Štrand

Novi Sad

Website / FB stranica

Najpopularnija i jedna od najuređenijih plaža na celom toku Dunava, novosadski Štrand (Strand na nemačkom znači plaža), početke rada vezuje za 1911. godinu, mada su je lokalci koristili i godinama pre. Prve kabine izgrađene su 1913. godine (tri reda), a zatim je usledela izgradnja biletarnice na glavnom ulazu koja je bila prepoznatljiva po dva šiljata tornja i drvenim okretaljkama za pojedinačni prolaz posetilaca.


Fotografija preuzeta sa stranice: Strand Novi Sad

Do Štranda je vozio tramvaj Trčika koji je polazio iz Železničke ulice. Od svog osnivanja, Štrand je bio poznat po raznovrsnim sportskim dešavanjima poput picigena, igre keč-ket (tenis rukom), kurendol (tenis igran nogom) i naravno tenis igran glavom koji je upravo i nastao na ovoj plaži. 

Štrand u brojkama:
  • 7 hektara zelenih površina i skoro isto toliko peščanih;
  • 700 metara duga plaža;
  • oko 400 stabala i šiblja pružaju hlad;
  • 830 kabina;
  • 20.000 posetilaca dnevno u vrelim letnjim danima;
  • tokom sezone (od 1. maja do 30. septembra) kroz kapije prođe i do milion ljudi. 
 
Fotografija: NS reporter   Fotografija: Udruženje spasilaca na vodi

Grupa veselih i entuzijastičnih Novosađana (inicijativa: Detelinarci) je tokom prethodnih godina birala najhladnije dane za odlazak na popularno kupalište. Ekipica se okupiljala na rekordnih -27 stepeni da bi dan provela "sunčajući se na Štrandu". 


 
Foto i izvor: Marko Tetovažer


vodovod lisje bebe JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad almaško groblje bez vode Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad Daško i Mlađa gradsko groblje humanitarna akcija servisne informacije bez struje havarija na vodovodu groblje sahrane novi sad elektrovojvodina jkp lisje vremenska prognoza novi sad isključenja struje betanija Voša Spens novosadsko porodilište OK Vojvodina vreme danas memorijal velikana odbojka