Problemi sa zakazivanjem termina u pedijatrijskoj ambulanti

06. novembar 2019. | Zdravstvo

Poštovani,

Pišem Vam kao revoltirani roditelj, koji već tri dana pokušava da zakaže termin za pregled jednogodišnje ćerke u ambulanti Vase Stajić Novi Sad.
 
U startu želim da napišem da je sadržina maila krajnje konstruktivna i u nadi da će izneti situaciju na pozitivan ishod. Iz tog razloga uključujem u mail i lokalne medije, kako bi se upoznali sa problemom i potencijalno da pomognu u iznalaženju rešenja problema sa kojima se susreću svi roditelji koji imaju decu u ovoj ambulanti, a potencijalno i u drugim delovima gde se ne koristiti centralizovani call centar doma zdravlja Novi Sad.
 
Da krenemo od početka.

Od ponedeljka, mlađa kćerka ima problema sa upalom krajnika, te sam pokušavao da zakažem termin kod izabranog lekara putem brojeva telefona 4879-350, 4879-351, 4879-352 i 4879-353, pošto smo obavešteni da se za decu mora zvati direktno ambulanta, a ne call centar Doma Zdravlja.

Nakon trodnevnog pokušavanja zvanja istih brojeva (samo jutros sam 15-20 puta okrenuo broj), pokušao sam pozvati i call centar, međutim operaterka nije htela/mogla da zakaže termin kod izabranog lekara, te sam morao izaći sa posla i lično zakazati termin za pregled deteta.
 
E sad, ovo nije prvi put da moram izlaziti sa posla i lično odlaziti u ambulantu. Imam i stariju ćerku  od 4 godine u istoj ambulanti i mogu da kažem da sam u zadnje 4 godine svega nekoliko puta uspeo telefonom dobiti nekoga u navedenoj ambulanti.
 
Takođe, prošle godine sam slao mail Domu Zdravlja (na iste mailove na koje šaljem i danas) vezano za isti slučaj, međutim situacija se očigledno nije poboljšala, jer se sestre i dalje ne javljaju na telefon, a centralni call centar i dalje ne zakazujte termine u ovom domu zdravlja.
 
Složićete se svi, da je ovaj način zakazivanja neodrživ i najnepovoljniji za sve. Sa jedne strane roditelji gube vreme dolazeći lično do ambulante, a sa druge strane sestre umesto da su uštedele svoje radno vreme za druge obaveze, na ovaj način troše mnogo više vremena za svaki zakazani termin.
 
Kao što sam na početku maila rekao, biću krajnje konstruktivan da se problem reši. Nije mi cilj samo kukanje da sistem ne radi i kuđenje ljudi...
 
Par stvari koje interno trebate rešiti:

1. Sestra u ambulanti mi je rekla da se termin može zakazati i preko centralnog call centra 4879-000, tj da oni imaju pristup terminima, ali ne zna zašto to ne rade. Ako postoji sistem zakazivanja kroz centralni call centar, molim vas da obučite svoje operatere i da oni rade taj deo posla.
 
2. Drugu stvar koju mi je sestra prenela je da je moguće zakazati termin putem android aplikacije. Iskreno bio sam zatečen, te sam prvi put čuo za tu mogućnost. Raspitao sam se sa prijateljima i kolegama sa posla, te niko od njih nije znao da ova aplikacija postoji. Aplikaciju sam instalirao i radi odlično, te zato predlažem da promovišete android aplikaciju. Svaki operater bi trebao edukovati svakog pacijenta, a mediji isto tako da utiču na informisanost građana.
 
Takođe, na oglasnoj tabli u ambulanti nigde nema obaveštenje da je tako moguće zakazati termin za pregled. Stoji samo da se zakazuje telefonom ili lično.
 
Za promovisanje aplikacije, treba sistematski pristup:

- Svaki pacijent mora dobiti obaveštenje o toj mogućnosti
- na svim mestima treba da se promoviše aplikacija
 
Na posletku, ova druga stavka potvrđuje da su ljudi iz call centra takođe u mogućnosti da zakazuju termine jer postoje otvoreni termini kroz aplikaciju.
 
3. Treća stvar, ako ne postoji mogućnost prebacivanja na centralni call centar, onda bi trebalo da postoji druga mogućnost telefonskog zakazivanja na koji će se neko javljati, a ne da je telefon stišan na minimum i da na naš očigled (kada smo lično tamo) ignorišu pozive na telefonu. Razumem da sestre imaju druge prioritete i smatram da bi Dom Zdravlja svakako trebao preusmeriti zakazivanja na sam Call Centar, jer sestrama nebi trebao biti to posao. Ali ako jeste deo radnih obaveza, onda bi se trebao poštovati ili je ukinite kao opciju pa da se ne nerviramo što ne možemo dobiti te brojeve koji su nam dati.
 
Za kraj iskreno se nadam da će biti promene na bolje.
 
Zahvaljujem se unapred medijima na promociju aplikacije i na prenošenju informacija o problemima sa kojima se mi kao roditelji susrećemo.
 
Nadležnima u Domu Zdravlja se takođe unapred zahvaljujem na rešavanju problema. Nadam se da će nakon ovog maila biti nekih promena, za razliku od prošle godine.
 
Srdačan pozdrav,
 
Željko 
 
P.S. Inače, samom uslugom lekara i sestara tokom pregleda i praćenja smo prezadovoljni. Dr Jošanov je sjajna i svaka pohvala za nju i tim sestara koje negu sprovode na odličan način.

Megafon #603

Oceni vest:
14
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandra

  pre 323 dana i 1 sat

  U Domu zdravlja Vase Stajic nije moguće zakazati pregled putem telefona. Uopşte se ne javljaju na telefon. Ja sam letos bezuspešno zvala 5 dana i na kraju sam 5. dan posle 10 poziva otišla tamo. Dve sestre su sedele same, nije bilo ni jednog pacijenta, sve potpuno prazno. One neće da se javljaju. Sestra dr Basare se nikada ne javlja na telefon

  Oceni komentar:
  1
  22
 • Valerija

  pre 323 dana i 55 minuta

  Ovo je problem i u Domu zdravlja na Limanu. Dete bolesno, ja pokušavam da zakažem bezuspešno a onda muž mora da izađe sa posla da bi zakazao. I nikad nije gužva, uvek vrlo komotno rade. Ne jednom se desilo da smo prvi termin dobili za tri dana taman kad je dete počelo da se oporavlja.
  Užas od nefunkcionalnosti zdravstvenog sistema

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Marina

  pre 323 dana i 16 minuta

  Slozila bih se sa Zeljkom u potpunosti. Nadam se da ce ovaj apel uroditi plodom i da ce neko uzeti u obzir njegove kontruktivne predloge.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Nadja

  pre 323 dana i 15 minuta

  Prvi put cujem za aplikaciju, zaista korisna stvar, ali apsolutno nigde nisam videla reklamu.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Marina

  pre 322 dana i 21 sat

  Konačno da se neko oglasi. Sinu nisam mogla da zakažem 6meseci.Nazvala sam Ministarstvo, zakazali mi za dva dana. Kada sam došla, sestra se toliko izderala na mene da je to sramota neviđena. Suzdržala sam se, doktorica je pristala da ga pregleda. 6 meseci niko u smeni naše doktorice neće da podigne slušalicu ili je zauzeto. Bravo tata što si sve ovo napisao.

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Mirko

  pre 322 dana i 20 sati

  Obaveštene su novine i TV kuće koje neće prikriti ovu sramotu. Problem je daleko veći.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Tamara

  pre 322 dana i 4 sata

  Nije samo problem sa pedijatrijom nego sa skorom svakom oblasti medicine,ja sam 3 meseca pokusavala da zakazem kod mog izabranog ginekologa na br telefona jer nisam bila u mogucnosti da odem licno a preko call centra nisu hteli da mi zakazu,isti problem sam imala sa pedijatrijom u Rumenackoj...a kada sam uspela da zakazem pregled detetu dok smo sedeli u ambulanti telefon je za tih 2-3 sata bez prekida zvonio medjutim sestra se samo jednom javila na telefon,bilo bi dobro da se to resi jer nisu svi u mogucnosti da odu licno i zakazu pregled gde treba

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Novosađanka

  pre 322 dana i 22 minuta

  Ja sam dva puta bila prinuđena da odem do šaltera lično i pozovem ih telefonom. Pošto lično zakazivanje nije bilo moguće, a na telefon se niko nije javljao. Onda lepo odem do ambulante, stanem kod stakla od šaltera, pozovem ih telefonom i čak zamolim sestru da se javi. I tako konačno uspem da zakažem termin. I sad - ko je ovde lud, ja stvarno ne znam.

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Aleksandra

  pre 321 dan i 18 sati

  Moja iskustva sa ambulantom J.J. Zmaj su skroz suprotna od komentara koje čitam. Dešavalo se ponekad da se ne jave na prvi poziv, ali obzirom koliki je protok dece, i razumljivo mi je. Ne možemo tražiti dlaku u jajetu. Inače izuzetno ljubazne,korektne i profesionalne sestre u šta smo se muž i ja uverili nebrojeno puta. A posebno bi želela da istaknem dr Blaku Copkov kao vrsnog dijagnostičara i čoveka.

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Ivana

  pre 321 dan i 16 sati

  Koliko smo nemocni bilo sta da promenimo u ovom sistemu. Boli jako!

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Dragana

  pre 321 dan i 4 sata

  Naša deca idu u Vase Stajić, prezadovoljni smo osobljem. A što se tiče zakazivanja već duže vreme koristimo aplikaciju i odlično funkcioniše.

  Oceni komentar:
  3
  0
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.