Palijativna nega onkoloških bolesnika

21. jun 2020. | Zdravstvo

Član 28. Zakona o pravima pacijenata kaže “Pacijent ima pravo na najviši nivo olakšavanja patnje i bola, saglasno opšteprihvaćenim stručnim standardima i etičkim principima, što podrazumeva terapiju bola i humano palijativno zbrinjavanje.”

U praksi, palijativna nega je tužno nerešiv problem u Srbiji. Dok sve zemlje sveta imaju ustanove koje postoje da bi najtežim bolesnicima obezbedili koliko toliko normalan kvalitet života, pre svega terapiju bola i adekvatnu negu, u Srbiji, sprovodjenje terapije bola spalo je na službu kućnog lečenja koja je prebukirana toliko da ne može da garantuje da će pacijentu dati inekciju na svaka 24h (što je u nekim slučajevima neophodno) nego obučava članove porodice da daju inekcije.

Nega nepokretnih pacijenata svodi se na procedure koje često traju i po nekoliko nedelja, pa su porodice prinudjene da plaćaju privatnu negu. Bolnice nisu u mogućnosti da hospitalizuju onkološke pacijente, pošto su oni pre svega pacijenti Instituta za onkologiju, dok Institut za onkologiju ne može da hospitalizuje pacijente u terminalnim fazama bolesti pošto tu više ništa ne može da se uradi (???).

Porodice su prinuđene da se vrte u krug, traže veze, kako ne bi gledali svoje voljene u agoniji i najgorim mukama. Nakon ne znam ni ja koliko neprospavanih noći, suza, mučenja, okrenutih brojeva telefona, pročitam da se planira izgradnja novog mosta i rekonstrukcija Spensa, dok nam se zdravstveni sistem blago rečeno R A S P A D A.

Nijedno dete, bez obzira na pol i godine ne bi trebalo da gleda svog roditelja kako se muči i urla od bolova, ne bi trebalo da mora da moli svog roditelja da popije gutljaj vode, ne bi trebalo da zove hitnu pomoć minimum jednom dnevno i moli za pomoć pošto u normalnim državama postoje ustanove koje se bave tim problemima.

Ali mi očigledno nikada nećemo biti normalna država. Pa dok se trenutno ko zna koliko dece i porodica muči, oseća nemoć koja je gora od bilo kakvog fizičkog bola, izgradite još koji most, eventualno tržni centar, verujem da nam je svima to neophodno.

Katarina

Megafon #809

Oceni vest:
29
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • neko daleko

  pre 14 dana i 8 sati

  E moja Katarina, ovo je samo pocetak. Sad ce tek sve da propadne ne samo zdravstvo... Nema vise nikakve fajde od drzavnih ustanova, dzaba pisete po portalima i kukate.

  Oceni komentar:
  0
  13
 • deda

  pre 13 dana i 7 sati

  Nije bilo (pre 7-8) godina ni privatne klinike koja se tim bavi. Neke su se tad cak i reklamirale da se time bave, ali kad ih zoves kazu da se ne bave.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Ивана

  pre 6 dana i 19 sati

  Прошла то, са оцем, нажалост... Свакодневна добацивања између Ургентног и Каменице (нико није надлежан), даноноћни стрес, тражење везе... Да би човек могао достојанствено да напусти овај свет. Тужно и претужно.
  Медицинском особљу из Кућне неге свака част, сви одреда су били дивни, радећи у немогућим условима.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • pera

  pre 6 dana i 5 sati

  nazalost to nam glasanje za pare, brasno i ulje donosi. ne vide ljudi dalje od nosa dok djavo ne pokuca i na njihova vrata.

  Oceni komentar:
  0
  0
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.