Štrand

Novi Sad

Website / FB stranica

Najpopularnija i jedna od najuređenijih plaža na celom toku Dunava, novosadski Štrand (Strand na nemačkom znači plaža), početke rada vezuje za 1911. godinu, mada su je lokalci koristili i godinama pre. Prve kabine izgrađene su 1913. godine (tri reda), a zatim je usledela izgradnja biletarnice na glavnom ulazu koja je bila prepoznatljiva po dva šiljata tornja i drvenim okretaljkama za pojedinačni prolaz posetilaca.


Fotografija preuzeta sa stranice: Strand Novi Sad

Do Štranda je vozio tramvaj Trčika koji je polazio iz Železničke ulice. Od svog osnivanja, Štrand je bio poznat po raznovrsnim sportskim dešavanjima poput picigena, igre keč-ket (tenis rukom), kurendol (tenis igran nogom) i naravno tenis igran glavom koji je upravo i nastao na ovoj plaži. 

Štrand u brojkama:
  • 7 hektara zelenih površina i skoro isto toliko peščanih;
  • 700 metara duga plaža;
  • oko 400 stabala i šiblja pružaju hlad;
  • 830 kabina;
  • 20.000 posetilaca dnevno u vrelim letnjim danima;
  • tokom sezone (od 1. maja do 30. septembra) kroz kapije prođe i do milion ljudi. 
 
Fotografija: NS reporter   Fotografija: Udruženje spasilaca na vodi

Grupa veselih i entuzijastičnih Novosađana (inicijativa: Detelinarci) je tokom prethodnih godina birala najhladnije dane za odlazak na popularno kupalište. Ekipica se okupiljala na rekordnih -27 stepeni da bi dan provela "sunčajući se na Štrandu". 


 
Foto i izvor: Marko Tetovažer


elektrovojvodina zodijak jkp lisje isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode štrajk poštara astrologija novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije bez struje betanija matičar novi sad pošte srbije servisne informacije novi sad Isključenje struje vremenska prognoza bebe horoskop isključenje vode dnevni horoskop sahrane novi sad horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad Ledena Šuma gradonačelnik Miloš Vučević novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad