Flagrantno kršenje prava stanara: Oduzimanje legalnog parkinga na Podbari (FOTO)

11. oktobar 2017. | Rad gradskih preduzeća

Imamo višegodišnji problem sa parkingom na Podbari, što je i hronični problem na nivou grada. Blizina plaćenih parking zona dodatno opterećuje i ovo malo parking mesta što imamo. Takođe, ovo je jedna od malobrojnih lokacija na Podbari gde je rizik od krađe ili obijanja vozila – prihvatljiv. Za traženje parkinga odlazilo je u proseku 30 minuta. To se postepeno pogoršavalo do danas kada je drastično pogoršano.

Naime, Gradsko zelenilo nam za četvrtinu smanjuje regularni parking ispred zgrade. Ne možemo odbraniti nekoliko diskutabilno "divljih" mesta za parkiranje (zbog nedefinisane trase ulice Milana Rakića), ali čija je ideja da nam oduzimaju već postojeći parking? Ko omogućava smanjivanje površina gde možemo da parkiramo, na uštrb površina gde mogu neometano da naplate drakonske kazne? Ili je ovo podrška onima koji obijaju automobile? Jedino je sigurno da nama ide na štetu. Zar je moguće da baš svi "planeri" baš uvek mogu da uspešno ignorišu stanje na terenu i potrebe građana bez pozivanja na odgovornost?

Ovom prilikom, mi ih pozivamo na odgovornost.

Svesni smo da su interesi gradskih preduzeća u sukobu sa interesima građana, te nismo očekivali da će nam oni rešiti bilo kakav problem. Ovo je presedan, budući da ovako otvoreno protiv nas do sada nisu nastupali. Bez objava, bez ikakvih zvaničnih dokumenata, mogućnosti žalbe. Čak i nepravovremena obaveštenja (koja su lepili tek kada su došli sa opremom) sem neosnovanih pretnji ne sadrže bilo kakvu verifikaciju. Linija napada je "ozelenjavanje gradskih površina", floskula kojom se prikriva još jedno žrtvovanje funkcionalnosti radi vrlo diskutabilne estetike.

Imamo oko 300 stambenih jedinica u ovom delu ulice, plus zaposlene u plavim zonama, plus zaposlene u okolini Temerinske, plus blok zgrada između Kosovske, Marka Miljanova i Zemljane Ćuprije i na sve ovo dolazi tek završen blok zgrada sa preko 200 stanova, na uglu Marka Miljanova i Đorđa Rajkovića. Svi ili nemaju ili imaju samo delimično rešen parking.

Do objašnjenja zašto ne rešavaju problem, nego prave još veći – ne možemo da dođemo. Nadležni su uobičajeno nedostupni, a nezvanično su nas radnici Zelenila uputili na "ZIG", za koji znamo da je transformisan u drugo preduzeće.

Prilažem galeriju slika. Imate moju dozvolu da je koristite.

Megafon #252

Megafon #252

Megafon #252

Megafon #252

Megafon #252

Megafon #252

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nikola

  pre 1144 dana i 10 sati

  Potpuno se slažem sa svim izrečenim.

  Ja isto stanujem na Podbari i stanje na terenu je užasno. Zgrade se više ne grade u liniji paralelenoj sa ulicom već idu u T time zauzimajući svaki mogući prostor (najnoviji primer Gundulićeva 30-34, Jaše Ignjatovića 1, Bele Njive 18 u planu.. ). Takođe se zgrade grade na istoj liniji uz ulicu gde su nekada bile kuće umesto da se zgrade uvuku za barem 5 metara. Sada imamo visoke zgrade sa 5 parking mesta koja su paralelna sa ulicom, a trotoar jedva širok da se dvoje ljudi mimoiđe.

  Ne znam kako, ali planiranje bi trebalo da ide u prilog onima koji tu žive, a ne samo u prilog prihodu grada. Ipak mi biramo ljude da nas zastupaju i ukoliko smatramo da nešto može bolje da se uradi trebali bi imati mogućnost da to promenimo - bilo peticijom, predlogom u Mesnoj Zajednici ili kritikom na javnom uvidu. Međutim stanje je takvo da građani nemaju stvarnu mogućnost da bilo šta promene. Svaka kritika se prihvati, napravi se pauza u izgradnji i nakon mesec-dva-tri urade po svome.

  U Mesnoj Zajednici bi morali imati sve planove u vezi sa izgradnjom tog dela grada, lice koje zastupa građane i plaćeno je za to. Moje iskustvo kada sam otišao u Mesnu Zajednicu je poražavajuće. Prvo mi je rečeno da ništa ne smem da dobijem u fotokopiji, da ono što je na javnom uvidu mogu da pogledam samo dok je neko još prisutan (čak nisam smeo ni da fotografišem dokumente pa da ih pročitam kod kuće -primer u vezi javnog uvida izgradnje javnih garaža), a za pokretanje bilo kojeg pitanja sam prvo morao da naučim kako je Mesna Zajednica organizovana, da dođem drugi put, itd...

  Sve u svemu, jedino mi je preostalo da kupim skuter..

  Oceni komentar:
  0
  1
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.