DOKTOR ZA PICU: Zašto Novosađani obožavaju da jedu kod "Cile"

DOKTOR ZA PICU: Zašto Novosađani obožavaju da jedu kod "Cile"

Mnogim našim sugrađanima pica je jedno od omiljenih jela, a kada vas pitamo gde se prave najbolje, dobijemo mnoštvo različitih odgovora. Ipak, jedno mesto se uvek spominje, a to je "Pizza Cila" u kojoj ih mese i peku po originalnoj italijanskoj recepturi, doduše malo modifikovane i po meri Novosađana. Jer, kako drugačije...

Mihalj Horvat poznatiji kao gazda Mile drži je već punih 17 godina mada ova porodična picerija postoji preko dve decenije, koliko dugo se čuva i porodični recept sa spravljanje poznatog talijanskog specijaliteta. Malo ko je tuda prošao, a da nije primetio lepu bašticu u ulici Maksima Gorkog 10, dok je sam objekat obojen u boje italijanske zastave, a njen slogan je: "Dottore per la pizza".

 

Rodom sam iz Žitišta gde sam završio osnovnu, dok sam Srednju mašinsku pohađao u Zrenjaninu. Godine 2002. selim se Novi Sad gde sam se odmah zaposlio kod prethodnog vlasnika picerije koji ju je držao od 1998. godine, ali na drugom mestu – na Bulevaru oslobođenja. Kod njega sam "ispekao zanat", a jedno vreme smo bili i ortaci. Na ovo mesto smo se preselili 16. maja 2005. godine s tim da sam samostalno biznis preuzeo 2010. godine – priča naš sagovornik.


Prema njegovim rečima, od tada do danas nije preterano menjao recepturu, ali je vremenom osluškivao potrebe Novosađana, te je ubacio i neke nove ukuse ali testo je ostalo isto. A kada već govorimo o testu, gazda Mile kaže da tu ne postoji nikakva mudrost, tajni sastojak ili nešto treće. Fora je u tome da ono mora dobro da se zamesi kako bi kasnije, kada se razvuče i ispeče bilo tanko i hrskavo.


Čujem sada da se mnogi hvale kako testo fermentišu i po 96 sati, što je po meni potpuna ludost. Zaista za tim nema potrebe, jer ga mi mesimo danas za sutra. Mada, ukoliko je potražnja velika, domesimo ujutru za popodnevnu smenu. Ukus pici daju sastojci, a mi smo poznati po našem pelatu – blagom i ljutom. Zato i ne treba da čudi što dnevno prodamo između 80 i 150 pica, a nekad i više. Kečap baš i ne preferiramo, jer njega Italijani ne koriste i svaki put se zblanu kada čuju da se na picu stavlja kečap. Taj sastojak uglavnom stavljaju Balkanci i Amerikanci. Takođe, veoma je bitna i peć u kojoj se testo peče. Mnogi zbog ukusa smatraju da mi koristimo peć na drva, mada to nije tačno – navodi Mile.Od njega saznajemo da su prvi u gradu, još po otvaranju lokala davne 1989. godine uveli to da se pica ne jede u objektu, već da može da se poruči lično kod njih, gde mušterije sa šanka gledaju kako se ona priprema i stoga im se često dešavalo da pojedinci sufliraju šta da im se još stavi od sastojaka. Zato su u ponudu uveli i picu gde mušterije same biraju sastojke. A koliko sugrađani, kojima ne smeta što picu dobiju na kartonu, a ne na tanjiru, vole da se ovde "zaslade", govori i činjenica da sada već generacije i generacije jedu upravo kod njih.

Kada se picerija otvorila mušterije su bile stariji i ljudi srednje generacije. Sada nam dolaze njihova deca i unuci što pokazuje da mi za sve ove godine nismo menjali kvalitet. Moram da naglasim da imam i četiri sjajna radnika, dve žene i dva muškarca, s tim da bih ipak prednost dao kolegama jer je definitivno dokazalno da su muškarci bolji majstori svog zanata. Sve što stavljamo na ovaj italijanski specijalit je domaće proizvodnje, a posebno sirevi. Međutim, sa sirevima smo imali i manjih problema, jer su ih sami proizvođači iskvarili, mada se u tom slučaju trudimo da nađemo još bolje i kvalitetnije. Inače, Novosađani definitivno i najviše vole Capricciosu , a odmah zatim i Quattro formaggi na koju idu 4 vrste sira – otkriva nam sagovornik.


Gazda Mile voli da popriča sa gostima, ali ako nije na radnom mestu, nema ljutnje, to je njegovo "ekskluzivno" pravo.


U ponudi imaju i Margaritu, Vegeterijanu, Napolitanu, Mađaricu, Quattro stagione, Miracilo, posnu i zimsku i to u 4 veličine – od mini do porodične. Za one koji žele da kombinuju imaju i dodatke koji se dodatno naplaćuju.

Od sendviča možete pojesti: pizza, zimski, banatski i vege, a cena im je 250, dok pice staju između 210 i 1.661 dinar. Dodaci su između 30 i 100 dinara.   

Oceni vest:
37
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 99 dana i 13 sati

  Odličan!

  Oceni komentar:
  1
  21
 • Evita

  pre 99 dana i 12 sati

  Najbolja pica, najbolji tim i gazda!

  Oceni komentar:
  2
  16
 • Boris

  pre 99 dana i 11 sati

  Mile je neverovatno pozitivna ličnost preduzetničkog duha. Uvek se najljubaznije javi na ulici i zato se iznova vraćam njegovim picama.

  Oceni komentar:
  3
  18
 • Milenko

  pre 99 dana i 10 sati

  Nista bez Mileta

  Oceni komentar:
  1
  14
 • Mario

  pre 99 dana i 6 sati

  Mile i ekipa su jedna mala ali vrlo dobra stvar koja se desila u M.G.Pozdrsv od bivših komsija sada na Telepu.

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Yo

  pre 99 dana i 4 sata

  Najdelikatnija i najukusnija pizza koju sam jela!! Hvala komsije sto postojite!!

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Far Beyond Driven

  pre 95 dana i 10 sati

  Jedini koji služe LJUTINU kako treba. Super pica i super usluga!!!!

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Marija

  pre 84 dana i 11 sati

  Bez konkurencije, daleko najukusnija Mađarica u gradu. Sve je savršeno, testo, sastojci, pelat, marinada... I svi su jako ljubazni i fini, uvek. Obožavamo ovo mesto.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Komsija

  pre 75 dana i 3 sata

  Kratko i jasno u nekoliko reci: Najbolja pica i najljubaznije osoblje

  Oceni komentar:
  0
  1