Šale iz novosadskih kafana: Kako je Aca Zub prošao u miletićevskoj “Kamili”

Šale iz novosadskih kafana: Kako je Aca Zub prošao u miletićevskoj “Kamili”

Za rezervisanim stolovima “Kod kamile”, “Belog vola”, “Sedam crkava” i “Tri slavine” sedeli su mnogi Novosađani, ali i oni koji su dolazili iz okoline. Tu su svraćali i “eminentni”, a bilo je i onih za koje se govorilo da su gostionički inventar. Jedne večeri “Kod kamile”, društvo beše na okupu, kad nabasa i Aca Popović-Zub, meta šala i rečitosti gostiju “Kod kamile”, ali i ogorčeni politički protivnik miletićevaca, koji su u većini bili u toj gostionici, gde je Đura Jakšić upravo “namolovao” one svoje poznate likove srednjovekovnih srpskih vladara, koji su visili na zidu u takozvanoj “Miletićevoj sobi”.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Sedeo je Aca Zub za jednim usamljenim stolom večerajući…čim završi večeru, potraži čačkalicu. Nađe dve-tri u slaniku, ali mu se učiniše tupe, nezgrapne, pa pozva krčmara Peru “Kamilu”:

- Brat Pero!

- Zapovedajte, gospodine!

- Kakve su vam ovo neotesane čačkalice? Zar nemate otesanijih?

Vlasnik, Pera “Kamila” “koji se koristio tim društvom ne samo novčano nego i umno, jer je u toj kafani vazduh bio tako nabreko šalom i dosetkama, da ga se i sam sit nagutao”, jedva dočeka da svoju šaljivost iskali na Aci Zubu, pa dobaci:

- Oprostite…kakav zub, takve i čačakalice!

Za susednim stolom prasnu smeh, ali gotovo jecajući kihot od jednog stola beše najglasniji. A za njim je sedeo Pera Polit. Uz to, izvali nešto i na crkvenoslovenskom na račun Zuba, a ovaj “uspravan kao hrast i toga puta zaista trezan”, samo se osmehnu i protrlja rukom bradu, pa se podiže od stola, plati krčmaru i nestade na izlaznim vratima.

 

 

Tako se nekada, krajem XIX veka šalilo u čuvenim Novosadskim kafanama, ili bolje reći institucijama onoga vremena, ali se i živelo i stvaralo uprkos teškom dobu za sve Srbe u Austrougarskoj monarhiji.

 

Oceni vest:
5
127

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje bez grejanja sahrane novi sad servisne informacije novi sad isključenje grejanja klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje isključenja struje novosađani horoskop isključenje vode MUP betanija Dom zdravlja Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad novorođenčad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode dnevni horoskop jkp novosadska toplana horoskopski znaci Dom zdravlja Novi Sad bebe astrologija novosadsko porodilište srpska pravoslavna crkva policija raspored sahrana i ispraćaja