UZ ČAŠU VINA

Glavni vinovnik sukoba, svađa i kavgi starih Novosađana često je bilo vino. Ti sukobi ostavili su traga u fasciklama i protokolima Magistrata, a biće zanimljivo i pogledati šta piše u tim starim zapisima. Iz detalja koji se opisuju može se lepo videti život starih građana Novog Sada.

Jednoga dana, davne 1802. godine u „Zelenom vencu“ (danas Vojvođanska banka) sedelo je „uz čašu vina“ neko drušvo novosadsko, a to su bili Auksentije Marković, drvorezbar ikonostasa, Jovan Jovanović - Kiš, deda čuvenog čika Jove Zmaja, Aleksa Čarnojević, stražmešter policije i drugi. U kafanu je došao advokat Kamber, i na poziv od jednog iz društva seo je za njihov sto. Čim je seo, Auksentije mu poče prebacivati zašto stalno radi protiv njega, ospravao mu je advokatsko znanje i govorio mu kako mu je bila zabranjivana advokatska praksa. Ovaj je to negirao.
- Lažeš! - viknu mu Aksentije.
- Ti lažeš! - odgovori mu Kamber.
I počeše se tući štapovima po glavi, a onda se vući za kose.
- Jel želite da kod vas tolikih i život izgubim!- molio je Kamber, i društvo najzad skoči i razdvoji ih i oslobodi Kambera. Kada se uveče društvo razilazilo, Kamber je iz zasede dočekao Auksentija i počeo da ga gađa kamenicama, tako da je čitava stvar predata sudu.Nekada je u Novom Sadu bilo dosta kafana, baš i kao danas i uvek je vino ili neko drugo alkoholno piće dolivalo „ulje na vatru“. Ima jedna interesantna zabeleška u periodu između dva svetska rata, jer tada je bilo mnogo onih kojima je alkohol „oduzimao pamet“, i onih koji su zbog pijanstva često dolazili u sukob sa policijom. O jednom od njih „Dan“ 1935. godine piše:
„Temerinska ulica je u Novom Sadu najživlja i to naročito subotom, kada radnici prime svoje plate. Skoro sve kafane su pune pijanih ljudi. Najinteresantniji je slučaj nekog B. M., ratara, starog 34 godine, sa Salajke. On se obično svake nedelje, bar po jedan put, dobro napije i tada mora da se sukobi sa policijom. Do sada je nekoliko puta plaćao novčanu kaznu i bio hapšen. Poslednji put se napio u nedelju. On je ušao u jednu kafanu i tu pio, a svoja kola i konje za to vreme je ostavio na ulici. Policijski stražar došao je da ga opomene da je zabranjeno ostavljati kola i konje same na ulici bez čuvara. Već prilično pijan B. M. je počeo da se svađa sa stražarom, a kada mu je organ vlasti rekao da će ga privesti policajcima gde će morati i kaznu da plati, ovaj mu je odgovorio sasvim hladno:
- Znam ja to, ja i ne počinjem da pijem dok nemam u džepu 50 dinara za kaznu.
Tako i bi ...Salajčan je i te nedelje kažnjen sa 50 dinara, ali mu je rečeno da je to poslednji put i da će ubuduće ako se ponovo bude napio i pravio nered, biti mnogo strože kažnjen“.Nekada su se po novosadskim kafanama pevali nadaleko čuveni stihovi bećaraca, a jedan od njih ide ovako:
„Širok Dunav, ravan Srem,
Iz „Efike“ ja idem,
Al ne hodam šorom pravo,
Naderan sam zdravo...šalaj...“.


Tako se to radilo u Novom Sadu...od kada je sveta i veka...uz vino se pričalo, grlilo i ljubilo...dogovaralo...tuklo i bilo tučeno...ali su se bogami i kazne plaćale, da li zbog nepropisnog parkiranja ili zbog vožnje pod alkoholom. Ta tradicija nije zaboravljena ni dan danas.

 

Zoran Knežev
Hroničar i publicista