Francuski institut u Srbiji – Ogranak u Novom Sadu

Nikole Pašića 33 , Novi Sad

Broj telefona: 021 4722 900

E-mail: infons@institutfrancais.rs

Website /

Francuski institut u Srbiji (ranije Francuski kulturni centar) – Ogranak u Novom Sadu je ustanova koja predstavlja frankofonu kulturu i podstiče učenje francuskog jezika priređivanjem raznih događaja u svim oblastima kulture i organizovanjem kurseva. Dva osnovna cilja njegove misije:

  • dijalog i razmena između francuske i srpske kulture,
  • širenje francuskog jezika, kao i širenje francuske i frankofone kulture.

Francuska medijateka pruža posetiocima mogućnost da pozajmljuju knjige, kompakt diskove, DVD (5000 dokumenata), u prijatnom prostoru prelistavaju preko 20 redovnih brojeva časopisa i novina, članovima i pristup internetu i mogućnost da gledaju programe francuske televizije, prisustvuju događanjima u sali za predavanja i projekcije, kao i da u galeriji pogledaju raznovrsne izložbe.

Institut je pokretač brojnih akcija u oblasti kulture, u saradnji sa različitim kulturnim institucijama (Muzičkom omladinom Novog Sada, Studentskim kulturnim centrom, Akademijom umetnosti, Pozorištem mladih itd.), univerzitetom, lokalnim vlastima, odeljenjem za kulturu Ambasade Francuske i francuskom mrežom kulturne saradnje, kao i sa francuskim preduzećima (Lafarge BFC, Mlekoprodukt Biser) koja posluju u Srbiji. Tako potvrđuje svoju osnovnu misiju – podršku saradnji sa srpskim ustanovama i pokretanje nove saradnje sa srpskim ustanovama. Značajna je i aktivnost Francuskog instituta u oblasti organizovanja kurseva francuskog jezika (na svim nivoima), radionica i specijalizovanih kurseva kojima izlazi u susret širokim interesovanjima ovdašnje publike.

(tekst i fotografija preuzeti sa: http://www.institutfrancais.rs/category/agenda-sr/novi-sad-sr/)