KAKO UBEDITI DOKTORE DA GOVORIŠ ISTINU I DA TI JE POTREBNO LEČENJE

22. maj 2017. | Zdravstvo

Ovo je istinita tužna priča koja još nije završena. Pišem je u prvom licu, a u ime svog brata, sa kojim je sve ovo preživljavala cela bliža familija.

Dijabetičar sam i hipertoničar. To je dovelo do toga da u potpunosti (100%) ostanem iznenada slep na desno oko –13. 11. 2008. godine, zbog thrombosis ramus venae centralis retinae. I za sve ove godine, ni jedan oftamolog iz Doma zdravlja nije smatrao za potrebno da me uputi na lečenje kod specijaliste na polikliniku. S obzirom da mi je ostalo samo jedno upotrebljivo oko, a radim kao prosvetni radnik, čim su mi se ponovo pojavili problemi sa vidom na jedinom upotrebljivom oku (pojavila se i povećavala magla na oku, i progresivno napredovala do nemogućnosti čitanja i pisanja) odmah sam zatražio pomoć svog ordinirajućeg lekara. Uz to, krvni pritisak mi je bio 220/120, što je dodatno uništavalo oko uz mogućnost pokretanja tromba.

Pošto je moj redovni oftamolog, koji zna i "prati" moje stanje, bio na godišnjem odmoru, dobio sam uput hitno za oftamologa na Limanu – bez zakazivanja, jer je moj oftamolog bio na godišnjem odmoru. Pregledan sam i nije uočeno ništa alarmantno te nije zakazana čak ni kontrola. Stanje vida se rapidno pogoršavalo. Tu nije bilo pomoći naočara bilo koje dioptrije niti lupe bilo kakve veličine.

Čim je moj oftamolog došao sa godišnjeg, otišao sam bez zakazivanja (smatrajući da je stanje hitno i da ne smem izgubiti i drugo oko) ali, na moju žalost, lekar me nije pregledao, iako sam se žalio da ne vidim. Samo je pogledao prethodni izveštaj, konstatovao je da me je pregledala njegova koleginica, i da nije pronašla ništa hitno. Uputio me je da redovnu kontrolu zakažem kod svog ordinirajućeg lekara.

Ljubazna doktorka, spec. opšte prakse, me primila (iako nisam imao zakazan termin), te zakazala pregled kod mog oftamologa za prvi slobodan termin, za juli mesec Videvši da mi ništa ne preostaje zvao sam I polikliniku da pokušam zakazati termin, ali su mi rekli da za njih uput daje moj oftamolog u Domu zdravlja.

Vid mi se sve više smanjivao i pretila je opasnost da oslepim i na ovo jedino preostalo dijabetesom i visokim pritiskom oštećeno oko. Kad ni sa ogromnom lupom nisam jasno video ni imena učenika, a kamoli ocene, hitno su me odveli u kliniku "Eliksir" koja me je odmah primila .

Pregledala su me tri lekara i konstatovali su da je stanje jako LOŠE, da je potrebna HITNA intervencija da bi zaustavili dalji tok gubitka vida, odnosno, u prevodu, da se spase preostalo.

Odmah su započete neophodne pripremne radnje i analize (laboratorije, pregledi kardiologa i dr.), da bi što pre pristupili intervenciji. Neću da pišem koliko to košta i kako smo skupili novac...

A piše da imaš pravo (ako je dat uput i zakazan termin duži od mesec dana) na refundaciju troškova. E, pa videćemo i to. I pisaću opet.

Pozdrav!

Megafon #211

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 1384 dana i 22 sata

  Tuzno ali istinito. Tako je meni ustanovljen problem sa stitnom zlezdom,odem U Dom Zdravlja Zmaj Ognjena Vuka i tamo dobijem uput za Polikliniku kod Endokrinologa ,odem tamo kad tamo se ceka u proseku tri meseca na pregled. Sramota. Placamo to zdravstveno a teraju nas da idemo privatno. Pod hitno uvodjenje privatnog zdravstvenog osiguranja kao opcije u sva drzavna i privatna preduzeca. Kad nas vec terate da ne placamo duplo sve vec da sami biramo cije usluge cemo placati i koristiti. Propusti drzave,Ministarstva Zdravlja. U domovima zdravlja ne organizovanost,fali kadra,prebacivanje odgoornosti jednih na druge...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Svepoznato

  pre 1384 dana i 21 sat

  Dobro bi bilo da svi koji imaju slicna losa iskustva napisu komentar...mozda nekome proradi savest...a mozda se nesto promeni na bolje. Hipokratova zakletva je odavno zaboravljena. Sve je komercijalizovano. Ona stara uzrecica
  "ko ima veka ima i leka" ovde glasi "ko ima pare ima i leka"

  Oceni komentar:
  0
  0
 • lJUBISA

  pre 1376 dana i 4 sata

  Ovo je na zalost jos jedan dokaz nase virtuelne stvarnosti, virtualnih prava i zakona, iluzija da nam je bolje u svim segmentima a pri tom nismo u stanju da najelementarnoija ljudska prava ostvarimo...

  Oceni komentar:
  0
  2
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.