FOTO: Građani Zmajeva se guše (pazi sad!) u čokoladi!?

06. oktobar 2021. | Bezbednost

Dame i gospodo, ovako izgleda veliki ciglanski bazen u Zmajevu, uslikan u ponedeljak pre podne.

U njega su izlivene cisterne i cisterne nekog crvenog sr..., cela okolina zaudara na trulež i truo mulj. Nema ribe više u vodi uopšte niti bilo kakvog živog stvora.

Tone hemikalija su pobile bukvalno sve. Ko je odgovoran za ovo? Gde je mesna zajednica sada i gde su novinari? Gde su ekolozi?

Da li će neko doći da uzme uzorke ovog užasa i da se povede istraga ko stoji iza ove ekološke katastrofe?

Hoćete li i opet zabiti glave jedni drugima u guzice kao kad su posekli topolovu šumu između pruge i sela, kao i kad su posekli stoletnu hrastovu šumu na igralištu?

Ako ovo zaista nikoga ne pogađa, onda bolje niste ni zaslužili.

U utorak oko 11h smo otišli na bazen da uzmemo uzorke vode. Na lokalnom skrajnutom puteljku koji vodi samo do jezera i atara danas je bio baš gust saobraćaj. Prvo nas je obišlo terensko vozilo vodoprivrednog društva Bačka, a onda nas je skoro udarilo vozilo JP Vode Vojvodine. Stanje "lagune" kako smo kasnije čuli da je nazivaju nadležni iz Voda Vojvodine je danas ovako: voda je oštro crvena kao rastvor hipermangana, a plutajuće đubre i ostrva taloga i otpada je vetar povukao u jedan kraj jezera. Sa jezera se i dalje širi oštar miris truleži i ustajalog mulja. Nakon što smo napravili snimke koje vam puštam u ovom postu na zagađenom bazenu, obišli smo i drugo jezero prema Ravnom selu. Na sreću na njemu još uvek nema, bar vidljivih tragova zagađenja.

U povratku smo zaustavili vozilo iz VD Bačka koje se užurbano udaljavalo sa lica mesta. Kažu da nisu bili ovim povodom baš na Zmajevačkim jezerima, kažu nam da su iz Voda Vojvodine poslali najnižeg vodnog čuvara da izvidi navode o zagađenju, koji je upravo sada kod gazda na jezeru koje se godinama unazad koristi kao ribnjak, kažu da nisu nadležni...

U povratku sa jezera opet smo zvali Vode Vojvodine, malo su nas umirili kada su rekli da su između ostalog obavestili i inspekciju za industrijsko zagađenje. Ma sjajno, pa u ovoj državi nešto i funkcioniše...ali avaj ... čekanje se odužilo i trajalo je gotovo 4 sata.

Napokon, negde oko 16:30 javlja nam se inspektor za industrijska zagađenja. Izveštava nas umilnim glasom da je gotovo 3 sata proveo u detaljnom pregledu "postrojenja" i da konstatovao izvod iz fabrike ali, u lagunu (ne jezero) i ponovo ponavlja da je u pitanju privatno vlasništvo. Kaže da će mu za izveštaj trebati bar dva dana, a tek nakon njegovog izveštaja će biti aktiviran nalog za analizu vode (koje bi trebalo da uzorkuje Institut za javno zdravlje... na našu konstataciju da će podzemni izvori do tada poprilično očistiti zagađenje nije se obazirao.

U međuvremenu juče je otkrivena ispusna cev koja se nalazi na strani jezera koja je na samom platou fabrike Dunav u vlasništvu jedne privatne firme. A sad dolazimo do najzanimljivijieg detalja, čovek je hladno izjavio da je mulj i odvratan talog, te bakarna boja jezera nastalo od sadržaja koji je ispiran iz cisterni, a sadržaj (nad kojim smo mi kao građani zgroženi već treći dan) je ČOKOLADA!?????

Budimir

Megafon #1394

Megafon #1394

Megafon #1394

Megafon #1394

Megafon #1394

Oceni vest:
21
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stefanija

  pre 56 dana i 7 sati

  Šta reći .............? Sramota............ To je naša realnost, pređi brigo na drugoga.

  Oceni komentar:
  1
  10
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.