BETANIJA

Mesto rođenja svih Novosađana, porodilište na uglu Branimira Ćosića i Majevičke ulice i najveća Akušersko-ginekološka klinika u gradu. Ovde se najpre nalazio sanatorijum za duševne bolesnike koji je zatim pretvoren u bolnicu za tuberkulozu. Budući da je na ovom mestu oduvek postojala bolnica, ona je nazvana Vitavija po mestu kraj Jerusalima u kom je Isus Hristos vaskrsao pravednog Lazara. Otud naziv Betanija.

Foto: Blic

U ovom delu se nalazi i nekoliko mesta koja više ne postoje, a i dalje služe kao gradski orijentiri. Među njima je čuvena samousluga Kokra, gde je šibicario tzv. Ćopica nazvan tako zbog drvene noge koju je imao. U blizini su i Tunel jeftinoće i Lutrija, takođe dva orijentira koja odavno ne postoje.

borislav novaković RHMZ zodijak zagađenje vazduha sremska kamenica jkp lisje magla astrologija isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad novosadsko porodilište Isključenje struje zagađenje dnevni horoskop servisne informacije novi sad skupština grada novog sada sahrane novi sad bez vode horoskop JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad betanija bebe isključenje vode isključenja elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci raspored sahrana novi sad