Oво ни окупатори нису радили

23.02.2018. - Status megafona # 285 je promenjen u zatvoreno

20. februar 2018. | Novosađani – vrline, mane, navike

Успенска црква је историјски и културни споменик , преживела је мађарску буну, оба светска рата као природне катаклизме. У њеној порти и поред темеља су сахрањени њени ктитори, добротвори, свештеници, заслужни и угледни Новосађани ...

Елем, у ову цркву су стигли неки нови људи да Богу служе, а "њихова служба" се свакодневно примећује по злоделима које ни окупатори нису чинили. Урушавају гробове заслужних и виђених новосађана тако што бахато свакодневно паркирају своје лимене крнтије на гробна места. Мермерне надгробне плоче су попуцале, историјски споменик се урушава као целина, оваквим чињењем вређају осећања верника и шаљу лошу слику у свет о нама пошто туристи сликају овај храм ...

Ти нови "божји службеници" су толико бахати да не примећују градску гаражу поред храма и не схватају да коришћењем њене услуге се пуни буџетска каса за њихове плате, социјално и здравствено осигурање, школовање њихове деце, за здравство, војску, полицију, културу... Да ли ово уништавање историјског и кутурног добра примећује неко из завода за заштиту споменика кад већ то не примећује старешина храма (да ли можда и он паркира на гробовима),неко из Епархије бачке ...

Надам се да можемо заједнички утицати да се ово прекине,. Иначе, каква је разлика између оних који насилно руше храмове по Космету и ових који бахато полако руше храм који је преживео све недаће од свог подизања?

Овде није реч о незнању већ о бахатости оних који Богу "служе" а урнишу туђе гробове и повређују верска осећања многих људи те уништавају историјске и културне вредности.

Megafon #285

Megafon #285

Megafon #285

Megafon ZATVOREN!

Megafon # 285 je zatvoren uz sledeći komentar...

Из Успенске цркве смо добили писмо које преносимо у целости и тиме затварамо овај не тако једноставан проблем у центру Новог Сада:

"Хвала свима који брину о Успенској цркви.

Хвала свима онима који су се ових дана, на различите начине, огласили поводом ,,одбране светиње” па и онима који уживају у привилегијама живота у туђем и користе ,,друштвено” а пишу против ,,привилегованих попова”.

Проблем паркирања поред Успенске цркве је решен. Неће бити паркираних аута поред цркве (иако поред звоника постоји простор за паркирање неколико аутомобила). Истина, то ће нам представљати проблем, јер често свештеник после службе у цркви мора у парохију (две успенске парохије су на Детелинари, а једној припада и Сајлово), на гробље (које није близу) или негде друго. На привременом паркингу, који је подигнут на делу одузете и порушене Успенске порте, најчешће нема места.

Шта да радимо, то је општи проблем свих нас. Осим тога, кад два аута чекају паркинг саобраћајна трака испред цркве је блокирана тако да ни улаз у паркинг на том месту није добро решење. Надамо се да ће то бити решено.

Надамо се да ће, после 43 године, и проблем колског прилаза цркви, не за паркирање, него за потребе довоза свећа и свега неопходног, за прилаз амбулантним и ватрогасним колима - за случај потребе и сл. бити решен.

Лепо би било да наше ,,добронамерне комшије” једнако брину и о томе да спомен крст ослободиоцима Новог Сада, надгробне плоче и сама црква не служе као тоалет кућним љубимцима и пијаним пролазницима. Можда се и наш ,,сусед”, ваш дописник, наљутио што смо му рекли да његов пас, ипак, треба нужду да врши негде друго, а не по плочана у порти и уз крст ослободиоцима, па га је то навело да се бави ,,уметничком фотографијом” и да пише о ,,заштити светиње”. Чудно да се нико од ,,добронамерних”, па ни он, није запитао: ,,Зашто Успенска црква већ 50 година нема тоалет и канцеларију за пријем парохијана?” ,,Добронамерни грађани” су то и срушили и кованом оградом Успенске порте (старом 111 година) оградили своју кућу у Сремској Каменици.

Нико се није запитао да ли можда ауто у близини цркве служи да би свештеник или црквењак (коме је само један бубрег у функцији) брже стигли до тоалета (срушен је са парохијским домом пре 42 годин)? Да ли се ,,брижни грађани” питају што се деценијама не уређује наш кварт и што се није дозволио ограђивање порте и омогућило уређење споменика културе од изузетног значаја, најстаријег сачуваног верског објекта у граду и најпосећеније православне цркве, у ,,европској престолници културе”.

Битно је, изгледа, да је комшија фотографисао ауди поред цркве. Ауди којег је можда он паркирао, јер нико од наших попова ни црквењака нема такав ни сличан ауто. Била би нам радост да сваки грађанин Србије буде у могућности да га има, ако му је до тога.

Нама су добри наши: рено, дачиа, фиат мареа и опел мерива, који сви заједно не коштају као ауто ,,добронамерног комшије”.

На жалост, такви смо људи, видимо ,,трун у оку брата свога, а брвно у оку своме не осећамо”. Нек нам Господ свима помогне да осетимо и брвно у оку своме, а Успенску цркву и цео Нови Сад да уредимо па да нам буду на радост и понос."

Oceni vest:
23
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sloba

  pre 942 dana i 9 minuta

  Pitanje je sto parking servis i pauk ne reaguju, pa se lako nauce ljudi gde da parkiraju. Kad umeju kola koja nikome ne smetaju da sklanjaju i ovo treba da znaju.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Miki

  pre 941 dan i 22 sata

  Ничије кости нису ту већ су давно премештене на гробље када је црква обнављана. Свештеници, а и ми верници по потреби, се ту паркирају јер је држава одузела Успенској цркви простор на коме је сад паркинг а срушила је Светосавски дом и направила позориште. Сви свештеници ове цркве а поготово старешина су дивни људи. Ту треба поставити питање где се паркирати у центру Новог Сада јер то постаје немогућа мисија. Погото на паркингу уз Успенску цркву где готово никад нема места.

  Oceni komentar:
  5
  7
 • Буда

  pre 941 dan i 8 sati

  Обзиром да је порта Успенскох храма узурпирана од државе тако што јој је срушен парохијски дом и измештено гробље,а никаква накнада за то није дата. Криминални паркинг сервис је на месту поред цркве где је била новосадска банка исту срушио и направио паркинг и гаражу а није обезбедио свештеницима који служе у Успенском храму слободна паркинг места,а има их свега 5, ту неки захтевају да се и то плати ко бајаги пуни се буџет.Јесте пуни се буџет градској власти али не и цркви јер свештеници плату добијају из црквене касе и из исте им се уплаћују и доприноси јер ако нисте знали или сте заборавили да је на снази још увек одвојеност државе од цркве. Према томе ако сте забринуги и саблажњени оваквим појавама у порти Успенског храма обратите се градоначелнику и паркинг сервису да омогуће свештеницима бесплатан паркинг, неће градска каса пропасти за око 300000 српских дроњака колико кошта годишње паркирање за 5 свештеника.

  Oceni komentar:
  2
  4
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.