Poznati za astalom „Lipe“: Uz plzensko pivo od Miletića do Mike Antića

Poznati za astalom „Lipe“: Uz plzensko pivo od Miletića do Mike Antića

Svako vreme ima svoje značajne ličnosti koje ga obeleže, gledano kroz istoriju većinu znamenitih Novosađana spajalo je isto – voleli su da posećuju novosadske kafane, a naračito „Lipu“ i u njoj su se osećali kao u svojoj drugoj kući. Tu su dobijali inspiraciju za svoja dela i opuštali se uz dobro društvo, muziku i hranu. Bilo ih je mnogo, a ovde ćemo pomenuti samo neke od njih koji su ostavili svoj pečat u ovome gradu i “Lipi”, naravno ...

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Kada se iz Zmaj Jovine uđe u Miletićevu, u četvrtoj kući s leve strane, na broju 7, je restoran „Lipa”. Od pre 134 godine, kada je Miletićeva još bila Lebarski sokak, tu se nalazi čuvena gostionica s pivnicom koju su Novosađani po nemačkom nazivali “Linda” ili “Zur Linde”, gde su rado zalazili oficiri, lekari, profesori, činovnici i bogatiji trgovci. ’’Linda’’ je bila deo starog kulturnog miljea Novog Sada u vreme kada nije bilo televizije i radija, pa ni bioskopa… Gospodski građanski svet dolazio je u ’’Lindu’’ da s prijateljima popije aperitiv ili češko pivo pred ručak, da razmene dnevne informacije, čuju šta ima novo u varoši ili kako se kreću cene akcija na berzi…

Svakako jedan od najznamenitijih Novosađana koji je posećivao “Lipu” je Svetozar Miletić (Mošorin, 22. februar 1826. – Vršac, 4. februar 1901.). Bio je advokat, gradonačelnik Novog Sada i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-Ugarskoj monarhiji druge polovine XIX veka. Bio je predsednik Družine za ujedinjenje i oslobođenje srpsko sa sedištem na Cetinju. Dana 20. marta 1861. godine postaje gradonačelnik Novog Sada, najmlađi u istoriji grada, a prvi saradnici u Magistratu su mu bili J. J. Zmaj i Jaša Ignjatović. Kao gradonačelnik, Miletić proglašava srpski jezik zvaničnim, ukida nemačku realku i zalaže se za podizanje zdanja Gradske kuće u srpskom delu Novog Sada, postaje predsednik Srpske čitaonice, kada se pod njenim okriljem osniva Srpsko narodno pozorište.

Takođe „Lipa“ se nije mogla zamisliti bez Laze Kostića (Kovilj, 31. januar 1841. – Beč, 26. novembar 1910.), pesnika, književnika, novinara, dramskog pisca i estetičara. Laza je često dolazio u restoran „Lipu“ u kojoj je provodio dosta slobodnog vremena kada se nalazio u Novom Sadu i za njega je uvek bio rezervisan jedan sto. Priča se da su Lazu svaki dan spopadali, tzv. „pesnici početnici“ u „Lipi“ i davali mu svoje pesme na procenu. Ostala je upamćena Kostićeva izreka „Svaka strofa – katastrofa“, koju je izgovorio kada ga je jedan pesnik pitao šta misli o njegovom radu.

Isidor Bajić (16. avgust 1878. Kula – Novi Sad, 15. septembar 1915.), je bio srpski kompozitor, učitelj i izdavač, a osnovao je muzičku školu u Novom Sadu 17. oktobra 1909. godine, posle škole pjenija Aleksandra Morfidisa-Nisisa, prvu instituciju toga tipa na tlu Vojvodine. Priča se da je Bajić u restoranu „Lipa“ napisao i stihove čuvenih pesama „Jesen stiže dunjo moja“ i „Srpkinja“, a uz dobar perkelt, gulaš i plzensko pivo pevačka družina „Suncokret“, koju su činili bivši učenici Ise Bajića, pevala je jedno vreme u „Lipi“ i uveseljevala goste.

U periodu između 1890. godine i 1893. godine, Uroš Predić, naš čuveni slikar živi u Novom Sadu i priča se da mu je najomiljenija kafana u koju je svraćao bila „Lipa“, i da je u bašti pod drvetom Lipe voleo da sedi u vrelim letnjim danima i da ispija kriglu češkog piva. Onda naš čuveni pilot Jovan Jugović, koji je nakon formiranja Vazduhoplovne komande Srpske vojske postao komandir aeroplanske eskadrile, a bio je učesnik Drugog Balkanskog i Prvog svetskog rata. Po njemu je vojna kasarna na Detelinari nazvana Jugovićevo, jer je ona nekada bila važan aerodrom u Kraljevini Jugoslaviji. Komandant Jugović je često viđan u „Lipi“ u društvu omiljenih dama i vazduhoplovnih oficira, a „Lipa“ je u to vreme (1920-1930) bila mahom kafana pilota i purgera.

I na kraju pored mnoštva izostavljenih poznatih ličnosti koji su bili redovni gosti „Lipe“, završio bih sa Miroslavom Mikom Antićem (1932. – 1986.), koji se sem pisanja bavio slikarstvom, novinarstvom, filmom i najaktivnije boemijom. Bio je urednik lista „Ritam“, zmajevog „Nevena“, „Dnevnika“ u Beogradu...dobitnik je mnogih nagrada. Kao stalan gost restorana „Lipa“, Mika Antić je krstio podrum restorana i dao mu ime „Roždestvo Tvoje“, čiji natpis i dan danas krasi podrum restorana.

Oceni vest:
10
153

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina servisne informacije novi sad Isključenje struje jkp lisje korona virus novorođenčad isključenje vode bez struje zodijak sahrane novi sad horoskop JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe Novosadska racija dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad obeležavanje novosadske racije novosadsko porodilište betanija JKP Vodovod i kanalizacija bez vode isključenja struje vlada srbije zdravlje klinika za ginekologiju i akušerstvo uhapšen diler astrologija izmena trase autobusa