ŠTRAJK KELNERA


Posle I svetskog rata, jedna za drugom, otvarane su u pojedinim delovima grada nove ugostiteljske radnje. U centru grada radilo je više kafana i restorana, koje su bile uređene po uzoru na tadašnje evropske ugostiteljske radnje. Vlasnici ovih radnji su posebnu pažnju obraćali na izbor kelnera, kuvara i, naročito, ćevapdžija. Posle I svetskog rata, u sve više kafana spremali su se kao specijaliteti – ćevapčići, ražnjići i, uopšte, jela na žaru. Međutim, vladala je oskudica u dobrim kelnerima, ali su se u manjim ugostiteljskim objektima zadovoljavali i sa priučenim osobljem.


Položaj kelnera, međutim, bio je veoma težak jer su njihove plate bile zaista mizerne. Početkom 1923. godine, na primer, mesečna plata kelnera iznosila je 125-150 dinara, pored besplatnog ručka i večere, ali to nije bilo dovoljno ni za mesečnu kiriju. Od ove plate kelneru se još odbijalo 20-25 dinara za socijalno osiguranje. Pored plate, kelneri su primali i “bakšiš”,koji je te godine bio vrlo siromašan zbog teških ekonomskih prilika. Najbolje su prolazili kelneri u noćnim lokalima, koji su sebi “povećavali” platu od pijanih gostiju.

Sve teži položaj ugostiteljskog osoblja izazivao je stalne trzavice između kafedžija i kelnera. U početku, kelneri su tražili da im se plate povise na 1.000 dinara mesečno, da bi kasnije pristali i na 500. Vlasnici su nudili prvo 300, a kasnije 400 dinara mesečno. Najzad, posle dugotrajnih i uzaludnih pregovora, kelneri su rešili da stupe u jednodevni štrajk.
Novosađani su znali za razne radničke štrajkove, ali nisu mogli da zamisle kako će izgledati štrajk kelnera, koji su ih dotle učtivo i predusretljivo usluživali. Štrajk je počeo u januaru 1923. godine, u četvrtak po podne i trajao je do sutradan uveče. Kelneri su svoja radna mesta napustili svi u isto vreme i sakupili se u Klub kafani, koja je važila za kelnersku kafanu.


Gosti su počeli da dolaze predveče u kafanu, sedali na uobičajena mesta, ali ih je umesto njihovih kelnera, dočekivao sam gazda ili neko od članova porodice. I ni u jednoj kafani nikada ranije nisu vlasnici bili toliko ljubazni i uslužni kao te večeri. Prava gužva je, međutim, nastala u velikim i dobro posećenim kafanama u centru grada. I ovde su služili vlasnici sa članovima porodice, ali su i gosti sami sebe usluživali kao u današnjem vremenu za “švedskim stolom”.


Sutradan je došlo do sporazuma i kelneri su pristali na mesečnu platu od 450 dinara i tako je prekinut čuveni štrajk kelnera u Novom Sadu.


Zoran Knežev
Hroničar i publicista