Priča o prvim novosadskim pivarama

Priča o prvim novosadskim pivarama

Kada je 1748. godine Novi Sad postao slobodan grad, imetak grada je u početku bio vrlo mali. Najveće prihode imao je tada grad od pivara i krčmi. Pored svilare (1770.), najstarija fabrika u Novom Sadu bila je pivara. Još 1817. godine izveštava Magistrat, Namesničko veće da sem svilare ovde ne postoji nikakva druga fabrika.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Međutim, to nije bilo sasvim tačno, pošto se i pivara smatrala fabrikom. A 1748. godine bile su u Novom Sadu dve pivare, jedna sudije Ignjaca Hajla (na zemljištu gde se danas nalazi hotel “Vojvodina”) i druga Johana Rajsera. Pošto se Rajserova pivara nalazila na zemljištu rezervisanom za mostobran, Magistrat je odlučio da se ona ukloni, a svi njeni alati i materijal da se procene i pivarski inventar preuzme Hajlova pivara, a Hajlova pivara, kada to bude moguće, da se otkupi za grad.

Kada je Hajl umro, Magistrat se bojao da pivara ne propadne, jer bi izgubio godišnju taksu. Pored toga pivara je dugovala gradu 5.000 forinti. Zato je pivaru izdao dvojici pivara na četiri godine pod arendu, a komori predložio da godišnjom taksom postepeno otkupi pivaru čime bi se prihodi grada znatno povećali. Tako je i bilo. Pivara je 1762. godine prešla u vlasništvo grada. Od tadašnjeg vlasnika M. Braunraša kupio je grad pivaru i gostionicu, poljsku zemlju, volove i koze, sve za 24.000 forinti, a 1795. godine podigao je pivaru u vrednosti od 40.000 forinti.

Osim toga, podigao je Novi Sad dve krčme u vrednosti 10.000 forinti, krčme kod mlina Tompa i na Dunavu, prema Kamenici, Turski han i krčmu kod Brukšanca. Godine 1816. sačinjen je ugovor o zakupu pivare. Ona je imala pet soba za stanovanje, kuhinju, špajz, vinski podrum, rakidžinicu, gostionicu i uz nju dve sobe i kuhinju, a zakupnik je uživao 40 jutara livada. Sve je to izdato na šest godina (od 1816.-1822.) uz godišnji zakup od 12.000 forinti.

Za to vreme zakupnik ima pravo da kuva pivo i da toči vino, pivo i rakiju s tim da bez odobrenja ne sme povisiti cenu piva. Drvo, koje mu treba za pivaru, može dovoziti odakle hoće neplaćajući taksu. Komora je odobrila ovaj ugovor. Međutim, zakupnik pivare nije se mnogo brinuo o kvalitetu pića. Zato je 40 krčmara podnelo protiv njega tužbu Magistratu.

Godine 1850. osnovana je pivara St. Vinkle koja je 1908. godine zaposlila 20 radnika i godišnje proizvodila 112.000 hl. piva.

Oceni vest:
6
139

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cvetko

  pre 2806 dana i 3 sata

  Kakve veze ima plakat Prve srpske parne pivare Đorđa Vajferta sa Prvom novosadskom pivarom !?
  Da li je možda postavljena da se tekst "hroničara i publiciste" bar po nečemu razlikuje od teksta Isidore Filipov objavljenog 04.12.2013. godine u NS reporteru ?

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Ivana Pavlović

  pre 2795 dana i 21 sat

  Cvetko vi ste u pravu, ali nema veze ni razglednica Kossut lajos utca ni reklama Pivare Lazara Dunđerskog sa tekstom, a kako ni sam tekst nema veze, onda uklopljeno čini neraskidivu celinu.

  Oceni komentar:
  0
  8