Po prvi put u Novom Sadu (FOTO)

04. mart 2020. | Ostalo

Ispred udruženja građana Novi Sad Animal Save, ogranka internacionalne mreže Save Movement, obaveštamo javnost o razlozima postavljanja plakata na autobuskim stanicama Novog Sada koji pozivaju na human odnos prema svim životinjama, kao osećajnim bićima. 

Plakati Novi Sad Animal Save postavljeni su po prvi u Novom Sadu i Srbiji. Postavljeni su na tri lokacije u gradu. Ulica Žarka Zrenjanina pored Skupštine grada, ulica Stražilovska pored studentskog grada i na Bulevaru oslobođenja, na uglu sa ulicom Maksima Gorkog. U aprilu i maju biće postavljeni na još tri popularne lokacije.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na globalne konzumerističke trendove korišćenja etički nepodobnih prozvoda koji pritom i narušavaju zdravlje cele planete. Preko 60 milijardi kopnenih životinja se godišnje ubije zbog trgovine njihovim mesom. Svesna bića se drže zatvorena i izlažu svakodnevnoj patnji da bi se brutalno usmrtila zarad proizvodnje mesnih prerađevina. Njihovo meso puno pesticida, antibiotika, hormona stresa i genetski modifikovanih sastojaka, pakuje se u šarenu ambalažu i nudi kao hrana. Pritom se od javnosti skriva dokazana činjenica da ljudi mogu da žive bez proizvoda životinjskog  porekla i da su na biljnoj ishrani vitalniji, manje bolesni i dugovečniji. Takođe, svako ko pređe na biljnu ishranu za svog života spasi više od 10.000 životinja!

Cilj akcije postavljanja plakata je podizanje svesti građana o važnosti veganske i etički podobne ishrane koja isključuje svaki oblik nasilja, ali i ukazivanje na mogućnost jednakog tretmana svih životinja. Sve više proizvođača hrane širom sveta reklamira zamene za meso i mlečne proizvode, a supermarketi se snabdevaju sa sve više takvih proizvoda. 

U prenošenju poruke nenasilnog načina života, te promovisanju biljne ishrane, aktivisti ujedno žele da ukažu i na trend bogaćenja jednih na račun izgladnjivanja drugih, odnosno neracionalnu raspodelu resursa. Životinje koje se uzgajaju zbog mesa pojedu više proteina nego što ih proizvedu – najmanje devet kilograma biljnih proteina da bi se proizveo samo jedan kilogram mesa. U zapadnim zemljama oko 80 odsto žitarica se koristi za ishranu životinja i potroši se i ogromna količina vode u celokupnom procesu.

Prelaskom na ishranu biljnog porekla otvara se mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa i prestanak gladi u svetu.

NS Animal Save

Megafon #721

Megafon #721

Megafon #721

Oceni vest:
16
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj predmet još uvek nije komentarisan

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.