Predlog za organizatore Dočeka

10. januar 2024. | Ostalo

FONDACIJA “NOVI SAD-EVROPSKA PRESTONICA KULTURE” 

Predmet: Organizacija dočeka Nove godine u podgrađu Petrovaradinske tvrđave 

Poštovani, 

Obraćam Vam se ovim putem kao stanovnik podgrađa Petrovaradinske tvrđave, posle treće uzastopne godine organizacije dočeka u podgrađu, sa željom da ukažem na problematiku Vaše organizacije, o kojoj očigledno niko od nadležnih nije razmišljao.(ili možda jeste?) 

Kao prvo i osnovno, Podgrađe je naseljeni deo grada u kom žive, između ostalih, naši stari i bolesni sugrađani, a i roditelji sa malom decom, da ne kažem i novorođenim bebama. Da li je neko od organizatora razmišljao kako je maloj deci ili bakama i dekama koji tu žive i nemaju mogućnosti da se negde sklone ili otputuju, kada im pod prozor stavite ozvučenje od nekoliko stotina vati. 

U našim stanovima sve se trese, od buke se ne može gledati tv, ne može se razgovarati, a o spavanju nema ni govora. 

U ovom konkretnom slučaju radi se o Štrosmajerovoj ulici, gde su ove godine nastupali di-džejevi, a koja je ličila na dens arenu Exit festivala, stim što nije bilo više od stotinak posetilaca. 

Nadalje, u ulici Prote Mihaldžića bila je postavljena druga bina. 

Ozvučenje je bilo fatastično kao i rasveta, bez primedbi. 

Lokacija ?

Svuda u svetu je, koliko znam, u blizini bolnica zabranjena upotreba zvučnih signala. Kod nas ispred Vojne bolnice u Petrovaradinu rok koncert za pamćenje. 

Pitam se opet da li je normalno i kome je palo na pamet održavati koncerte ispred bolnice u kojoj leže pacijenti? 

Da li je reagovao načelnik vojne bolnice, što bi bilo krajnje normalno? 

Očigledno nije, pošto se već treću godinu uzastopce dešava isto. Možda je u pitanju neka nova inovativna metoda lečenja pacijenata muzikom. 

Kako smo informisani, ove godine izostao je vatromet, da se kuce i mace ne bi stresirale.To, da se razumeno, podržavam bezuslovno, pa zbog toga molim nadležne da uzmu u obzir, prilikom odabira lokacije za doček iduće Nove godine, da je Podgrađe naseljeni deo grada u kom se nalazi bolnica, te da svakako i mi zaslužujemo neki vid empatije (barem kao kuce i mace). 

Zbog svega navedenog predlažem da svake godine organizujete doček u drugom delu grada npr.Limanu, Podbari, Novom naselju, Detelinari...ili čak u krugu Kliničkog centra, lep je prostor, zašto da ne? 

Zašto bi naši sugrađani iz ostalih delova grada bili uskraćeni užitka organizacije dočeka Nove godine ispred svog prozora.Time bi smo mogli razmenjivati iskustva i sigurno podići kvalitet organizacije. 

U nadi da ćete ubuduće imati razumevanja za nas stanovnike Podgrađa, srdačno Vas pozdravljam Novi Sad, 09.01.2024. 

V. S. (ime i prezime autora poznato redakciji)

Foto: ilustracija/print.scr.

Megafon #2724

Oceni vest:
51
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Velja

  pre 194 dana i 21 sat

  Mozda bi najbolje bilo ukinuti sve proslave u drzavi ali i muziku koja je i ovako smece. Narod treba da shvati nema vise cemu da se raduje i da nam se kraj blizi. Najbolje je ne druziti se, ne izlaziti iz kuce, izolovati se od svih i cekati smrt u miru i tisini i tako bi trebala cela nacija da se ponasa! Smrt veselju!!!!

  Oceni komentar:
  55
  7
 • vinko

  pre 194 dana i 20 sati

  Poštovani Veljo,
  moram primetiti da ste promašili temu.U navedenom tekstu nigde se ne kritikuje organizacija proslave Nove godine, muzika i veselje, nego samo odabir lokacije na kojoj se proslava održava

  Oceni komentar:
  5
  54
 • Periša

  pre 194 dana i 18 sati

  Stvarno užas, zar je jedini spas da otputujemo negde gde možemo biti mirni?
  U Dubrovniku papreno naplaćuju ulaz u grad, u Splitu je zabranjeno jesti na ulici, a kod nas... Samo smo mi blese...

  Oceni komentar:
  0
  22
 • NS

  pre 194 dana i 18 sati

  Mnogo je bitnije za ovaj grad proveriti njihove privatne i poslovne racune, nestace i taj docek i ta prestonica i cela ta ves masina. Naravno, ako postoji iko u ovom gradu i zemlji ko bi to procesljao.

  Oceni komentar:
  1
  22
 • Za koncerte

  pre 194 dana i 13 sati

  Meni je ok da razne manifestacije budu organizovane upravo u Gradiću jer taj deo grada i jeste predvidjen za kulturu, umetnost, boemštinu, zabavu i turizam. Ta praksa da tvrdjava sa starim gradom služi upravo u te svrhe nije ovde izmišljena, ona već decenijama živi u npr. Ljubljani, Zagrebu, Pragu, Krakovu... Mislim da bolnici i kasarni tamo nije mesto a koliko znam radi se na tome da se izmeste na drugo mesto što pozdravljam. Stoga, ne slazem se sa autorom ovih redova. Zamislite kada bi stanovnici Montmartra u Parizu se žalili na buku, muziku i turiste? Filozofija palanke. Ako neko želi posve miran život, neka kupi stan ili kuću u predgradju.

  Oceni komentar:
  32
  4
 • Za Gradić

  pre 194 dana i 12 sati

  Dragi ljudi,staro zdanje a naročito ove vrste koje je ovde pre 300godina napravila Marija Terezija a još traje i u 21 veku se čuva,čisti,sredjuje i u njemu treba šetati uživati!!Čak i saobraćaj je višak!!Ovo je spomenik pod zaštitom države,ovde šetaju hiljade turista!!A što se tiče muzike niko se iz organitacije nije setio dovesti muzičare koji sviraju klasičnu muziku,valcere uz koje može da se pleše u ponoć,e to vam dragi ljudi kultura!!!

  Oceni komentar:
  1
  25
 • Mira Markovic

  pre 194 dana i 9 sati

  STA RECI. SVAKA REC JE NA SVOM MESTU. DA SU ORGANIZATORI SAMO POMISLILI NA ONU DECU IZ RIBNIKARA I ORASJA, NE BI BILO NI VATROMETA.
  ALI TO JE SAMO MOJE MISLJENJE.

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Milena

  pre 193 dana i 23 sata

  Mislim da je super ideja da se slavi u drugom delu grada, svake godine drugačije. Možda bi tako malo više uložili i u druge delove grada.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Nb2310

  pre 192 dana i 17 sati

  Jaka vojna bolnica, tri dana otkako je navejalo, još nisu trotoar ispred bolničke kasarne očistili nego je tu ledina.
  Ovo je neka maliciozna poruka a la burnabitch kad kaže sirota baka nije stigla po medikamente, a baka topshop već poznata glumica za prenemaganja kosmodisk.

  Oceni komentar:
  2
  2
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.