Novosadske kafane, kolevke šahovske igre u Novom Sadu

Novosadske kafane, kolevke šahovske igre u Novom Sadu

U drugoj polovini XIX veka, a naročito u njegovoj zadnjoj deceniji, bio je povećan broj pasionarinih šahista u Novom Sadu. Šah se tada igrao u nekadašnjoj Srpskoj čitaonici i po otmenijim kafanama. Za posebnim stolovima u kafanama „Jelisaveta“ (današnjem hotelu „Vojvodina“), zatim „Grandu“ (današnja Banka, Trg slobode) i „Centralu“ (bivšoj Glavnoj pošti), redovno su se sastajali šahisti da odigraju svoje partije. Krajem XIX veka broj šahista se toliko povećao da se ozbiljno razmišljalo o osnivanju šahovskog kluba u Novom Sadu...

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Ova se ideja najzad i ostvarila i to 8. oktobra 1898. godine. Kako su objavile tadašnje novosadske novine „Branik“ i „Zastava“, tog dana je u Novom Sadu osnovano prvo šahovsko društvo, odnosno „Klub šahista“, kako su ga sami članovi nazvali. Nakon prethodnih dogovora među zaljubljenicima šahovske igre u Novom Sadu, obrazovan je pripremni odbor sa zadatkom da skupi šahiste i sazove glavnu osnivačku skupštinu.

Za grad je to bila prava senzacija, kada se pomenutog dana...popodne u kafani „Central“ sakupio popriličan broj šahista, gde je izabrana uprava i dobijena prostorija. Tu su povremeno, uz prisustvo publike održavani šahovski turniri, a igrači su bili podeljeni u tri grupe. Svaki učesnik morao je da uloži po jednu forintu, što je u ono vreme bio novac od veće vrednosti, dok su se nagrade određivale prema broju igrača.

Zanimljiv je način kako se tada igralo na turniru, što je zabeležio Ž. Marković.

U prvu grupu ulazili su oni koji su na prethodnim turnirima bili pobednici i dobili nagrade, u drugu nešto slabiji, a u treću najslabiji. Da bi i najslabiji imali izgleda za nagrade, odbor je odredio da učesnici iz prve grupe daju onima iz druge grupe, a ovi iz druge grupe onima iz treće grupe, kao olakšicu jedan potez i piona na tabli. Ako bi neko iz prve grupe igrao sa nekim iz treće grupe, taj je morao svome partneru žrtvovati konja i kraljicu, a ako je još bio i jedan od trojice nagrađenih na ranijem takmičenju, umesto konja, pored kraljice morao je pokloniti topa.

Nije nam poznato dokle je funkcionisao i postojao ovaj šahovski klub u Novom Sadu, ali se zna da je ovde oduvek bilo dobrih i priznatih šahista. Još pre Prvog svetskog rata imamo nekoliko „čuvenih“ šahista, kao što je bio prota Milan Ćarić i poznati socijalista Joca Rajković, tada bankarski činovnik, kasnije tast narodnog heroja Toze Markovića. Posle Prvog svetskog rata broj šahista je opet neobično porastao. Gotovo u svim restoranima se igralo šaha, a najviše u kafanama „Elita“ (danas „Marina“) i u nekadašnjem „Habagu“. Tu je bilo prvo stecište onih strasnih šahista, koji su znali da svakodnevno za šahovskom tablom provedu sate i sate igrajući.

Od tih davnih vremena...pa sve do današnjih dana Novi Sad je imao dobre i vrsne šahiste, ali bilo je dosta i onih kibicera. Ti novosadski kibiceri, koji su redovno obilazili sva ona mesta po novosadskim kafanama...klupe u Dunovskam parku...ili najlepšu plažu na Dunavu, čuveni novosadski Štrand u letnjim mesecima, uvek su znali bolji potez od igrača za šahovskom tablom i nekom svojom grimasom i mimikom terali ih da dobro razmisle pre povlačenja poteza.

Taknuto – maknuto.

To je jedno malo podsećanje na početke ove igre u Novom Sadu.

Oceni vest:
3
117

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Borivoj Ilić

  pre 1406 dana i 10 sati

  Tekstopisac je predstavio tradiciju igranja šaha u Novom Sadu kao kafansku razbibrigu dokonih novosađana. Ali nije baš tako. Šah u Novom Sadu je bio mnogo više od kafanske igre "za forintu". Ne bih želeo da raspredam priču o šahu, ali ne bi bilo na odmet da hroničar i publicista malo studioznije "prečešlja" istoriju grada, pa kada pročita da je Novi Sad bio domaćin dva velemajstorka turnira (1936. i 1984.) da je Novi Sad posetilo i igralo (ne u forintu) devet svetskih prvaka u šahu, kada pročita ko je sve od novosađana aktivno igrao šah, onda će svatiti da su tu igru upražnjavali najugledniji i veoma obrazovani naši sugrađani i onda će tekst ličiti na neku priču a ne na "mamurni divan".

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Cvetko

  pre 1406 dana i 9 sati

  Kakav šah u kafanama. Lepo piše na reklami Hotela Central da su imali inozemske i vanzemske novine i najbolji bilijar. Nigde se ne spominje šah. Pored toga igrale su se i karte. Ovo o šahu je hroničar izmislio.

  Oceni komentar:
  0
  10
elektrovojvodina betanija JKP Vodovod i kanalizacija tomislav mandić obustava rada novorođenčad bez vode pošte srbije raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo zodijak štrajk poštara štrajk u pošti horoskop bez struje vremenska prognoza novi sad Isključenje struje servisne informacije novi sad gradonačelnik Miloš Vučević isključenja struje isključenje vode jkp lisje sahrane novi sad matičar novi sad bebe astrologija Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište