“Abukazemov maler”: Priča o šalama, igrankama i jednoj maloj nezgodi

“Abukazemov maler”: Priča o šalama, igrankama i jednoj maloj nezgodi

Humor mu je za ono vreme bio malo nesvakidašnji, ali je imao uspeha kod publike. Naročito se istakao kao autor čuvenih zapisa punih vedrine, a pisao je humorističke priče, pa je čak izdao i pet manjih knjiga pod naslovom “Šala i satira od Abukazema”, koje mu je objavila knjižara Luke Jocića 1883. godine.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Što se tiče Abukazemovog humora, nije to bio onaj koji zacenjuje smehom, ali je to bio humor vremena sa atmosferom novosadskih kafana i samog Novog Sada, tada sedištu kulturnog miljea Srpstva. Lazi Kostiću je Abukazem kao ličnost simpatičan, ali ne toliko kao veseljak, već kao “šunjalo po ženskom društvu”.

Abukazem je zalazio “prevashodno” u one kafane u koje je odlazio i Zmaj, a 1874. i 1875. godine njih dvojica su bili veoma česti gosti gostionice “Kod Kamile”, gde će za onim čuvenim “profesorskim stolom” izdavati “Kamilu”, jedinstveni šaljivi list kod nas, pisan rukom.

Dežmekast i proćelav, Abukazem je u mlađim danima nosio bradicu na svom punačkom i okruglastom licu sa dva oka koja su podsećala na upitnike. Gutao je njima sve što se događalo oko njega po kafanama, društvu u koje je zalazio, a imao je kao lekar veliko poznanstvo u celom Novom Sadu.

Iz njegovog pera ostaće i ambijent tadašnje Srpske čitaonice, u kojoj je obavezno u to vreme postojao i bife!

“Stari Grci su računali vreme po olimpijadama, a mi članovi Novosadske čitaonice, računamo godine po ugostiteljima. Koliko godina, toliko novih ugostitelja…Kao što godine dolaze i odlaze, tako i ugostitelji naši”.

Prepričavao se u to vreme Abukazemov maler.

Nešto ga navede da ode do sale za igranke… Ako nije bio od “visokog humora”, onda je znao da sebe dovede u takve prilike… ”U dvorani za igranke bilo je lepše društvo, a mladi ljudi obletahu oko lepih devojčica i mladih godpođa kao leptiri oko krasnog cveća”.

To oslobodi i Abukazema, pa pristupi jednoj gošći koju je upoznao nekoliko godina ranije. Ali, u taj mah, poče svirati “vojnička banda” valcer… za divno čudo Kostićevo, “šunjalo po ženskom društvu” nije znalo da igra!

Evo šta o tome kaže sam Abukazem:

“Ja sam stajao još pored gospođe i študirao kako ću se na najeftiniji način ukloniti iz dvorane, jer još nisam počeo na zabavama igrati… Doći će, valjda, i tome vreme zar Sokrat nije naučio igrati u svojoj sedamdesetoj? Valjda onda kad je buniku popio!? Študiram ja tako, parovi se već okreću, kad dođe jedan stariji, inače svakog poštovanja dostojni gospodin, dovede jednog mladog oficira ispod ruke i predstavi ga gospođici, na što je ovaj pozove na igru. Istog časa opazi taj stariji gospodin mene, i ne poznavajući me zapita gospođicu pokazujući na mene:

”Ovo je bez sumnje voš gospodin otac!”

Okrenu se Abukazemu sve u glavi, a okolo sedeće gospođe nisu htele iz učstivosti da se smeju. Oceni Abukazem taj “maler” nečim što se svakom “švaci” u godinama može dogoditi, ali ipak, iz nekog svog principa, objavi svoju nezgodu u “Starmalom” nasmejavajući i svoje društvo i sve one koji su ga poznavali.

 

 

Oceni vest:
5
161

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nad

  pre 1289 dana i 8 sati

  Molim vas i o Petrovaradinu nešto više.
  ON je stariji od Novog Sada i ima petrovaradinsku tvrđavu.....

  hvala

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Miki

  pre 1260 dana i 4 sata

  @nad: Na vašu žalost o Petrovaradinu je jako malo pisano u Dnevniku i ostalim novosadskim novinama, tako da hroničar i publicista ne može tako lako udovoljiti vašoj želji. Ali ako naiđe negde na neki prigodan članak siguran sam da će udovoljiti vašem zahtevu.

  Oceni komentar:
  1
  6
bez struje matičar novi sad sahrana novorođenčad bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje jkp novosadska toplana novosadsko porodilište novosađani Vreme u Novom Sadu javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje bebe betanija servisne informacije detelinara horoskop Isključenje struje elektrovojvodina servisne informacije novi sad nevreme sahrane horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad gradsko groblje Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode