BETANIJA

Mesto rođenja svih Novosađana, porodilište na uglu Branimira Ćosića i Majevičke ulice i najveća Akušersko-ginekološka klinika u gradu. Ovde se najpre nalazio sanatorijum za duševne bolesnike koji je zatim pretvoren u bolnicu za tuberkulozu. Budući da je na ovom mestu oduvek postojala bolnica, ona je nazvana Vitavija po mestu kraj Jerusalima u kom je Isus Hristos vaskrsao pravednog Lazara. Otud naziv Betanija.

Foto: Blic

U ovom delu se nalazi i nekoliko mesta koja više ne postoje, a i dalje služe kao gradski orijentiri. Među njima je čuvena samousluga Kokra, gde je šibicario tzv. Ćopica nazvan tako zbog drvene noge koju je imao. U blizini su i Tunel jeftinoće i Lutrija, takođe dva orijentira koja odavno ne postoje.

sahrane Novo naselje isključenje vode bez vode isključenja struje servisne informacije jkp lisje Isključenje struje novosadsko porodilište betanija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novosađani Vreme u Novom Sadu RHMZ Hitna pomoć Spens gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad sremski karlovci novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad bebe elektrovojvodina servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad