i pred ručak i pred večeru, a točilo se, bogami, i iz bureta sa leda.

Jedna kafana bila je nekadašnji tipičan primer gradskog kulturnog miljea, što je uspela da sačuva i do dan danas, a to je nekadašnja najposećenija pivnica “Linda”, današnja “Lipa” u Miletićevoj ulici.
Kada se iz Zmaj Jovine uđe u Miletićevu, u četvrtoj kući s leve strane, na broju 7 je restoran „Lipa”, a tu se danas nalazi i istoimeni bife. Pre 135 godina, kada je Miletićeva još bila Lebarski sokak, tu se nalazila čuvena gostionica s pivnicom koju su Novosađani po nemačkom nazivali “Linda” ili “Zur Linde”, jer se u bašti restorana nalazilo drvo Lipe. Ta kafana je važila za purgersku kafanu gde su rado zalazili oficiri, lekari, profesori, činovnici i bogatiji trgovci.

’’Linda’’ je bila deo starog kulturnog miljea Novog Sada u vreme kada nije bilo televizije i radija, pa ni bioskopa. Gospodski građanski svet dolazio je na provod u večernjim satima, mada je tu i preko dana bilo stalnih gostiju, pretežno uglednih Novosađana koji su dolazili s prijateljima da popiju aperitiv ili pivo pred ručak, da razmene dnevne informacije, čuju šta ima novo u varoši ili kako se kreću cene akcija na berzi.
U “Lindi “ se prvo čulo da li će pasti vlada, sprema li se neki važan zakon ili kako je prošla poslednja premijera u Srpskom narodnom pozorištu, hoće li biti nesporazuma na Skupštini Matice srpske, da li će se neki novinari “Zastave” i “Branika” potući, a ne samo preko novinskih stubaca prepucavati. Bila je to kafana u kojoj je bilo bitno biti viđen, ali i spominjan!
U “Lindi” nije bilo muzike, nije bilo lumperajki, dolazilo se na piće i meze, pre svega na čašicu razgovora sa prijateljima. Svako društvo, i to obavezno samo muško, imalo je svoj “štantiš“, to jest stalni astal i to su konobari veoma poštovali. Služio se dobar perkelt, gulaš, viršle sa senfom, mogla je i mala porcija pajšle, i to su bile jauzne, naravno uz plzensko pivo, da se ne pokvari ručak ili večera. Često je uz sva ta jela dobro išlo i crno pivo, koje se držalo u malom buretu.
Stalni gost u vreme gazdovanja Jozefa Oberniga u “Lindi” bio je Vasa Pušibrk, čuveni direktor Srpske pravoslavne Gimnazije. Redovno je Pušibrk navraćao posle školskih i drugih obaveza. Od podne do jedan sat i uveče od sedam do osam časova sedeo je uvek za istim astalom, a gazda je i bez porudžbine znao šta treba servirati gospodinu Vasi: veliku kriglu piva i jednu salckiflu (slanu). Oko njegovog astala okupljao se krug poznatih i uglednih Novosađana. Vlasnik kafane Jozef Obernig, uvek s plajvazom iza uveta, beležio je porudžbine gostiju, a gosti su bili ugledni Novosađani poput Miloša Mijatovića, Vlajovanova, trgovca Pere Matića, književnika Laze Kostića, advokata dr Vlade Stratimirovića, književnika i sekretara Matice srpske dr Milana Savića, lekara dr Mora Ofnera, slikara Uroša Predića, advokata dr Milana Davidovca i dr Pajice Jankovića…, a njihova porudžbina je bila zapovest za njega, kao i sve ostale konobare u “Lindi”.
I pevačka družina kakva je bila grupa “Suncokret” imala je svoj astal u “Lindi”. Bio je to zbor pevača bivših učenika čuvenog profesora Isidora Ise Bajića koji je za svoj račun pevao lepe narodne pesme. Uživali su i oni, ali i svi gosti kafane, među kojima je bilo Srba, Jevreja, Slovaka, Mađara i Nemaca. U “Lindi” se uvek dobro jelo, a tradicija ove kafane nastavljena je i u XX veku kada je zakupac bio Sava Popović - Golubica, koji je samo preveo ime s nemačkog na srpski i - umesto “Linde” ili “Zur Linde” - kafana se od tada zvala “Lipa”.

Kuću u Lebarskom sokaku, nazidao je neki Nešković, polovinom XIX veka, a kafanu u prizemlju je pre Save Golubice držao već pominjani Jozef Obernig, gostioničar češkog porekla.

Za vreme okupacije i II svetskog rata “Lipa” je i dalje radila, ali sa izmenjenim vlasnikom…i imenom. U godinama posle II svetskog rata “Lipa” je bila i studentski restoran i menza, a krajem prošlog veka je temeljno restaurirana i umnogome je poprimila raniji izgled.

U Dnevniku od 1. oktobra 1967. godine izlazi tekst o “Lipi”, odnosno o “Srbijanki”, najozloglašenijem restoranu šireg centra grada. “Konkurencija” joj je jedino kafana “Kovilj”, gde su bile česte tuče pijanih gostiju, a utvrđeno je i siledžijsko nasrtanje na prolaznike. Lokal je jedno vreme bio organizovano stecište prostitucije, džeparoša i teških alkoholičara. Ugostiteljsko preduzeće “Park” uvodi interne privremene mere. Kafana je sredinom 1969. godine postala gostionica “Srbijanka”, da bi konačno bila zatvorena 1971. godine. Ovaj neiskorišćeni ugostiteljski biser godinama je zvrjao prazan i napušten. Tek 1986. godine posle vrlo kvalitetnog renoviranja ponovo je otvoren, ovoga puta kao “Lipa”, kako se zvala i decenijama unazad.
Pre neko veče sam bio gost u Lipi…prelep ambijent, izvrsna hrana i umerene cene, a pored uobičajenih kafanskih stvari u ponudi i Muzej istorije Novog Sada. Naime, u Lipi se nalazi stalna postavka o prošlosti Novog Sada, urađena dvojezično (englesko-srpski), što je umnogome upotpunilo kulturnu ponudu grada, kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture.

Danas jedino nedostaju oni pravi gosti, boemi… pesnici… književnici… jednom rečju, gospoda…ali to je već onaj Novi Sad kojeg, na žalost više nema - ustvari, on postoji, ali samo u pričama i hronikama.

Živeli…!

 

Zoran Knežev
Hroničar i publicista

* Ostali tekstovi:
Berbanske svečanosti u Novom Sadu