PRETNJE NOVOSADSKIH UGOSTITELJA

Za Novi Sad se oduvek govorilo da spada u red najskupljih gradova u zemlji, iako je bio sedište najbogatije pokrajne. I vlasti su 1924. godine počele da suzbijaju skupoću određivanjem cena najtraženijih namirnica. U tome, posle pekara i mesara, došli su na red i ugostitelji, koji su zapretili štrajkom ako se i na njihove radnje odrede maksimirane cene.


Te godine, u Novom Sadu je bilo oko 150 kafana i gostionica i neki su izračunali da na svakih 300 stanovnika, računajući i bebe, dolazi jedna kafana. A upoređivanjem cena ustanovljeno je da su novosadski ugostitelji neopravdano bili skuplji od beogradskih, zagrebačkih i ljubljanskih. Na vest o maksimiranju cena deputacija ugostitelja posetila je tadašnjeg gradonačelnika i molila da se ne snize cene jela i pića, jer bi to dovelo u pitanje opstanak gostioničara. Članovi deputacije su još zapretili da će novosadski ugostitelji stupiti u štrajk i zatvoriti svoje lokale ako se ne udovolji njihovom zahtevu.


Ovaj zahtev ugostitelja ubrzo je iznesen pred Gradski savet, koji se sastao posebno zbog “siromašnih kafedžija, dovedenih na rub propasti”. U javnosti se tražilo da vlast “ne nasedne kafedžijskim pričama nego da ostane dosledna u maksimiranju cena i u ugostiteljskim radnjama”. Na toj sednici je rešeno da nove, snižene cene stupaju na snagu u svim novosadskim ugostiteljskim radnjama 29. oktobra 1924. godine. Gradski savet je ostao dosledan i nije se uplašio pretnji ugostitelja. Ipak, učinjen je manji ustupak ugostiteljima kod cena pića, ali za jelo su ostale snižene cene. Sem toga, ugostiteljske radnje su podeljene u dva razreda prema izgledu lokala. U drugorazrednim lokalima cene su bile nešto niže nego u onima koji su spadali u prvi razred.

Po ovim maksimiranim cenama u ugostiteljskim radnjama, u prvoj zoni ili razredu cena gulaša, perkelta ili mozga s bubregom stajala je 4 dinara, redovna porcija 10-12 dinara, pečenje sa varivom 14-16 dinara, dok je u lokalima drugog razreda koštalo 11-14 dinara. U kafanama je crna kafa bila 3 dinara, čaj sa limunom i rumom 5 dinara, vino u flašama (od 0,7 lit.) 25-30 dinara, a vino na litre 20-25 dinara.


I kako što se predviđalo ugostitelji su i dalje radili po novim, maksimiranim cenama i nijedan od njih nije zatvorio svoju radnju zbog “neopravdano sniženih cena”.


Zoran Knežev
Hroničar i publicista

vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo policija isključenje vode bez struje raspored sahrana novi sad mup novi sad novosadsko porodilište horoskop MUP JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad Isključenje struje bebe servisne informacije novi sad RHMZ novorođenčad astrologija Republički hidrometeorološki zavod bez vode Dom zdravlja isključenja struje jkp novosadska toplana novosađani betanija horoskopski znaci Dom zdravlja Novi Sad dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje