Kada buka aspiratora restorana "La Mer", zonu 1 pretvori u industrijsku zonu

15.09.2017. - Status megafona # 247 je promenjen u zatvoreno

13. septembar 2017. | Rad gradskih preduzeća

Znate li kako zvuči usisivač u sobi pored? Možete li da zamislite sada da ste uključili usisivač u sobi pored, zatvorili vrata, i ostavili ga da radi od 11-23h? Ili još bolje...Sećate li se zvuka sirena za vreme bombardovanja? E, možete li da zamislite jednu tišu sirenu, ali da se čuje od 11-23h? Npr. Dođete kući sa posla sirena se čuje (ili usisivač, po volji zamišljaoca).

Hoćete leti da popijete kafu na svojoj terasi...avaj...pogađate...sirena...Želite da otvorite prozore i balkon...opet, sirena...Želite da legnete ranije sirena se i dalje čuje...itd.

Ako pitate Google doći ćete i do podataka kako su ljudi u malo davnija vremena mučeni zvukom. E sada da se zapitamo koliko smo odmakli od tih vremena?

Živite u uzanoj, mirnoj uličici Đorđa Servickog u Novom Sadu, i neko odluči da otvori restoran u istoj ulici. I to je ok. Ali da bi isti radio postavi se aspirator od nekoliko metara preko cele zgrade. Možete li to da zamislite?

Možete li sada sa spojite zvuk sirene sa početka priče i sliku ogromnog aspiratora preko cele višespratovne zgrade u jednoj uzanoj ulici gde su zgrada pored zgrade, i nekoliko stotina stanovnika. Koji već više godina ne mogu da popiju kafu na svojoj terasi, da drže otvorene prozore leti, i da žive u miru u sopstvenom stanu jer je neko odlučio da kuva na sav glas.

Odnosno ta kuvanje odluka je na mestu, ali onaj ko je nadležan da dozvoli postavljanje tolikog aspiratora, sigurno ne živi tu. Pogotovo ne na višim spratovima gde je zvuk jači nego na nižim spratovima jer se utopi sa zvukom vozila sa obližnjeg bulevara.

Ako se pitate zašto se niko ne obrati inspekcijskim službama, odma da znate da su se komšije veoma veliki broj puta obraćale. Ali buka se nije smanjila.

I sada...hajde da se javno zapitamo, da li je moguće da se pri donošenju odluka o postavljanju aspiratora i sličnih uređaja kao parametar ne uzima u obzir mir komšiluka? Jer u ovom slučaju zaista postoji opcija da stanari imaju mir a restoran prostor za aspirator, pa neka se kuva od 00-24h, ako se želi.

Nije cilj ovog teksta da se zatvori restoran. Nema potrebe jer sve ostalo sem buke aspiratora je u najboljem redu.

Naprotiv, cilj je da se nađe rešenje da restoran radi, a stanari u ulici da imaju mir.

Jedna opcija je da se aspirator pomeri na bulevarsku strane zgrade. Jer bi zvuk odlazio u poljanu pored Doma zdravlja, gde nikada neće ni biti stambena zgrada. I niko neće biti ugrožen. Ako pomislite na narušavanje vizuelnog doživljaja zgrade, verujte da je već narušen ovolikim aspiratotom sa koje god strane bio. Zar onda nije pravednije postaviti ga bar tamo gde neće uznemiravati stanare tri zgrade. Dakle, više od stotinu ljudi.

Pre nego prokomentarišete ovaj tekst uključite usisivač u susednoj sobi. Od 11-23h. I zamislite da tako živite nekoliko godina.

Megafon #247

Megafon ZATVOREN!

Megafon # 247 je zatvoren uz sledeći komentar...

KAKO DA SVE UČINIM DA KOMŠIJI CRKNE KRAVA

Obraćam vam se kao vlasnik restorana La Mer jer smatram da vi kao ozbiljan portal ne biste sebi smeli dozvoliti objavljivanje rekla-kazala teksta u domenu istraživačkog novinarstva ili biste bar trebali proveriti tacnost iznetih informacija tj. kontaktirati i drugu stranu za mišljenje i komentar.

Na ovaj način štetite ugledu svog portala a nanosite i direktnu štetu reputaciji mog restorana koju vrlo teško godinama gradim.

Za vašu informaciju restoran La Mer poseduje 3 elaborata o merenju buke koja u svakom mometu može biti pružena na uvid.

A što se vašeg čitaoca tiče, dotični nije bio zadovoljan činjenicom da nam je poslao 20-ak različitih inspekcija u kratkom vremenskom periodu i pošto verovatno dokon sedi razmišljajući na koje sve načine da napakosti dođošima koji su došli i uzurpirali grad treba da zna da svaka radnja mora da ima svoje posledice pa tako i njegova.

Dotični bi trebao da pokaze barem malo dostojanstva i da se potpiše ispod ovg srceparajuceg teksta o nemogucnosti ispijanja kafe na svojoj terasi od čak pola kvadrata na sredini bulevara cara Lazara. Takođe je bio toliko dokon da je poslao na sve adrese u pomenutoj ulici patetična pisma o pozivu na zajedničko udruživanje u odbranu mirne ulice Đorđa Servickog (koja trenutno ima 2 ozbiljna gradilista). Novosađanine/starosađanine potpisi se imenom i prezimenom moli te komšija dođoš.

S poštovanjem,

Dragan Stanković
vlasnik restorana "La Mer"

Oceni vest:
11
9

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stanar ulice Djordja Servickog 17

  pre 1101 dan i 10 sati

  Pa vi ste presmešni..
  Mira da se vlasnik i neko privatno zamerili pa osvanuo ovaj tekst.
  Živim upravo u toj zgradi i ne čujem apsolutno nikakvu buku pomenutog aspiratora/ventilacije.
  Trebali ste da dosjete na lice meata pa provwrite navode pre nego objavite taj tekst.
  Svi iz zgrade znmo da inspekcije redovno obilaze taj restoran a vlasnik nam je dao na uvid svu dokumentaciju i dozvole.
  Znači ponavljam, smešan tekst jer takodje i drugi restorani koji se nalaze u stambenim zgradama imaju identične ventilacije, pa ste samim tim trebali i njih navesti u tekstu

  Oceni komentar:
  6
  1
 • Bože pomozi

  pre 1101 dan i 9 sati

  Ne vidim da u tekstu stoji bilo kakva izjava vlasnika lokala. Da li je isti nešto upitan tim povodom? Samo mislim da svaka priča ima 2 strane, pa vi razmislite!
  Pouzdano znam da te cevuljage mnogo koštaju i takvi se radovi uglavnom i ne izvode bez dozvole nadležnih organa

  Oceni komentar:
  3
  0
 • Redakcija

  pre 1101 dan i 8 sati

  Poštovani, u pitanju nije tekst iza kog stoji redakcija portala, već pismo čitaoca u rubrici "Megafon", u kojoj Novosađani imaju prostor da prijave gradski problem koji ih tišti.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Redakcijo,

  pre 1101 dan i 7 sati

  Zašto onda osoba koju 'tišti problem' nigde nije potpisana imenom i prezimenom?
  To znači da svako od nas ima pravo da nažvrlja šta god i narušava nečiji ugled bez posledica. Otkud znate da se iza takvih tekstova ne krije neki psihopata..

  Oceni komentar:
  6
  4
 • Mary

  pre 1101 dan i 6 sati

  loša reklama je ipak reklama! Hvala ! Živi bili!

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Boba

  pre 1100 dana i 12 sati

  Dozvoljen nivo buke u stanu je 30 db nocu i za vreme kucnog mira , da u sve ostalo vreme 35 db. Ako je pri zatvorenim prozorima nivo buke veci ( nivo buke moze da se izmeri svakim malo boljim smart telefonom ) inspekcija je duzma da reaguje i naplati kaznu onom ko proizvodu buku u iznosu od 50000 din fizickom licu do 500000 din pravnom licu . Sve jasno i ednostavno .Dakle da li buka u stanu prlazi propisanu decibelazu ? Inspekcija na potezu !!!!

  Oceni komentar:
  0
  3
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.