Gimnazija Laza Kostić

Laze Lazarevića 1 , Novi Sad

Broj telefona: 021 6466 766

E-mail: lakogim@gmail.com

Website / FB stranica

Gimnazija “Laza Kostić” u Novom Sadu, najmlađa je gimnazija u Srbiji. Centralna zgrada izgrađena je još 1926. godine, a do pre tridesetak godina u njoj je bila smeštena Osnovna škola “Jožef Atila”, zatim i Saobraćajna škola, koja je posle dvogodišnjeg rada zatvorena. Na tom mestu je 1. septembra 1996. godine osnovano odeljenje Gimnazije “Svetozar Marković”, a odlukom Vlade Srbije, 28. maja 1998. godine, imenovana je kao “Gimnazija sa potpunom odgovornošću”. Vlada Srbije, međutim, 17. maja 2000. godine donosi odluku kojom se menja naziv škole i ona dobija ime Gimnazija “Laza Kostić”, kako se i danas zove. Dan škole je 12. februar – rođendan Laze Kostića, velikog romantičarskog pesnika, po kome je škola nazvana, i uvek se obeležava svečanom akademijom, koja se održava u našoj modernoj pozorišnoj sali. Od svog osnivanja gimnazija privlači pažnju učenika raznim aktivnostima koje se osmišljavaju u zavisnosti od potreba vremena i društva, kao i interesovanja mladih.

Škola se nalazi u mirnoj perifernoj gradskoj zoni, dobro je saobraćajno povezana sa svim delovima grada. U blizini se nalazi Osnovna škola “Jožef Atila”. Potpuno je zaštićena od gradske buke, te omogućuje nesmetano izvođenje nastave. Kvalitetan nastavni kadar, zainteresovan za stručno usavršavanje, trudi se da entuzijazmom nadoknadi nedostatak učila. Usavršavanje profesora obuhvata stručne, pedagoške i psihološke sadržaje. Ostvaruje se kroz rad stručnih aktiva, rad seminara i individualno. Učešće kolega u nizu trodnevnih seminara i edukacija za profesore karakteristika su naše škole. Kulturna i javna aktivnost je veoma razijena, što dokazuje stalno prisustvo učenika i profesora na svim važnim predavanjima, prezentacijama, tribinama, predstavama. Profesori marljivo i kontinuirano rade sa talentovanim učenicima i zato su rezultati veoma zapaženi u oblasti svih sekcija: školsko pozorište, literarna, recitatorska, likovna, sekcija školskog hora, programera, sekcija biologa i svih sportskih sekcija. Učenici i profesori Škole učestvuju na većini takmičenja koje organizuje Ministarstvo prosvete i sporta. Pružanjem podrške uspešnim učenicima, ali i izuzetnom pomoći učenicima koji pokazuju slabije rezultate iz pojedinih predmeta, profesori i pedagoško-psihološka služba razvijaju human odnos prema učenicima i poštovanje njihove ličnosti.

(tekst i fotografije preuzeti sa: http://www.gimnazijalazakostic.edu.rs/stabile/index.php/sr/2012-10-07-16-49-47/is-ri-sh-l)
bez vode jkp novosadska toplana protest taksista Elektrodistribucija Novi Sad betanija servisne informacije raspored sahrana i ispraćaja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ novorođenčad jkp lisje Aleksandar Vučić sahrane novi sad bez struje isključenja struje bebe novosadsko porodilište isključenje vode izmena režima saobraćaja Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad novosadska policija vremenska prognoza novi sad novosađani Republički hidrometeorološki zavod 27. novosadski maraton elektrovojvodina servisne informacije novi sad