BETANIJA

Mesto rođenja svih Novosađana, porodilište na uglu Branimira Ćosića i Majevičke ulice i najveća Akušersko-ginekološka klinika u gradu. Ovde se najpre nalazio sanatorijum za duševne bolesnike koji je zatim pretvoren u bolnicu za tuberkulozu. Budući da je na ovom mestu oduvek postojala bolnica, ona je nazvana Vitavija po mestu kraj Jerusalima u kom je Isus Hristos vaskrsao pravednog Lazara. Otud naziv Betanija.

Foto: Blic

U ovom delu se nalazi i nekoliko mesta koja više ne postoje, a i dalje služe kao gradski orijentiri. Među njima je čuvena samousluga Kokra, gde je šibicario tzv. Ćopica nazvan tako zbog drvene noge koju je imao. U blizini su i Tunel jeftinoće i Lutrija, takođe dva orijentira koja odavno ne postoje.

novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska toplana novi sad Sretenje Rumenka novosadsko porodilište isključenja struje vremenska prognoza matičar JGSP "Novi Sad" Srbija Republički hidrometeorološki zavod novosađani servisne informacije novi sad dan državnosti NURDOR klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad isključenje vode Spens bebe JKP Vodovod i kanalizacija bez vode betanija bez struje dan zaljubljenih Vreme u Srbiji elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu