Gradska biblioteka u Novom Sadu

Dunavska 1 , Novi Sad

Broj telefona: 021 529 265

E-mail: gradskabibliotekans@gmail.com

Website / FB stranica

Gradska biblioteka u Novom Sadu nalazi se Dunavskoj ulici br. 1, u zgradi koja je zadužbina Anke i Arse Pajević, izdavača, mecene i dobrotvora srpskog naroda. Radi na tradiciji Srpske čitaonice novosadske koja je osnovana 23. septembra 1845. godine.
Prvi njen predsednik je bio Jovan Rajić mlađi, novosadski advokat. Prvi Ustav, pravila o ustrojstvu i radu, Čitaonica je dobila decembra 1860. godine. 1861. godine na čelo Čitaonice dolazi dr Svetozar Miletić, a kao sekretar radi Jovan Jovanović, potonji Zmaj. Srpska čitaonica je 1861. godine osnovala Srpsko narodno pozorište, prvo profesionalno pozorište u Srba. Bila je pokrovitelj radu Ujedinjene omladine srpske, Srpskog pevačkog društva i mnogim drugim ustanovama i organizacijama.
Svoju individualnost Srpska čitaonica u Novom Sadu čuva do 1958. godine, kada objedinjavanjem sa Bibliotekom "Đura Daničić", rejonskim bibliotekama grada, a nešto kasnije i pozajmnim odeljenjem Biblioteke Matice srpske, poprima oblik i način delovanja koji i danas ima kao Gradska biblioteka u Novom Sadu.

Gradska biblioteka u Novom Sadu, sa više od 25.000 korisnika i fondom od preko 500.000 knjiga, jedna je od najvećih javnih biblioteka u zemlji. Kao matična biblioteka za Južnobački okrug, projektuje i prati razvoj bibliotečke delatnosti u mreži od 250 biblioteka i bibliotečkih jedinica.
Ciljevi Biblioteke:
- da prikuplja, obrađuje, čuva i daje na korišćenje knjiga, periodiku i druge izvora informacija
- da obezbedi slobodan i otvoren pristup ljudskom znanju i informacijama
- da omogući samoobrazovanje i formalno obrazovanje na svim nivoima
- da edukuje korisnike za samostalno korišćenje izvora informacija
- da promoviše knjigu i čitanje

Mrežu ogranaka Gradske biblioteke čine 26 bibliotečkih ogranka (u gradu i prigradskim naseljima) i dva posebna fonda: Zavičajna zbirka i Čitaonica.
Zavičajna zbirka, sa oko 22.000 knjiga i blizu 300 spomenika kulture, ima karakter muzejske zbirke.
Fond Čitaonice čine referensna, naučno-popularna, stručna literatura i časopisi.
Pozajmno odeljenje za odrasle korisnike Đura Daničić ima oko 65. 000 knjiga beletristike i naučno-popularne literature na srpskom i stranim jezicima.
Dečje odeljenje, sa preko 32 000 knjiga i slikovnica, računarom sa edukativnim igrama i radionicama namenjenim deci, pravo je mesto za odrastanje najmlađih korisnika.

U Gradskoj biblioteci se godišnje realizuje oko 1300 raznih kulturnih programa u mreži bibliotečkih ogranaka: književnih večeri, tribina, predavanja, koncerata, izložbi.
Program namenjen deci obuhvata promocije knjiga i časopisa, gostovanja dečjih pisaca, kreativne radionice, filmoteku i izložbe likovnih radova.

(tekst i fotografija preuzeti sa: http://www.gbns.rs/)
servisne informacije novosadsko porodilište bez vode novorođenčad jkp lisje RHMZ bebe betanija bez struje jkp novosadska toplana isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad sahrane novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja Aleksandar Vučić Isključenje struje novosađani novosadska policija JKP Vodovod i kanalizacija 27. novosadski maraton KCV servisne informacije novi sad matičar novi sad raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad izmena režima saobraćaja