Slatkiši na Futoškoj pijaci sa isteklim rokom, a niko nije nadležan (FOTO)

19. decembar 2019. | Bezbednost

Prošli četvrtak sam provela u Novom Sadu. Jureći od jedne do druge lokacije da bih obavila sve što sam nameravala prolazila sam i pored Futoške pijace. U predprazničnom šarenilu, pažnju mi privuku brojni slatkiši za decu. Prva i jedina asocijacija mi je bila "novogodišnji paketići". Zastanem, kupim par sitnica i nastavim dalje. Uveče, umorna od dana koji me je potpuno iscrpeo setim se da bih mogla da otvorim jednu kesicu koja i nije baš draga samo deci već i nama starijima. Istresem proizvod u posudu i već na prvi zalogaj osetim da deluje pomalo užeglo.

Odem da pogledam rok na kesici i imam šta da vidim. Datum je svesno prešaran crnim markerom. Pogledam ostale proizvode i utvrdim da je slična sudbina zadesila sve proizvode. Neki su iscepljeni, nekima je acetonom uklonjen datum,... Uzmem alkohol i skinem marker sa kesice i vidim da je rok prošao godinu i po dana. Sutradan ustanem veoma nervozna, misleći na to kako će možda baš tada neka baka ili deka kupiti unučetu slatkiš i da im neće pasti na pamet da pogledaju rok trajanja proizvoda .

Ne bih mogla da živim sa idejom da to nisam pokušala da sprečim. Pozovem broj tržišne inspekcije grada Novog Sada i objasnim situaciju. Naglasim da su proizvodi po sadržini, obliku, pakovanju,.. Isključivo namenjeni deci (neki sadrže igračku). Posebno naglasim da su mlečnog porekla, da je jedini proizvod za koji sam tačno uspela da utvrdim isteklost roka od više od godinu dana a da za ostale mogu samo da nagađam jer su fizički uništeni. Molim ih da reaguju. Ljubazna žena me sasluša, iskaže svoju ličnu zabrinutost i žaljenje što oni ne mogu ništa da preduzmu povodom toga jer "nije njihova nadležnost" . Uputi me na komunalnu inspekciju.

Pozovem i njih, dobijem automat koji me ljubazno obavesti da sam dobila dispečerski centar gradske komunalne inspekcije, da se svi razgovori snimaju,... Sve deluje stručno, profesionalno do odgovora koji sam dobila "žao nam je, razumemo vas ali mi nismo nadležni". " Ko je nadležan", upitam ih ljubazno. Kome mogu da se obratim?

Upute me na tržišnu inspekciju. Objasnim da sam njih prve kontaktirala i da su me upravo oni uputili na komunalnu inspekciju odnosno njih. Onda, reče gospođa, probajte da pozovete sanitarnu inspekciju . Nasmejem se i po treći put pokušam da ukažem na problem. Sanitarna inspekcija naravno kaže da to nije njihov resor jer nije u pitanju zvanično registrovan objekat i da se obratim tržišnoj ili komunalnoj inspekciji. Već iznervirana, objasnim da sam i jedne i druge zvala pre njih i da su oni prebacivali lopticu jedni na druge. Na kraju dobijem još jedno "rešenje"- da pokušam da pozovem poljoprivrednu inspekciju. Još jednom objasnim da su proizvodi u nelegalnom prostoru odnosno da je u pitanju tzv. neregistovana prodaja isključivo industrijskih proizvoda i da ne vidim vezu poljoprivredne inspekcije sa takvim slučajem ali uzalud.

Dakle, jedan zlikovac izgleda može neograničeno, unapred smišljeno, da truje našu decu a mi nemamo mehanizam da ga sprečimo. Svojim ponašanjem on stvara čitav niz loših reakcija. Zbog njega direktno trpe i prodavci koji ceo dan na hladnoći, na toj istoj pijaci greju prste da ne otpadnu prodajući koješta samo da prežive u ovoj nemaštini. Da živim u Novom Sadu verovatno bih u nekom momentu pomislila da je jedino rešenje koje mi preostaje da odem do "prodavca", srušim i izgazim sve do jednog proizvoda i čekam da neko pozove policiju zbog mog "napada" naizgled ničim izazvanog.

Pitam se koliki monstrum moraš biti da svesno truješ decu a sa druge strane koliki monstrum je postao državni aparat koji se na naše oči potpuno istrgao iz prvobitne zamisli i funkcije da mi više i nemamo poluge ni mehanizme da ga koristimo za namene zbog kojih je i stvoren. U prilogu su fotografije i apel da pazite jer su neki neljudi spremni da iskoriste svoje stelt moći pred državnim radarima

Sanja

Megafon #647

Megafon #647

Megafon #647

Oceni vest:
27
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 208 dana i 2 sata

  Lakše je preškrabati rok trajanja pa prodavati i dalje po istoj ceni nego uh, nedajbože, smanjiti cenu i smanjivati je sve više kako se bliži rok trajanja kao što bi trebalo da se radi. A inspekcije su suviše zauzete hvatanjem baka koje prodaju jaja na trgovima ili imaju mačku koja se ponekad popiški u zgradi. Za njih, obavezno dolaze. Sramota!

  Oceni komentar:
  1
  26
 • U prolazu

  pre 207 dana i 18 sati

  Ko normalan kupuje na pijaci bilo šta osim povrća. Sve tezge to godinama rade i nikom nije čudno što su u pola cene čokolade. Posle inspekciju zovu a trebali bi kod psihijatra na posmatranje.

  Oceni komentar:
  15
  8
 • dusan

  pre 207 dana i 6 sati

  U prolazu......Ti bi trebalo kod psihijatra da se javis,zbog takvih kao ti smo i otisli u PM

  Oceni komentar:
  3
  12
 • Milan

  pre 207 dana i 1 sat

  do nas je, sad ce izbori

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Marko

  pre 205 dana i 20 sati

  Gospodji zelim srecne praznike a isto i svojim radnicima koji neumorno nadgledaju robu dok redjaju.

  Oceni komentar:
  4
  0
 • Veki

  pre 204 dana i 18 sati

  Ne razumem!?! Ispred Futoške pijace kupovala slatkiše za malu decu, pa vidi se da nije iz Novog Sada. Pa ja pet puta pregledam datum kad nešto kupujem u redovnim prodavnicama, kada je nesto na akciji, znači pri isteku roka, a ne na ulici. Svašta!

  Oceni komentar:
  4
  2
 • Ja

  pre 203 dana i 19 sati

  Hahahahahahaha!

  Oceni komentar:
  0
  0
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.