PETROVARADIN

Prelaskom preko Varadinskog mosta iz pravca centra Novog Sada, nailazi se na Gradić, odnosno podgrađe Petrovaradina prema kom posebne simpatije pokazuju stranci, naročito za vreme Exit festivala kada se ovde, na sred ulice zatvorene za saobraćaj, odvija pravi zasebni događaj na otvorenom. Kroz naselje prolaze međunarodni put i železnička pruga.

Foto: sr.wikipedia.org

 U glavnoj, Preradovićevoj ulici, nalazi se osnovna škola „Jovan Dučić“.

 Crkva Svete Petke u Petrovaradinu svečano je otvorena tokom leta 2012. godine. Crkva Snežne Gospe nalazi se na Tekijama (deo na izlasku iz Petrovaradina prema Sremskim Karlovcima) i poznato je hrišćansko svetilište.

Foto: sr.wikipedia.org

Foto: sr.wikipedia.org

 

Do Petrovaradinske tvrđave motornim vozilima stiže se prolaskom kroz Beogradsku kapiju u čijem je prolazu svojevremeno postojao klub za „after party“ Enter u koji se omladina masovno spuštala iz Jelisavetinog Bastiona na Tvrđavi.

Foto: mestokojevolim.rs

 

PETROVARADINSKA TVRĐAVA

U periodu od 1692. do 1780. godine Austrija je izgradila čuveni Gibraltar na Dunavu, nazvan tako zbog svoje veličine i dominantnosti (112 hektara površine i podzemni hodnici dužine 16 kilometara). I danas predstavlja jedno od najbolje očuvanih artiljerihskih bastionih utvrđenja ovog dela Evrope.

Nalazi arheoloških istraživanja svedoče o prisustvu paleolitske kulture, a potvrđeni su i ostaci iz mlađeg kamenog doba.

Foto: sr.wikipedia.org

Iza Petrovaradinske tvrđave prema Sremskoj Kamenici manji potes naziva se Trandžament (fr. tranchée – rov; zemljana barikada, dubok jendek sa pojačanim bedemom), a deo prema Sremskim Karlovcima - Puckaroš.

 Danas je Tvrđava umetnički centar sa mnoštvom ateljea priznatih umetnika, Akademijom umetnosti, uređenim stazama i podzemnim hodnicima koji privlače brojne posetioce grada. Bastione trase doprinele su atraktivnosti čuvenog Jelisavetinog Bastiona koji je status centralnog „klaberskog“ mesta uspešno održavao godinama. 

Foto: www.virtuelnimuzejdunava.rs

Pogledajte video snimak Petrovaradinske tvrđave iz vazduha:

uskrs novosađani novi sad sahrane Isključenje struje bez vode vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija sremski karlovci betanija bez struje bebe raspored sahrana novi sad RHMZ isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode jkp lisje servisne informacije novi sad Spens elektrovojvodina novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad promenada servisne informacije gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novosadsko porodilište