Muzej grada Novog Sada – neobjašnjivo zatvoren deo zbirke

13. mart 2023. | Rad gradskih preduzeća

Poštovani,

Tokom proteklog vikenda imao sam priliku da, sa malom grupom domaćih i inostranih naučnih radnika koji su u radnoj poseti našoj zemlji, obiđem Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pre svega bih želeo da čestitam na uspešnom preuređenju dela stalne postavke koja je sada izložena na moderan i upečatljiv način, kao i na fantastičnoj postavci "Milena: Mi smo stena", koja privlači domaću i međunarodnu pažnju. Kulturna prestonica našeg regiona kao što je Novi Sad zaslužuje takav kulturni sadržaj.

Međutim, neprijatno me je iznenadila činjenica da je čitav gornji sprat, dakle polovina Muzeja, zatvorena za javnost. Radi se o čitavoj postavci "Novi Sad od 18. do 20. veka", koja je inače jedan od bisera ne samo ove institucije nego i cele naše zemlje. Uostalom, o tome svedoči i činjenica da je upravo ova postavka vidno istaknuta u svakom turističkom vodiču kroz Novi Sad, kao uostalom i na samom sajtu Muzeja grada, kao jedna od najvećih atrakcija.

Na upit zaposlenima u Muzeju, osim šturog odgovora "Zatvoreno je", uspeli smo da izvučemo prilično bledo i šokantno obrazloženje "Pa ne možemo sad dok je Mileva, ne možemo i jedno i drugo da držimo".

To, iskreno, svedoči ne samo o manjku volje, već i o manjku razumevanja šta ova zbirka predstavlja ne samo u turističkom smislu (a Muzej su, samo za vreme našeg kratkog prisustva, posetile na stotine ljudi), već i za kulturno-istorijsko nasleđe grada.

Posebno bih ukazao na činjenicu da će izložba "Mileva: Mi smo stena" biti otvorena do 2025. godine, što iz obrazloženja zaposlenih praktično znači da će Novosađani i njihovi gosti tri godine biti uskraćeni pristupu jednoj od najznačajnijih izložbi i turističkih atrakcija u gradu. Naravno, ukoliko se ta praksa nastavi, a iz viđenog se čini da je jedina prepreka nedostatak volje ili manjak organizacionih sposobnosti u okviru institucije.

U nadi da će se to ipak promeniti, i uz zahvalnost za izdvojeno vreme za obraćanje ovom pitanju,

Srdačno Vas pozdravljam!

Kolega naučni radnik

Megafon #2279

Oceni vest:
23
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Oliva

  pre 15 dana i 19 sati

  Zanimljivo zapažanje kolege naučnog radnika.
  Ja bih odala počast Muzeju grada,i svim njegovim zaposlenim,na izuzetnom zalaganju i nesebičnom deljenju svog znanja,6 dana u nedelji,rad subotom i nedeljom,u zgradi u kojoj ,zbog zakona o zaštiti kulturnih spomenika,ne postoji grejanje ni sistemi hladjenja,te taj rad obavljaju na isti način i na +40,i -18.Najpre to.Takodje,veoma mali broj zaposlenih proveo je kroz muzej ,za mesec dana,skoro 14000posetioca.A onda bih pitala gosp naučnog radnika,da li misli da svaka želja i zahtev posetioca mora biti ispunjena?Da li misli da je turista i posetioc uvek u pravu?Da li misli da će izložba Gradjanski život NS,nestati posle 2025te?Jednom kupljenom kartom od 400 din,turista bi da provede u laganom razgledanju muzeja,iscedio zaposlenog hiljadama pitanja(uglavnom na njih već odgovoreno,ali večina ne sluša pa pita ponovo),zamišljajući da muzej treba da ima zaposlenih koliko i posetioca.Znači 4-5hjada,misnimum

  Oceni komentar:
  2
  7
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.