Polaganje male mature u doba korone

04. novembar 2020. | Školstvo

Mama sam jednog studenta, jednog srednjoškolca i jednog osnovca. Dvoje starije dece polagalo je malu maturu i upisalo željene škole. Treće dete je od drugog polugodišta sedmog razreda, kada je krenula i pandemija. pristupala online nastavi, a sada ima kombinovanu nastavu.

Naravno, prinuđeni smo da se prilagođavamo situaciji u kojoj smo se našli ali ovim načinom rada deca su uskraćena za živu reč nastavnika, za diskusije o gradivu, mogućnost da im se na času objasni nešto što im nije jasno.

Od njih se očekuje visok nivo znanja što je i u redu, međutim realno oni zaista nisu u situaciji da postignu sve što se od njih očekuje. Nije u pitanju samo moje dete, već i sva deca koja imaju problem sa ovakvim načinom učenja. Nekako će se pregurati i završiti i ovaj osmi razred, međutim... Našu decu očekuje polaganje male mature, kada i kako će se oni pripremati za nju??? Da li će roditelji biti prinuđeni da odvajaju poveću sumu novca na pripreme za polaganje?

Taj maturski ispit određuje im koju će srednju školu upisati, polako se usmeravaju na ono čime će se baviti u životu. Da li mala matura ima smisla u ovim uslovima kada vlada potpuna konfuzija koja se tiče nastave, učenja? Postoji li mogućnost da im se olakša polaganje, da li kao ranije na osnovu uspeha iz osnovne škole mogu da upišu željenu srednju školu? Polaganje 7 predmeta u tri dana mi i danas, kao i pre osam godina, izgleda suludo.

Pa pretpostavlja se da su odgovaranjima i testovima u toku školovanja pokazali svoje znanje i da su te ocene pokazatelj njhovog znanja. Da li samo ja tako razmišljam ili sam u manjini. Da li i na koji način može da se pokrene peticija za ukidanje male mature ili nekim olakšicama prilikom njenog polaganja.


Vesna

Megafon #927

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pera

  pre 82 dana i 7 sati

  1999. godine je bio rat, nije bilo nastave ni prijemnog. Tada se očigledno više marilo o tome. A sada izgovori: Pa nije rat, ne pucaju; Postoji internet, stvar se može odraditi i on-lajn... Sve mimo pameti, uključujući dozvole za rad kafana i splavova...

  Oceni komentar:
  0
  3
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.