FOTO: Smrt platana

19. oktobar 2019. | Ostalo

U dvorištu Šumadijska 16 do danas je živeo platan. Pre nekoliko meseci tri osobe iz Šumadijske 16 od kojih je jedan predsednik kućnog saveta jedne od lamela su odlučili da platan treba iseći jer im prlja terase. Stanari su se pobunili. Održana je skupština stanara koja je donela odluku da se stanari protive sečenju drveta ali će biti izvršeno tzv. ovršivanje krošnje. Orezivanje je najavljeno za danas i platan je sveden na panj visine 5 metara. Tri osobe su sprovele svoju naopaku volju uprkos svima nama... Kažu da su dobili mišljenje da drvo ugrožava zgradu i da su imali sve dozvole, ali papire niko nije video. 

Megafon #577

Megafon #577

Megafon #577

Oceni vest:
9
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Drvo platan

  pre 296 dana i 16 sati

  PLATAN je živeo na parceli čiji su vlasnici preduzeća As Impeks i Stambena zadruge Rafinerija (od skoro), preživeo je izgradnju tri lamele velike zgrade i pravio je čist vazduh i divan hlad unutrašnjem dvorištu Šumadijske ulice. Dvorište gleda na ruglo otpada As Imepksa koje se sakuplja godinama unazad i na koje ni komunalna policija ne reaguje (slika u prilogu kada radnici čiste garažu i osatvljaju deponiju za sobom) i pored kojeg deca iz OŠ Đura Daničić prolaze uprkos tome što se objekat na As Impeksovoj parceli obrušava i predstavlja opasnost po njih. Za platan je potpisana saglasnost od većine stanara u Šumadijskoj uluci gde su se svi složili da je neophodno orezivati krošnju ali od strane nadležnih službi i tako je jedna bespravna seča, dana 13.04.2019. bila zaustavljena jer skupština srtanara koja se tada predstavila za sve tri lamele (iako je u pitanju bio samo pojedini slučaj dve umišljene porodice iz jedne lamele) da se hrabro potpišu za sve skupštine stanara (slika u prilogu) bila bez dozvoljenih papira organizovala seču drveta. DANAS, nakom par dana objave na vratima sve tri lamele (slika u prilogU) da će drvo biti OREZANO opet sa potpisom skupštine stanara, DRVO JE NEMILOSRDNO ODSEČENO. Dozvolom za seču, koju opet niko nije imao na uvid, mahao je novosadski advokat Slavko Pereski iako je na obaveštenju bilo da će se uraditi orezivanje drveta (slika obaveštenja u prilogu). Izvršioci seče nisu bili adekvatne opreme tako da se postavlja pitanje ko je izdao potvrdu o dozvoli seče jednog takvog divnog primerka drveta.
  Glavni razlog seče drveta je bio to što prlja terasu inicijatora sečenja.

  Pozivaju se svi ekolozi grada Novog Sada da stanu na put investitorskoj ekologiji.. svi koji su prevareni od strane svoje skupštine stanara, svi... bukvalno svi koji smatraju da nije uredu odseći drvo u dvorištu bez zajedničke odluke - pozivaju se na otpor samovolji egzekutora ekologije Novog Sada.

  Poslednji pozdrav divnom drvetu.
  HVALA TI!

  Oceni komentar:
  7
  25
 • Dzara

  pre 296 dana i 16 sati

  Čemu li se nada neko ko zbog "prljanja terase" odseče plemenito drvo?! Koliko nakazan treba neko treba da bude i da se odluči da odseče zdravo, lepo i korisno drvo? Možda vam terasa više neće biti prljava, ali obraz vam zauvek ostaje kaljav (mada verujem da je takav uvek i bio).

  Oceni komentar:
  10
  31
 • Vladimir

  pre 296 dana i 15 sati

  Na žalost, ovo se dešava po čitavom Novom Sad-u. "Ljudi" ako ih tako mogu nazvati ne razmišljaju da drvo u blizini ima višestruku korist, osim kisonika i hlada pruža dom životinjama, čuva zgradu od prašine, naleta vetra, štiti beton od sunca preko leta..... Treba zakon 100 za jedno posečeno.

  Oceni komentar:
  10
  24
 • Drvo platan

  pre 296 dana i 2 sata

  Fotografija na kojoj piše da će drvo biti orezano!

  Oceni komentar:
  9
  9
 • platan

  pre 296 dana i 2 sata

  Dan nakon orezivanja.
  KOME IDU PARE OD DRVNE MASE?????
  Tim param će da plate kaznu za to što su uradili?

  Oceni komentar:
  8
  17
 • Ivanka

  pre 296 dana i 2 sata

  E moj grade ko brine o tebi...SRAMOTA...A nisu primetili da se u pojedinim delovima grada ljudi saginju kad idu trotoarima, grane su prekrile trotoare i parkinge, TU NE SEKU NIŠTA... u ionako uske trotoare, koje pola zauzmu dugački automobili , na sredinu su pozabijene bandere...roditelji sa bebama idu ulicom jer trotoarom ne mogu...tamo gde bi mogli tu su terase kafića zauzele trotoar...Opameti se prestonico kulture...zapošljavaj stručan kadar a ne partijske poltrone

  Oceni komentar:
  8
  12
 • Andrijana

  pre 295 dana i 22 sata

  Ahahahahahha, ajmooo laznjaci sto se krijete, platan i drvo platan mafijate sa terasa, a ne pitas se da li je to nekom uticalo zdravstveno i ugrozavalo temelje jedne od lamela. Gospodje drage, mozete da se žalite Upravi vodovoda

  Oceni komentar:
  22
  32
 • Novi Sad

  pre 295 dana i 21 sat

  Nekada grad kulturnih, savesnih i dobrih komšija. Sada grad upravnika zgrada, sebične i samožive bagre koja dominira i ispunjava sebi svoje boloumne želje i namere. Čestit narod ćuti...još uvek.

  Oceni komentar:
  10
  23
 • Novi Sad

  pre 295 dana i 21 sat

  @Andrijana
  Gospođo, očigledno ste upućeni u situaciju. Nekako se iz Vašeg polupismenog komentara da zaključiti da Vam je posečeno drvo izazivalo zdravstvene tegobe. U tom slučaju, trebalo bi da se lečite, a ne da se radujete sečenju drveta.

  Oceni komentar:
  14
  22
 • Zoran

  pre 295 dana i 20 sati

  "Andrijana pre 2 sata i 5 minutaAhahahahahha, ajmooo laznjaci sto se krijete, platan i drvo platan mafijate sa terasa, a ne pitas se da li je to nekom uticalo zdravstveno i ugrozavalo temelje jedne od lamela. Gospodje drage, mozete da se žalite Upravi vodovoda"
  Bravo.
  Konačno neko da uputi na svima poznatu istinu. A to je da su drva najveći zagađivaći i nosioci zaraza i bolest. To zlo treba što pre istrebiti, iseći, popaliti i uništiti i na njihovo mesto postaviti sterilna plastična drveta.
  Svaka čast gospođo Adrijana što ste nam na to ukazali.

  Oceni komentar:
  11
  19
 • Bojana Ladišić

  pre 295 dana i 20 sati

  Andrijana, priča o zdravstvenoj ugroženosti Vam ne pije vodu. A bogami ni o ugroženost bezbednosti zgrade. Papir koji potvrđuje ugrožavanje temelja nije niko video. Ako postoji zašto nije prikazan svima I zašto je pribavljen pet meseci posle prvobitnog pokušaja seče. Jasno i je da je drvo stradalo jer vam prlja terase Zato ste (pretpostavljam da ste stanar lamele 16) napisali da je u pitanju orezivanje pa sesekli drvo. Takođe mi je jasno da nemamo kome da se žalimo što ste nas prevarili i uradili šta ste hteli jer ste vi bogom dani. Zdravstveno će nas sve ugroziti veća količina prašine i dvadesetak stepeni viša temperatura u dvorištu leti jer zaštita više ne postoji.

  Oceni komentar:
  11
  21
 • Andrijana

  pre 295 dana i 19 sati

  @Novi Sad
  Ime i prezime, ajmooo junacino, a do tada si nebita/na pismeni / na.
  P.S Da lecim se, ali dzaba terapije, kada mi je pod nosom to sto udisem, sram te bilo.

  Oceni komentar:
  10
  16
 • Petar

  pre 295 dana i 19 sati

  Andrijana drago dete (ovo dete jer je po tome šta i kako si napisala jasno da si osnovnoškolskog uzrasta) roditelji su trebali da te nauče da nije lepo ubacivati se u raspravu odraslih, a naročito kada nemaš znanja o temi. Moj savet ti je da se u ponedeljak javiš učiteljica, ili nastavnici prirode i društva, i zamoliš ih da ti objasne ulogu drveća u eko sistemu. Kada to savladaš javi se opet sa komentarom. Do tada drži se Barbike i ćaos.
  Čika Pera.

  Oceni komentar:
  9
  17
 • Andrijana

  pre 295 dana i 18 sati

  Hvala Vam svima od ❤ sto mi dajete na znacaju, znala sam oduvek da sam bitna i posebna

  Oceni komentar:
  14
  5
 • mi

  pre 294 dana i 54 minuta

  saucesce svima koji su platan voleli a sada im je samo ostala andrijana. A

  Oceni komentar:
  1
  5
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.