BETANIJA

Mesto rođenja svih Novosađana, porodilište na uglu Branimira Ćosića i Majevičke ulice i najveća Akušersko-ginekološka klinika u gradu. Ovde se najpre nalazio sanatorijum za duševne bolesnike koji je zatim pretvoren u bolnicu za tuberkulozu. Budući da je na ovom mestu oduvek postojala bolnica, ona je nazvana Vitavija po mestu kraj Jerusalima u kom je Isus Hristos vaskrsao pravednog Lazara. Otud naziv Betanija.

Foto: Blic

U ovom delu se nalazi i nekoliko mesta koja više ne postoje, a i dalje služe kao gradski orijentiri. Među njima je čuvena samousluga Kokra, gde je šibicario tzv. Ćopica nazvan tako zbog drvene noge koju je imao. U blizini su i Tunel jeftinoće i Lutrija, takođe dva orijentira koja odavno ne postoje.

Hitna pomoć novosadsko porodilište novosađani novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza isključenje grejanja JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje isključenje vode Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje elektrovojvodina jkp lisje sahrane novi sad servisne informacije novi sad horoskop bez struje Dom zdravlja raspored sahrana novi sad dnevni horoskop vremenska prognoza novi sad betanija horoskopski znaci bez vode bebe jkp novosadska toplana bez grejanja