NOVOSAĐANI: Anđeoski glasovi sestara Jane i Elene oduševljavaju na muzičkim festivalima

NOVOSAĐANI: Anđeoski glasovi sestara Jane i Elene oduševljavaju na muzičkim festivalima

Kada deca najpre zapevaju, a tek onda progovore, onda je jasno da muzika prožima njihova bića toliko duboko da će im odrediti i životni put. Talentovane, slatke, kulturne i vrlo skromne, mlade sestre Crnomarković osvajaju nagrade na svim mogućim dečijim i pop festivalima u zemlji i inostranstvu, dok tradicionalna muzika u njihovom izvođenju otapa i najtvrđa srca.

Jana (15) i Elena (11) Crnomarković rođene su u Novom Sadu i rođene su sestre. Budući da su od svog najranijeg detinjstva pokazivale sklonost ka muzici, od svoje treće, četvrte godine bile su najmlađi članovi novosadskog dečijeg hora "Zvončići", kao i KUD "Sonja Marinković". Obe devojčice od pete godine života uče da sviraju klavir. Jana je završila osnovnu muzičku školu "Josip Slavenski" (klavirski odsek) i učenica je srednje muzičke škole "Isidor Bajić", dok je Elena učenica trećeg razreda osnovne muzičke škole (klavirski odsek). Istovremeno, Jana je završila nižu muzičku školu "Petar Konjović" u Somboru – odsek srpsko tradicionalno pevanje, a samostalno uči da svira gitaru i ukulele. Dobitnica je Vukove nagrade, Vidovdanske nagrade, kao i specijalne nagrade svoje osnovne škole "Dositej Obradović" za izuzetan uspeh iz muzičke kulture.


Učestvovale su i nagrađivane na preko 50 festivala dečije muzike u zemlji i regionu. Pored onih na kojima se izvodi muzika za decu, učestvovale su i na dosta festivala na kojima su se takmičile pevajući pop i druge žanrove, a posebno se ističu i u oblasti etno muzike.

Ljubav ka etno muzici kod mene je započela kada su nas vaspitačice u vrtiću pripremale za završnu priredbu, gde je tema bila prelo. Jako su mi se dopale narodne pesme, pa sam posle toga krenula i na folklor, gde se ta ljubav još više razvila – kaže Jana i dodaje da joj je omiljena pevačica Jelena Tomašević.


Njihova mama Draženka na to dodaje da se simcima gde njene ćerke izvode tradicionalnu muziku često oduševljavaju i ljudi iz inostranstva, te devojčice dobijaju i pozive na festivale u druge zemlje.

Pored toga što učim klavir, idem i na crkveni hor, dok većinu slobodnog vremena provodim crtajući. Najviše volim da nastupam sa sestrom u duetu, nas dve se odlično uklapamo – izjavila je mlađa sestra, Elena.


U septembru su se naše dve sugrađanke takmičile i bile prvonagrađene u etno kategoriji na festivalima Zlatne note u Vlasosotincu i Angel voice u Beogradu. Na ovom drugom, inače velikom međunarodnom festivalu , gde su se takmičile u više kategorija i muzičkih žanrova, posebne nagrade i interesovanja, kao i pozivnice za učešće na nekmi drugim događajima u inostranstvu, upravo su stekle nastupima u etno kategoriji, zajedničkim i pojedinačnim.

Jani je posebno draga onlajn nagrada osvojena na Siciliji, na velikom međunarodnom festivalu, gde je bila jedini predstavnik Srbije u svojoj kategoriji, u prilično velikoj konkurenciji, a pevala je "Molitvu" Marije Šerifović. Elena je takođe veoma uspešna na onlajn muzičkim takmičenjima, a posebno je zapažena na
crnogorskom festivalu D-MOLL, gde je bila pobednica publike u svojoj kategoriji sa preko 2.000 glasova.


Za mene je specijalno komponovano pet pesama, a za Janu dve, dok je naša zajednička pesma "Dve pole", čiji je tekst baš za nas dve napisao pesnik Tode Nikoletić, a muziku i aranžman uradio kompozitor Lado Leš, doživela je veliki uspeh i rado je pevana među decom – objašnjava nam Jana.

Obe devojčice pevale su na književnim večerima, humanitarnim koncertima, a rado su viđene i u televizijskim dečijim emisijama.

Iz našeg stana stalno se čuje pevanje, ali imamo divne komšije, koje imaju razumevanja za to. I kad su najumornije, Jana i Elena pevuše, barem dok se tuširaju – kroz smeh priča mama Draženka.


Zanimljivo je i da se Jani posebno dopada korejski pop, pa je čak završila i onlajn kurs korejskog jezika.

Zapažen je i njihov stajling na nastupima, elegantan ali prilagođen mladim godinama, za koji kažu da ga smišljaju zajedno sa mamom, a savršene haljine im šije njihova krojačica Melinda.

Volela bih da u budućnosti budem pevačica, da imam svoje koncerte i da nastupam, iako znam da to možda zvuči previše maštovito – ističe Jana, dok njena sestra Elena priželjkuje da bude voditeljka nekog muzičkog šou programa, ali muzički obrazovana, kako bi se razumela u tematiku.


Sestre Crnomarković
imaju puno obaveza, što školskih, što vannastavnih, ali ništa im ne pada teško. Želja im je da, kroz učešće na muzičkim festivalima, otputuju u što udaljenije zemlje.

Nadamo se da će im se ta želja ispuniti i da će možda naići i na podršku onih koji bi u tome mogli da im daju vetar u leđa, jer mnogo puta bile su na festivalima jedine predstavnice svog grada, a neretko i jedine predstavnice svoje zemlje, Srbije, i uvek su uspevale da se prikažu u najlepšem mogućem svetlu.

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan