Eđšeg - kulturna stanica

Antona Čehova 4 , Novi Sad

Broj telefona: 021 3830419

FB stranica

 Zgrada sadašnje Kulturne stanice, nekada poznatog dvorca Eđšeg, bila je pred rušenjem, te je pod upravom grada Novog Sada renoviran 2012. godine, a pod upravom Fondacije Novi Sad 2021 i oživljen i tu se sprovode razni kulturno umetnički i edukativni program. Sama Kulturna stanica zvanično je otvorena 8. septembra 2018. godine.
Prostorije koje čine Kulturnu stanicu odišu šarmom starog Novog Sada u kombinaciji sa savremenim potrebama društva. Kao glavni deo, ističe se centralna dvorana, kojom su nekada odjekivali balski koraci, a danas se kroz nju vijore zvuci novih ideja, dečijih programa i akustičnih koncerata.
Kao mesto okupljanja onih koji žele da unapređuju svoja znanja i veštine, tu je učionica, gde, zahvaljući raznolikosti radionica, mogu uživati svi. Sa druge strane, otvorene su i kancelarije koje su na usluzi svim organizacijama i pojedincima kojima je potrebno mesto za razvijanje novih ideja, po principu coworking prostora i open office. 
Neizostavni deo ovog prostora predstavljaju tereni i bašta, svaki sa svojom namenom. Ukoliko ste za filmsku projekciju na otvorenom, koktel zabavu, promociju knjige, koncert, cirkuske performanse, baštovanske radionice ili samo za uživanje u toplim večerima, bašta je idealna bajkovita scenografija. A tik do nje, pravo mesto za sve urbane, sportski nadahnute korisnike, nalaze se dva terena sa podlogom idealnom za košarku,dok zahvaljujući reflektorima, u omiljenom sportu možete uživati i nakon što padne mrak. U okviru terena nalaze se tribine, pa je na sveutakmice dobrodošla i publika.
Vrata kulturne stanice otvorena su svim generacijama, što pokazuje i raznovrsnost programa koji je svakog meseca drugačiji, a svakog meseca obiluje programom koji, u sve većem broju, privlači posetioce.
Ono što ova Kulturna stanica nudi i čime se izdvaja jesu programi za decu, gde su uključena i deca iz Dečijeg sela, škole « Dr Milan Petrović », kao što su likovno-edukativne radionice, opera zad ecu i predstave edukativnog tipa « Limenkicaulaznica » gde se na jedinstven način promoviše očuvanje životne sredine i podiže svest po pitanju reciklaže. Dalje, tu su i programi humanitarnog tipa, na kojima se prikupljaju sredstva za azile za životinje i za sugrađane kojima je pomoć najpotrebnija. Sem dece, u radionice uređivanja bašte, uključeni su svi sugrađani i to je mesto gde se mogu upoznati sa načinima zauzgajanje i negu biljaka. Sa mnogim organizacijama je sklopljena saradnja u vidu održavanja edukativnih seminara, radionica, panela o očuvanju telesnog i mentalnog zdravlja, gde je najveći pokazatelj uspeh Festivala mentalnog zdravlja. A kako je briga o mentalnom zdravlju bitna, radionice Smeh joge su tu da opuste i nasmeju sve posetioce svih dobi. 
A posle odmaranja, mogu i zaplesati na mesečnim igrankama za sve generacije gde je akcenat stavljen na one koji su u toj dvorani nekada i plesali, dakle, na naše seniore.
Ono što je novost jeste mini bibliotka, gde sugrađani mogu iznajmiti knjige, a mogu ih i donirati u dogovoru sa zaposlenima u Kulturnoj stanici.
Uz to, još mnogo toga očekuje sve posetioce u ovoj godini.
Šta sve nudi Kulturna stanica Eđšeg može se videti i na osnovu jednomesečnog kalendara. Od izložbi koje iskazuju umetničku prirodu naših sugrađana, preko koncerata, plesnih večeri, festivala na teme arhitekture, medicine, sporta i drugog, filmskih projekcija na kojima se nađu biseri svetske i regionalne kinematografije, književnih večeri, do stručnih skupova i obuka na kojima pojedinci ili organizacije uče kako da unaprede sebe, kulturne institucije, napišu projekte i slično.
horoskop almaško groblje elektrovojvodina bez vode servisne informacije novosađani vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad havarija na vodovodu RHMZ bebe štrand betanija EPS matična knjiga rođenih novorođenčad jkp lisje bez struje Miloš Vučević porodilište jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište radosne vesti sahrane horoskopski znaci isključenja struje gradsko groblje raspored sahrana i ispraćaja dunav