Šta da uradite kad vam ukradu ličnu kartu i koliko će to da vas košta

10. avgust 2017. | Ostalo

Pre izvesnog vremena obili su mi auto i ukrali torbicu sa svim ličnim dokumentima i platnim karticama (ništa keša, skoro da mi je bilo žao lopova).

Ne treba da vam napomenem da najpre, u najkraćem mogućem roku treba da nazovete svoju banku i prijavite krađu kako bi vam blokirali platne kartice (a pogotovo kartice koje nemaju PIN). Tek onda pozovite policiju, to može da sačeka 10ak minuta.

Sačekajte da policija dođe na uviđaj, obavi svoj posao i prikupi relevantne podatke.

Ono što je dobro u celoj priči jeste da i bankarski službenici i policajci prilično brzo reaguju na vaš poziv, nisu potrebna šira objašnjenja jer su ljudi već navikli na ovakve situacije.

Iako sam hteo odmah da pokrenem vađenje novih dokumenata i kartica, iskusni pokradenici su mi preporučili da sačekam 2-3 nedelje, možda lopovi bace dokumenta i spasu vas vađenja novih dokumenata, ali to se u mom slučaju nije desilo.

E sad, šta činiti dalje.

Najpre je potrebno da prijavite nestanak lične karte u Sup-u. Da biste to izveli, najpre uplatite 2 cifre: jedna je za Službeni glasnik i košta vas 798 dinara, a druga je republička administrativna taksa od 800 dinara. Uz to je potrebno i da popunite mali formular u kojem navodite šta se desilo, tj kako je došlo do gubitka lične karte.

Cela procedura ne traje dugo, osim ako zaglavite čekajući na red da pokupite Rešenje o proglašenju lične karte nevažećom (neko to nazva „Odjavnicom“), a to vam se može lako desiti jer, iako šalteri policijske uprave rade ceo dan, čak i do 21h pa i subotom ceo dan, često se kod nas dešavaju "cajtnoti" različitih vrsta (finalna promena lične karte (iza papirnate u pvc, finalna promena vozačke dozvole iz papirno-tekstilne u pvc, i slično).

Sledeći korak u rešavanju ličnih dokumenata je vađenje nove lične karte.

Opet svratite do Policijske uprave i uplatite 929 dinara za NBS – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, kao i 226 dinara za Policijsku upravu.

Zanimljiva situacija je da ne možete da uđete u proceduru izrade nove lične karte kad vi to želite (popodne-predveče iako službenici sede u praznoj sali), već morate tokom prepodnevne smene na šalteru da zakažete termin moj je bio prilično čudan i precizan – 10:36.  Pomislite kako je ovo dobar i precizan sistem, a onda kad se pojavite u navedenom terminu čekate još pola sata da vas prozovu.

Da ne grešim dušu, uglavnom su svi ljubazni i odrade svoj posao, ali nisam mogao da ne primetim kako s jedne strane, sve izgleda kao da se radi po sistemu, a s druge strane – nikakvog sistema nema. Ne znaš gde da staneš u red, gde da čekaš, da li ćeš biti prozvan, da li da naćuliš uši, da li da pitaš „ko je poslednji, ispred mene“... scenografija koja sasvim lepo opisuje atmosferu su naravno: krcate kante za otpatke koje niko ne prazni, paučina posvuda, važni imperativi gde se ne sme sesti i naravno dopisivanja pod istim...

Naravno, primetićete da, kao i u svakoj drugoj državniposao priči, jedan radi, troje sedi i hvata zjale, a peti zagleda kada će ponovo da „padne sistem“ i to objavi na sva zvona svim prisutnima.

I tako, život ide dalje, imam novu ličnu kartu, skoro kao nov čovek olakšan za skoro 3.000 dinara... jedino mi žao što se nisam ponovo slikao, možda bih sebi u životu bolje ispao :)

Objavite ovo, možda pomogne nekom ko se nađe u situaciji kao ja!!!

Pozz

Megafon #237

Megafon #237

Megafon #237

Megafon #237

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marijana

  pre 345 dana i 15 sati

  Ne baksuziraj čoveče.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • dragi

  pre 338 dana i 1 sat

  nasa posla sluzb,vazda je vako bilo i prije 50 godina,ostalo i danas,puno papirologije,uplata,doplata,uplatnica,potrazivanja,istrazivanja,cekanje ispred saltera,jedan radi i cese se po glavi dvoje sede ispred njega na stolu i pricaju o anuski,i tako ceo dan,.primer,mene da bih izvadio novi srpski pasos kosta preko 1000 AS i cekanje 3 meseca,.nigde u svetu se ne trazi svaki put uverenje o drzavljanstvu,ne starije od 6 mjeseci,kao da svaki put kada predajem za novi pasos,novo uverenje za drzavljanstvo,maticni list,taksa,slike,intervju,itd,.

  Oceni komentar:
  0
  0
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.