Eđšeg - kulturna stanica

Antona Čehova 4 , Novi Sad

Broj telefona: 021 3830419

FB stranica

 Zgrada sadašnje Kulturne stanice, nekada poznatog dvorca Eđšeg, bila je pred rušenjem, te je pod upravom grada Novog Sada renoviran 2012. godine, a pod upravom Fondacije Novi Sad 2021 i oživljen i tu se sprovode razni kulturno umetnički i edukativni program. Sama Kulturna stanica zvanično je otvorena 8. septembra 2018. godine.
Prostorije koje čine Kulturnu stanicu odišu šarmom starog Novog Sada u kombinaciji sa savremenim potrebama društva. Kao glavni deo, ističe se centralna dvorana, kojom su nekada odjekivali balski koraci, a danas se kroz nju vijore zvuci novih ideja, dečijih programa i akustičnih koncerata.
Kao mesto okupljanja onih koji žele da unapređuju svoja znanja i veštine, tu je učionica, gde, zahvaljući raznolikosti radionica, mogu uživati svi. Sa druge strane, otvorene su i kancelarije koje su na usluzi svim organizacijama i pojedincima kojima je potrebno mesto za razvijanje novih ideja, po principu coworking prostora i open office. 
Neizostavni deo ovog prostora predstavljaju tereni i bašta, svaki sa svojom namenom. Ukoliko ste za filmsku projekciju na otvorenom, koktel zabavu, promociju knjige, koncert, cirkuske performanse, baštovanske radionice ili samo za uživanje u toplim večerima, bašta je idealna bajkovita scenografija. A tik do nje, pravo mesto za sve urbane, sportski nadahnute korisnike, nalaze se dva terena sa podlogom idealnom za košarku,dok zahvaljujući reflektorima, u omiljenom sportu možete uživati i nakon što padne mrak. U okviru terena nalaze se tribine, pa je na sveutakmice dobrodošla i publika.
Vrata kulturne stanice otvorena su svim generacijama, što pokazuje i raznovrsnost programa koji je svakog meseca drugačiji, a svakog meseca obiluje programom koji, u sve većem broju, privlači posetioce.
Ono što ova Kulturna stanica nudi i čime se izdvaja jesu programi za decu, gde su uključena i deca iz Dečijeg sela, škole « Dr Milan Petrović », kao što su likovno-edukativne radionice, opera zad ecu i predstave edukativnog tipa « Limenkicaulaznica » gde se na jedinstven način promoviše očuvanje životne sredine i podiže svest po pitanju reciklaže. Dalje, tu su i programi humanitarnog tipa, na kojima se prikupljaju sredstva za azile za životinje i za sugrađane kojima je pomoć najpotrebnija. Sem dece, u radionice uređivanja bašte, uključeni su svi sugrađani i to je mesto gde se mogu upoznati sa načinima zauzgajanje i negu biljaka. Sa mnogim organizacijama je sklopljena saradnja u vidu održavanja edukativnih seminara, radionica, panela o očuvanju telesnog i mentalnog zdravlja, gde je najveći pokazatelj uspeh Festivala mentalnog zdravlja. A kako je briga o mentalnom zdravlju bitna, radionice Smeh joge su tu da opuste i nasmeju sve posetioce svih dobi. 
A posle odmaranja, mogu i zaplesati na mesečnim igrankama za sve generacije gde je akcenat stavljen na one koji su u toj dvorani nekada i plesali, dakle, na naše seniore.
Ono što je novost jeste mini bibliotka, gde sugrađani mogu iznajmiti knjige, a mogu ih i donirati u dogovoru sa zaposlenima u Kulturnoj stanici.
Uz to, još mnogo toga očekuje sve posetioce u ovoj godini.
Šta sve nudi Kulturna stanica Eđšeg može se videti i na osnovu jednomesečnog kalendara. Od izložbi koje iskazuju umetničku prirodu naših sugrađana, preko koncerata, plesnih večeri, festivala na teme arhitekture, medicine, sporta i drugog, filmskih projekcija na kojima se nađu biseri svetske i regionalne kinematografije, književnih večeri, do stručnih skupova i obuka na kojima pojedinci ili organizacije uče kako da unaprede sebe, kulturne institucije, napišu projekte i slično.