Kod “Zelenog venca”: Prvi bilijar i ideja o Srpskoj čitaonici

Kod “Zelenog venca”: Prvi bilijar i ideja o Srpskoj čitaonici

Jedna od najstarijih kafana u Novom Sadu, koja potiče iz XVIII veka, a čija zgrada se nalazila na mestu današnje zgrade banke na Trgu slobode, bila je “Zeleni venac”. Prvi podatak o njoj povezuje se sa 1754. godinom.

Tada je zgrada u kojoj je bila ova gostionica, pripadala konjičkom majoru Savi Nikoliću. Godine 1768. “Zeleni venac” je imao u prizemlju gostionicu i na spratu tri sobe, dve komore i kuhinju. Godine 1797. “Zeleni venac” je kupio senator J. Pauz za 4.970 forinti i zgradu tako prepravio da je 1804. godine procenjena na 30.000 forinti.


U ovu kafanu je 1781. godine unesen prvi bilijar u Novom Sadu, koji je napravljen u drvorezbarskoj radionici Auksentija Markovića, stolara i tokara. Tada je bilijar imao već 10 takova i 16 kugli. Vlasnici te kuće su gostionicu izdavali pod zakup, a zakupci su gotovo redovno bili Nemci.

A više o “Zelenom vencu”, pročitajte u odeljku Kafanologija koji za posetioce portala mojnovisad.com uređuje neprikosnoveni hroničar Novog Sada Zoran Knežev.

Oceni vest:
1
129

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Hitna pomoć Isključenje struje elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop raspored sahrana novi sad bebe bez struje vremenska prognoza novosađani novosadsko porodilište Dom zdravlja JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad isključenje vode bez vode sahrane novi sad isključenja struje horoskopski znaci novorođenčad bez grejanja Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje isključenje grejanja dnevni horoskop betanija servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja