RIBARSKO OSTRVO 

Nekada se zvalo Kameničko ostrvo. 

FunFact: Otac Đure Daničića, Đorđe Popović, ovde se zapopio u vreme dok je služio liturgiju u vojsci koja je na ostrvu postojala. Zbog peska na ostrvu pop je dobio nadimak „Pop iz peska“. 

Pre samog ulaska u vikend naselje Ribarac, nailazi se na Turističko naselje Ribarsko ostrvo sačinjeno iz nekoliko barki, koliba i restorana, popularnih među Novosađanima i veoma atraktivnim lokacijama za venčanja, naročito nakon kompletne rekonstrukcije bungalova i restorana krajem 2010. godine. Zbog ovoga je vikendom neophodno informisati se o tome da li je već rezervisan restoran za neku privatnu proslavu.

Turističko naselje čine Dunavske kolibe, restoran Alaska Barka, Alaska Terasa i restoran Ribarac.

Sa leve strane naselja nalaze se privatni splavovi, preko puta kojih se vidi deo Keja i špic kupališta Štrand (špic je takođe naziv za krajnju tačku Ribarca sa koje se vidi kraj Štranda). Uz Dunav, prema Tvrđavi, postojao je skup zgrada zvanih Brukšanc, malo utvrđenje kojim se obezbeđivao pontonski most. Nekoliko stotina metara uzvodno postojalo je kupalište sa drvenom zgradom na vodi koje je zamenjeno Štrandom koji su, kao mesto za kupanje, plivanje i veslanje tokom ratnih godina otkrili oficirci. Zbog ovoga se i danas divlja plaža na Dunavu zove Oficirac

U blizini se nalaze Piknik restoranSkipper Yachting Club, kao i splavovi Dva Galeba i Cristal idealni za ljubitelje folk muzike. 

Na samom ostrvu najpoznatiji je restoran „Kućerak kod česme“, koji se i nalazi pored česme koja služi kao orijentir na ostrvu. Dunavac, pogled ka Štrandu, tamburaši i specijaliteti od ribe osnovna su obeležja ovog restorana. Tradicionalno se ovde svake godine tokom avgusta realizuje takmičenje u pravljenju riblje čorbe (koje organizuje klub Ribarac). Učesnici su uglavnom „meštani“ ostrva, odnosno vlasnici vikendica na ovom naselju.

Nedaleko od Ribarca nalazi se i Bećarac.