FOTO: Umesto dečjeg igrališta dobili smo đubre, auto-otpad, parking i trafo-stanicu

06. mart 2021. | Ostalo

"Legenda" kaže da je u našem kvartu (oivičen ulicama: Pavla Simića, Vase Stajića, Milete Jakšića i Vojvođanskih brigada) pre tridesetak godina još uvek bilo mesto na kom su deca mogla da se igraju i to, okružena zelenilom a ne na betonu. To mesto se zvalo Pionirsko dvorište a u njega su čak dolazila da se igraju i deca iz drugih delova grada. Ovu "legendu" potvrdiće vam i fotografija iz tog vremena koju prilažem, a preuzeta je iz knjige o Novom Sadu iz 80-tih godina.

Onda se usred našeg bloka, na mestu te zelene površine doselila kuhinja Radosnog detinjstva koja je sa sobom nosila konstantne "mirise" kuvanja u prepodnevnim časovima, a što je još gore, smrad izduvnih gasova tako da u najlepše doba dana, u toku jutra, nismo uopšte smeli da otvaramo prozore da nam stanovi ne bi bili puni smrada.

Tada smo pisali peticiju i obećano nam je da će se, nakon iseljenja kuhinje ovo mesto vratiti u pređašnje stanje. Kuhinja se iselila u septembru 2019. godine, a ništa se od tada nije desilo, bar ne na bolje. 

Osim toga što ne osetimo mirise kuvanja, ovo dvorište je sve više postajalo ruglo u kom se nalaze rashodovana vozila, đubre u ogromnim džakovima, a od zelenila postoji jedino korov.

Na sve to, pre nekoliko nedelja, nakon prodaje zgrade Radničkog univerziteta, za jedan dan, u dvorištu je iznikla trafo-stanica koja sa sobom podrazumeva još radova u samom dvorištu, još mnogo buke, dovlačenja građevinskog materijala i otežan saobraćaj u ulici Vojvođanskih brigada gde je trotoar zauzet u jednom delu sa obe strane tako da poruka "Pešaci, pređite na drugu stranu" prosto ne "radi posao". Takođe, nalazi se i blizu nekoliko objekata u kojima žive naše komšije.

Prosudite sami, da li ovako treba da izgleda blok čiji deo "uživa" prethodnu zaštitu od Zavoda za zaštitu spomenika kulture (podsećam, pre nekoliko meseci je do temelja srušena jedna kuća zaštićena zakonom), blok u kom se nalaze jaslice, dečija ambulanta a stanovi se kupuju po basnoslovnim cenama. Da li ovako izgleda zeleni Novi Sad koji je nekad važio za najčistiji grad u bivšoj Jugoslaviji?

Dora

Megafon #1083

Megafon #1083

Megafon #1083

Megafon #1083

Megafon #1083

Megafon #1083

Megafon #1083

Oceni vest:
25
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tamara

  pre 42 dana i 2 sata

  1972.godine ovde je bio Pionirski parkic u koji smo redovno dolazili na igranje.Nove generacije to ni ne pamte.Trebalo bi ga vratiti u predjasnje stanje jer je to bio najlepsi mali parkic u kraju.

  Oceni komentar:
  0
  17
 • Novosadjanka

  pre 42 dana i 2 sata

  Mi deca iz kvarta smo dolazili redovno na igranje u Pionirski parkic koji je bas bio na ovom mestu.To je bio najlepsi mali park u kraju,steta sto ga se retki secaju.

  Oceni komentar:
  0
  16
 • iz kraja

  pre 41 dan i 14 sati

  mi smo to zvali Pionirsko
  super smo se igrali
  stariji fudbal na betonskom delu
  u sredini kruska preukusna
  bazencic - fontanica
  ma sve na jednom mestu
  zimi grudvanje i snesko koliko god veliki hoces
  strasno kako su unakazili igraliste

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Anonymous

  pre 40 dana i 12 sati

  Ako vam je tako bilo lepo sto ste dopustili da vam ga oduzmu? I jos vaznije , sta planirate dalje da uradite po tom pitanju?? A da, poslacete sms za bolesnu decu da umirite savest!

  Oceni komentar:
  9
  0
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.