Podsticaj za privatno preduzetništvo (prevara grada)

14. decembar 2018. | Gradska uprava – (ne) funkcionisanje administracije

Pre svega želim da se svima koji budu čitali ovaj tekst izvinim za njegovu obimnost, ali je to neophodno kako bi se shvatila cela problematika.

Svrha ovog pisma je (pored toga što želim da olakšam sebi jer sam udario u zid) da se obaveste građani Novog Sada o tome kako i na koji način rade naše gradske institucije svih vrsta i namena.
Ja lično, osećam se izigrano i prevareno od strane grada Novog Sada, i želim da skrenem pažnju svima da u buduće vode računa kada nešto slično rade ne upadnu u ovaj problem. Kako bi se problem razumeo u potpunosti, želim da vam skrenem pažnju na dinamiku vršenja radnji i datume kako se je sve odvijalo.

Sve je počelo mojim otkazom na poslu u jednoj privatnoj kompaniji iz Novog Sada. Razlog otkaza bez suvišnih detalja je nepotizam, odnosno zato što je tehnički direktor hteo i na kraju uspeo da zaposli svog strica na moje radno mesto.

Istog trenutka sam se prijavio na biro rada i počeo da razmišljam šta i kako dalje. S obzirom da imam 53 godine šanse da nađem neko zaposlenje su bile minimalne. Onda sam odlučio da (shodno mojoj struci) počnem da se bavim taxi prevozom.

Moja supruga je podigla gotovinski kredit kojim smo nabavili vozilo, a ja sam ušao u proceduru ostvarivanja prava da otvorim preduzetničku firmu za bavljenje taxi prevozom.

8. i 9. oktobra 2018. godine sam polagao ispit iz poznavnje grada i propisa za taxi prevoz. Uverenje o položenom ispitu sam dobio tek 22. oktobra 2018. godine. Sve to se dešava dve sedmice pre donošenja zabrane o bavljenju taxi prevozom.

22. okobra 2018. godine u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve dobijam dokumenat (Zahtev) koji treba da popunim i kompletiram sa potrebnom dokumentcijom kako bih dobio odobrenje. Pre toga u APR registrujem status preduzetnika za taxi prevoz putnika, ali je firma u MIROVANJU dok Gradska uprava za saobraćaj ne izda rešenje čime se vrši aktiviranje firme.

Kako bih ispunio uslove iz zahteva bilo je potrebno izvaditi silna uverenja i dokumentaciju, tipa Uverenje o neosuđivanosti; Uverenje da nisam imao zabranu upravljanja vozilom B kategorije; Uverenje da moja novoosnovana firma nije imala nikakav prekršaj, krivično delo ili zabranu, blokadu; Uverenje Gradske uprave za inspekciju da vozilo ispunjava uslove za taxi prevoz.

Uslovi vozila za taxi prevoz podrazumevaju: Nabavka i baždarenje taximetra, Nabavka i ugradnja Taxi table za krov vozila, Registracija vozila na TX table kao i prenos vozila u vlasništvu Preduzetnika, Ugovor sa Taxi Udruženjem o saradnji, PP aparat.

Uslovi za taxi prevoznika podrazumevaju: Ispit o poznavanju grada i propisa o taxi prevozu, Lekarsko uverenje, Najmanje srednja saobraćajna škola stručne spreme.
Kompletne gore navedene radnje sam počeo da obavljam nakon dobijanja Uverenja o poznavanju grada 20. oktobra 2018. godine.

Želim da napomenem sledeće: Prilikom izdavanja ili nabavke bilo kog dokumenta iz bilo koje institucije (SUP, Sud, Prekršajni sud, razne Gradske Uprave) svi su tražili plaćanje takse kao i svrhu uplate. U svrhu uplate svuda je navođeno da je potrebno za bavljenje TAXI PREVOZOM. Niko tada nije našao za shodno da kaže da će se za desetak dana uvesti zabrana i da sve to neće važiti, već su mi uredno izdavali dokumentaciju i naravno uzimali pare od taksi.
06. novembra 2018. godine stupa na snagu novi Zakon, između ostalog koji se odnosi i na taxi prevoz.

09. novembra 2018. godine, mimo novog Zakona, Gradska inspekcija za saobraćaj mi izdaje validno Rešenje da moje vozilo ispunjava uslove za taxi prevoz.
Sa tim rešenjem i celokupnom dokumentacijom sakupljenoj na gomili, plaćam takse i na pisarnici grada podnosim zahtev za bavljenje taxi prevozom 20. novembra 2018. godine. Ni tada mi niko nije rekao da je stopirano sve zbog novog zakona, već su uredno tražili i uzeli sve moje uplate.
Sutradan, odlazim u Gradsku Upravu za saobraćaj i puteve (kancelarija br. 51) gde mi govore da se moj predmet ne može rešiti jer je sve stopirano zbog novog zakona. Na moje pitanje zašto mi to niko nije ranije rekao, jer sam potrošio oko 90.000 dinara na takse i nabavku opreme za vozilo, plus kredit za vozilo, njihov odgovo je bio: „Pa to ni mi nismo znali...“

Ko je onda trebao da zna i da mi kaže da se ne upuštam u troškove, svi su davali jedan isti odgovor: „Ne znam...“

Takav odgovor sam dobio i od v.d. Načelnika uprave za saobraćaj. Šta više, na moje pitanje kada će se znati i ko to zna, on je odgovorio: „Možda za 10 dana, a možda i za 10 godina“. Smatram da je on po službenoj dužnosti morao da obavesti sve relevantne institucije i uprave da ne izdaju dokumentaciju za taxi prevoz zbog očekivanja da na snagu stupi novi zakon.

Sada, pored egzistencijalnih problema (jer ne radim), imam dva velika problema:

1. Sva dokumentacija ima vremenska ograničenja od 30 dana, preko 6 meseci do godinu dana, koja ističe, a ja ne stvaram prihod.

2. Najveći problem je taj što je vozilo na TX registarskim tablicama, a u saobraćajnoj dozvoli je upisan Preduzetnik. Za sve radnje po pitanju vozila, čak i obično ovlašćenje za upravljanje (koje treba sam sebi da izdam) ja to ne smem jer firma nije aktivna. Šta više, firmu ne mogu ni da ugasim jer mora biti aktivna bar jedan dan, a da bi bila aktivna potrebno mi je Rešenje gradske uprave za saobraćaj, koja mi to rešenje ne izdaje.

Na kraju kako sam shvatio, ceo problem je u tome što Gradska uprava treba da donese odluku (ko zna kada) o broju taxi vozila na nivou grada. Ukoliko taj broj bude veći od trenutnog broja taxi vozila (što je skoro pa neverovatno) meni će dozvoliti rad, u suprotnom moram da čekam da neko ode u penziju ili iz drugog razloga odustane da se bavi taxi prevozom kako bih ja došao ko zna kada na red. Naravno, niko mi ne garantuje da tada neće doći na red i nešto drugo tipa da neće dozvoliti rad vozila starijih od određen broj godina, a moje vozilo je u međuvremenu dok sam čekao na red izgubilo taj uslov. I sve bi to bilo u redu, da mi je pre toga rečeno da će to biti tako i da ne skupljam dokumentaciju i trošim ogromne novce za istu.

Od rekla-kazala izvora (taksisti koji već godinama rade na ulicama Novog Sada), sam na kraju saznao da sve ovo forsira određeni lobi vlasnika vozila koji daju taxi vozila u najam taksistima, a najam se kreće 2.000 dinara na dan. 

Na kraju i da mi sve propadne što se tiče dokumentacije i mog izgubljenog vremena i što ostajem bez posla, za godinu dana (kada mi istekne registracija) ću ostati i bez vozila, jer ne postoji način da vozilo koje pripada Preduzetniku, prevedem na svoje ime jer je preduzetnik neaktivan i time činim PRIVREDDNI PRESTUP zbog čega mi vozilo može biti oduzeto.

ZATO, zahvaljujem se svom gradu Novom Sadu, Pokrajini i na kraju državi Srbiji što su me ovako obmanuli i „oteli“ novce, kao i na tome što, kako se reklamiraju: PODSTIČU PRIVATNO PREDUZETNIŠTVO U ZEMLJI.

Megafon #410

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marina

  pre 154 dana i 22 sata

  Vi ste podneli zahtev po starom zakonu... Obratite se ombudsmanu, on će Vam pomoći, ali to može da potraje nekoliko meseci.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Milan

  pre 154 dana i 5 sati

  pravac kod gradonacelnika

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Slavko

  pre 154 dana i 1 sat

  Da li možete podneti zahtev za promenu delatnosti? Da se preregistrujete na bilo šta što može da ima na firmi auto, tipa rent-a-car? Ako možete promenite delatnost bez zatvaranja firme i vidite da sklopite ugovor sa nekim prevoznicima koji imaju razrađen biznis za prevoz do aerodroma, najam vozila sa vozačem i sl. Možda auto možete vratiti lizing kući ako ste ga uzeli na lizing. Ako je uzet na kredit onda opet možete pitati prodavca da li možete nekako vratiti auto. Imao bih još neku preporuku ali ne bih javno.

  Oceni komentar:
  0
  3
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.