VIDOVDANSKO NASELJE

Vidovdansko naselje se nalazi na severnoj obali kanala DTD (Dunav-Tisa-Dunav). 

 Nekada su stanovnici ovog naselja imali sa gradom tramvajsku vezu. Nakon 1926. godine, naselje je stradalo u velikoj poplavi, da bi tri godine kasnije stanovnici podigli kameni krst u slavu svog zaštitnika, Svetog Vida. Tradicionalnu proslavu Vidovdana ovo naselje obeležav 15. juna.

Pre Drugog svetskog rata ovde je podignuta Osnovna škola "Kralj Petar I" da bi posle rata naziv bio promenjen u "Đura Jakšić". U njoj se danas nalaze isturena odeljenja klisanske Osnovne škole "Dušan Radović".

Najlon pijaca je najdominantniji tržni prostor gde se svake nedelje prodaju automobili, kao i razna švercovana roba. Popularnost niskih cena doprinela je organizovanju pijaca i četvrtkom, petkom i subotom, iako je ranije isključivo nedelja bila rezervisana za odlazak na Najlon. U moru odeće koju preprodavci otkupljuju iz inostranstva na kilograme, a prodaju po bagatelnim cenama, neretko se nailazi i na brendirane komade skupe odeće, polovne ili nove. Zbog toga ćete ovde zateći čak i ugledne Novosađane, lekare, profesore, direktore, ali i studente, đake, „fancy“ Novosađanke, „čuvene“ modne blogerke itd.


Foto: Srđan Srđanov

Megamarket Rodić nalazi se u ovom kvartu. Pored je MB Pivnica, nekadašnje mesto za izlaske, održavanje koncerata folk pevača, organizovanje proslava i sl.

 
Foto: Blic   Foto: stomakpivski.com