Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Trg galerija 2 , Novi Sad

Broj telefona: 021 4729 966, 021 528 185

E-mail: kontakt@pavle-beljanski.museum

Website / FB stranica

Kolekcija Pavla Beljanskog, koja broji 185 dela od 37 autora, sastoji se od najznačajnijih dela srpske umetnosti nastalih od početka do sedme decenije dvadesetog veka, sa naglaskom na period između Prvog i Drugog svetskog rata. Kolekcija hronološki započinje slikama prve generacije modernista (Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Kosta Miličević), a nastavlja se delima najvažnijih predstavnika srpske umetnosti između dva svetska rata (Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Dobrović, Ivan Radović, Jovan Bijelić, Petar Lubarda, Sreten Stojanović, Risto Stijović, itd), kao i ostvarenjima umetnika druge polovine XX veka koja slede stilsku orijentaciju dela iz prethodnog perioda (Zora Petrović, Liza Križanić, Živko Stojsavljević, Milenko Šerban, Ljubica Sokić).
Posebnim Ugovorom o poklonu sa Izvršnim većem AP Vojvodine iz novembra 1957. godine, Pavle Beljanski je zaveštao srpskom narodu svoju zbirku umetničkih dela: slika, skulptura, tapiserija i crteža.

Najveći deo postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog čine dela iz legata kolekcionara. Od ukupno 185 dela, izloženo je 144, i to 120 slika, 15 skulptura, 4 crteža i 5 tapiserija. Sama postavka je koncipirana na specifičan način. Mada je tokom vremena pretrpela promene, suštinski je očuvana ideja Pavla Beljanskog da dela u postavci treba da povezuje jedinstvena nit likovnog ritma i prvenstveno kolorističkog sklada, a ne biografsko-istorijski ili neki drugi muzeološki princip. Tokom vremena, ovakva zamisao nije pretrpela znatne promene i inovacije. Njena modernost je i danas očigledna i relevantna, u skladu sa tendencijama izlagačkih politika zasnovanih na specifičnosti poetskog, idejnog, tematskog ili nekog drugog koncepta. Iako se u salama nižu slike i skulpture autora različitih generacijskih pripadnosti, njih objedinjuje jedinstvena ideja kojom se rukovodio Pavle Beljanski. Prihvatajući načela Bogdana Popovića da su najviše vrednosti slikarstva „poetsko osećanje prirode, ukus, mera i viša kultura... savladana tehnika i koloristički dar”, Beljanski smatra da „likovno stvaralaštvo podleže zakonima života”, a njegove vrhunske vrline su spontanost, harmonija i unutrašnja sadržina. Poetiku slikarstva Beljanski je poredio sa muzikom, na čemu je zasnovao i koncepciju postavke dela iz svoje kolekcije: „Njihova osećajnost i njihova izražajna sredstva variraju od kamernog alegreta, do kreščenda u fortisimu, gde dominiraju duvački instrumenti. I sve se to sliva u polifoniju jedne epohe. Verujem da su mnoga dela iz ove epohe dela trajne vrednosti i da će ih generacije koje dolaze predavati jedna drugoj u nasleđe.” Osim dela iz legata Pavla Beljanskog, izložbenu celinu upotpunjuju još dva segmenta: Memorijal Pavla Beljanskog i Memorijal umetnika...

(tekst i fotografija preuzeti sa: http://www.pavle-beljanski.museum/home.php)