Omladinski centar CK13 (Crna kuća)

Vojvode Bojovića 13 , Novi Sad

Broj telefona: 021 4737 601

Website / FB stranica

"Omladinski centar CK13” je alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma pre svega mladih, koji podrazumeva visok stepen samoorganizacije i samoodrživosti aktivnosti mladih generacija i njihovih nezavisnih akcija.

“Omladinski centar CK13” su osnovale tri nezavisne organizacije iz Novog Sada: Kružok, AKO – Alternativna Kulturna Organizacija i Centar za nove medije_kuda.org. Ovaj projekat predstavlja nastavak zajedničkog rada tri organizacije na problemima desnog ekstremizma, fašizma, nacionalizma i ksenofobije. Realizacija projekta je omogucena inicijalnom podrškom fondacije "Schueler Helfen Leben" iz Berlina, Nemačka.

“Omladinski centar CK13” je pokrenut usled dramatičnog nedostatka alternativnih, van-školskih edukativnih i medijskih centara u Novom Sadu, koji konceptualno povezuju različite potrebe mlade populacije i koji su otvoreni i dostupni upravo mladima. Sistemska nebriga vladajućih struktura za razvoj javnih i nezavisnih kulturnih i omladinskih prostora u Novom Sadu od 1980-ih godina do danas, dovela je najpre do devastacije ovih prostora, a zatim i do marginalizacije društvenog angažmana mladih generacija. Danas, bilo kakav oblik nezavisnog društvenog angažmana trpi značajan pritisak instrumentalizacije, gde se pod kapom neoliberalizma opravdava njegova veza sa specifičnim i vrlo uskim značenjem demokratizacije i sa nekritički prihvaćenim mehanizmima ekonomske normalizacije. Na taj način, svaki aktivizam u polju kulture, umetnosti, društva i politike postaje komodifikovan i otuđen od svog prvobitnog značenja, kao potencijala za pokretanje konkretnih i kontroverznih društvenih promena.

Upravo iz tog razloga je pokrenut “Omladinski centar CK13”, kako bi se kroz razlicite metode transdisciplinarnosti i umrežavanja, stvorio otvoren prostor namenjen javnim diskusijama, istraživačkim projektima, nezavisnom izdavaštvu, koncertima, radionicama i predavanjima. U tom smislu, CK13 predstavlja tačku integracije različitih društveno-političkih inicijativa i njihovog zajedničkog rada na istraživanju desnog ekstremizma u našem društvu, (anti)-rasizma, (anti)-fašizma i (anti)-nacionalizma, u okviru istraživackog centra, biblioteke i arhiva Omladinskog centra.

(tekst i fotografija preuzeti sa: http://ck13.org/)

raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište štrajk u pošti JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje isključenja struje vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad bebe horoskop elektrovojvodina raspored sahrana novi sad sahrane novi sad vremenska prognoza gradonačelnik Miloš Vučević obustava rada bez struje servisne informacije novi sad dnevni horoskop novorođenčad isključenje vode matičar novi sad astrologija betanija štrajk poštara pošte srbije zodijak bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje