Omladinski centar CK13 (Crna kuća)

Vojvode Bojovića 13 , Novi Sad

Broj telefona: 021 4737 601

Website / FB stranica

"Omladinski centar CK13” je alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma pre svega mladih, koji podrazumeva visok stepen samoorganizacije i samoodrživosti aktivnosti mladih generacija i njihovih nezavisnih akcija.

“Omladinski centar CK13” su osnovale tri nezavisne organizacije iz Novog Sada: Kružok, AKO – Alternativna Kulturna Organizacija i Centar za nove medije_kuda.org. Ovaj projekat predstavlja nastavak zajedničkog rada tri organizacije na problemima desnog ekstremizma, fašizma, nacionalizma i ksenofobije. Realizacija projekta je omogucena inicijalnom podrškom fondacije "Schueler Helfen Leben" iz Berlina, Nemačka.

“Omladinski centar CK13” je pokrenut usled dramatičnog nedostatka alternativnih, van-školskih edukativnih i medijskih centara u Novom Sadu, koji konceptualno povezuju različite potrebe mlade populacije i koji su otvoreni i dostupni upravo mladima. Sistemska nebriga vladajućih struktura za razvoj javnih i nezavisnih kulturnih i omladinskih prostora u Novom Sadu od 1980-ih godina do danas, dovela je najpre do devastacije ovih prostora, a zatim i do marginalizacije društvenog angažmana mladih generacija. Danas, bilo kakav oblik nezavisnog društvenog angažmana trpi značajan pritisak instrumentalizacije, gde se pod kapom neoliberalizma opravdava njegova veza sa specifičnim i vrlo uskim značenjem demokratizacije i sa nekritički prihvaćenim mehanizmima ekonomske normalizacije. Na taj način, svaki aktivizam u polju kulture, umetnosti, društva i politike postaje komodifikovan i otuđen od svog prvobitnog značenja, kao potencijala za pokretanje konkretnih i kontroverznih društvenih promena.

Upravo iz tog razloga je pokrenut “Omladinski centar CK13”, kako bi se kroz razlicite metode transdisciplinarnosti i umrežavanja, stvorio otvoren prostor namenjen javnim diskusijama, istraživačkim projektima, nezavisnom izdavaštvu, koncertima, radionicama i predavanjima. U tom smislu, CK13 predstavlja tačku integracije različitih društveno-političkih inicijativa i njihovog zajedničkog rada na istraživanju desnog ekstremizma u našem društvu, (anti)-rasizma, (anti)-fašizma i (anti)-nacionalizma, u okviru istraživackog centra, biblioteke i arhiva Omladinskog centra.

(tekst i fotografija preuzeti sa: http://ck13.org/)

elektrovojvodina bebe horoskopski znaci bez vode horoskop jkp novosadska toplana gradsko groblje raspored sahrana novi sad detelinara isključenje vode servisne informacije novorođenčad matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad jkp lisje sahrana Republički hidrometeorološki zavod sahrane bez struje nevreme Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija novosađani isključenja struje Vreme u Novom Sadu betanija