STARI GRAD

Poznat i kao Centar, Stari grad predstavlja centralni i najstariji deo Novog Sada. Lociran na Bačkoj obali Dunava, osnovan je 1694. godine pod nazivom Racka varoš ili Petrovaradinski Šanac (pogledati: Prvo zdanje gradske uprave u Novom Sadu).

U ovom delu nalaze se sve značajnije političke i javne ustanove, poput Vlade i Skupštine AP Vojvodine (Banovina), Gradske uprave Novog Sada, Skupština grada Novog Sada, Okružni i Opštinski sudovi i tužilaštva. Većina kulturnih institucija, takođe, pripada Starom gradu.

        Foto: Srđan Srđanov

Gradska kuća neorenesansnog stila, inače kopija gradske kuće u Gracu, sagrađena je 1895. godine po projektu arhitekte Đerđa Molnara. Ispred nje nalazi se spomenik Svetozaru Miletiću, najistaknutijoj političkoj ličnosti srpskog demokratskog pokreta u Vojvodini. Spomenik, nastao 1939. godine, rad je čuvenog vajara Ivana Meštrovića.

Foto: www.insederserbia.com

* Fun Fact: Vajar Pavle Radovanović urezao je osnovne podatke ćirilicom i latinicom, jer su stranci mislili da je u pitanju Karl Marks.

* Even Funnier Fact: Zbog položaja tela statue, ljudi su ga prozvali „regionalnim šampionom u pikadu“.


Na centralnom Trgu slobode održavaju se koncerti ili organizuju mali sajmovi sa štandovima za promociju vinskih podruma iz okoline grada, turizma, društva pčelara ili na kojima izlažu mladi dizajneri koji po razumnim cenama nude svoja najnovija kreativna dostignuća.


Foto: Srđan Srđanov

Hotel Vojvodina je najstariji hotel u gradu (1854). Najpre zvan „Carica Jelisaveta“, zatim „Kraljica Marija“, ovaj hotel je važio za luksuzno mesto na kom su se priređivali balovi, koncerti, čajanke i brojni reprezentativni skupovi. Lokali u prizemlju hotela pretvoreni su u butike, a prolazom se stiže do bioskopa Arena Cineplex

Foto: www.androidvodic.com

 

„Gvozdeni čovek“ je vitez koji se nalazi na vrhu fasade kuće na uglu Trga slobode i Njegoševe ulice, po kom je ujedno ovaj objekat i dobio ime. Pred revoluciju 1848. godine bio je sedište Magistrata.

     

Foto: www.novisad.cc

     

Foto: Srđan Srđanov

 

Rimokatolička crkva „Ime Marijino“ je među Novosađanima poznatija kao „katedrala“, iako ona to nije, jer su katedrale locirane u sedištu tj. katedri biskupa, a sedište rimokatoličkog biskupa u Bačkoj nalazi se u Subotici.

     

Foto: www.commons.wikimedia.org

       

 

Nikola Tanurdžić bio je jedan od najpoznatijih novosadskih trgovaca koji je raspisao konkurs za izradu projekta i stvaranje stambenog objekta koji bi obuhvatio bioskop, hotel i brojne dućane, kasnije - Tanurdžićeva palata (najveća gradska palata). 

 

Bioskop „Reks“ bio je smešten na sredini palate i predstavlja prvi namenski izgrađen bioskop u gradu. Ovde je dugi niz godina postojala robnakuća „Progres“ po kojoj je među Novosađanima dugo živelo „nađemo se kod Progresa“, čak i godinama po zatvaranju prodavnice.     
                                           

 

 Sa druge strane Tanurdžićeve palate nalazi se Hotel Putnik, izgrađen 1940. godine. 

Zmaj Jovina ulica se proteže od Trga Slobode do Vladičanskog dvora, ispred kog od 1984. godine stoji spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, najpoznatijem dečijem pesniku po kom ulica i nosi naziv. 

Zmajeve dečije igre: hwww.zmajevedecjeigre.org.rs Ispred ovog dvora su se godinama održavale Zmajeve dečije igre (osnovane 1958. godine), institucija kulture koja se bavi popularizacijom i vrednovanjem književnosti za decu. Detalji dostupni na: www.zmajevedecjeigre.org.rs

 

 Iz pešačke zone centra Zmaj Jovinom ulicom, desno se skreće u Dunavsku ulicu koja izlazi na Dunavski park, a levom stranom pored Vladičanskog dvora, ulaskom u Pašićevu ulicu, nailazi se na Sabornu crkvu Sv. Georgija, sa najstarijim javnim spomenikom u gradu. U pitanju je pravoslavni krst od crvenog mermera koji se nalazi u porti Crkve. U ovom delu grada nalaze se još i Nikolajevska i Uspenska crkva.

 Foto: Srđan Srđanov

 Foto: www.sr.wikipedia.org

 Foto: www.sr.wikipedia.org

 U Pašićevoj ulici, pored Saborne crkve, nalazi se zadužbina vladike Platona Atanackovića tzv. Platoneum, danas zdanje Srpske akademije nauke i umetnosti, a u neposrednoj blizini - i zgrada Akademije umetnosti (Departmani dramskih, likovnih i muzičke umetnosti) Univerziteta u Novom Sadu.

Najpoznatija ustanova kulture, Srpsko narodno pozorište (skraćeno SNP) ujedno je i najstariji profesionalni teatar kod Srba, osnovan 1861. godine. Mermerno stepenište na prilazu platou Pozorišta, leti je okupljao „skejtere“ i „roleraše“ dok nije sagrađen pravi skejt park na Limanu 3.