NOVOSAĐANI: Autor pab kviza i di-džej za volanom ljubičastog trabanta

NOVOSAĐANI: Autor pab kviza i di-džej za volanom ljubičastog trabanta

Zovu ga "Šarabant", jer je najprepoznatljiviji po svom kabriolet trabantu, jedinom u Novom Sadu. Zbog stasa je poznat i kao Šarabzila. Naziv pab kviza koji vodi je "Šarabenica", a kad pušta muziku njegov alter ego je "DJ Disco Šare". Krasi ga specifičan bosanski humor, a kažu da ga viđaju svuda po gradu. Čovek je koji počinje sve iz zabave, od čega na kraju ume da ispadne i – ozbiljna priča.

Aleksandar Šaraba rođen je 1976. godine u Sarajevu. U Novi Sad je došao 1994. godine da studira elektrotehniku i tu je i ostao. Bavi se programiranjem, ali je našim sugrađanima poznat po drugim stvarima. Već sama njegova pojava je vrlo specifična, pogotovo kad vozi svog trabanta, gde svi pogledi bivaju upereni ka njemu. Mnogi Novosađani imaju utisak da ga svuda sreću, jer je vrlo aktivan. U poslednjih nekoliko godina vodi i zanimljive pab kvizove, a oprobao se i kao di-džej, gde dodatno privlači pažnju publike.Ako na ulicama našeg grada ugledate trabant kabriolet ljubičaste boje, znajte da iza volana sedi naš sagovornik, jer je to jedini takav automobil u Novom Sadu, pa je, samim tim, prava atrakcija.

Kola sam nasledio od oca, koji ga je kupio pred rat kao drugi auto. Svi me pitaju gde sam pravio auto, ne znajući da je u pitanju original trabant. Rađeni su u maloj količini, bilo ih je svega petnaestak u SFRJ. I dalje se se svi okreću za njim, a otkako je počela era mobilnih telefona, non-stop zatičem nepoznate ljude kako se u njemu slikaju dok je parkiran, a slikaju i mene dok se vozim. To je moj znak raspoznavanja i ne bih ga nikada prodao – kaže Šaraba za portal Moj Novi Sad.


Svojevremeno je imao i ponudu zagrebačkog benda Brkovi za neko snimanje, ali je tada automobil bio kod majstora na popravci, pa se to nije realizovalo. Takođe, bilo je mladenaca zainteresovanih da ih on vozi na venčanje u svom originalnom autu. Koga god da provoza, svima je neobično što privlače poglede prolaznika, a on kaže da je navikao na to, jer mu stalno trube i pozdravljaju ga.


Premijeru prvog kviza imao je u "Shamrock baru", lokalu čiji je vlasnik "doneo" kviz iz Irske i najpre ih radio sa Li Menom. Kroz neko vreme, ovakvi kvizovi su postali toliko popularni u gradu, da ih je pre korone umelo biti i po desetak sedmično, po različitim kafićima.

Najpre sam i sam učestvovao u gomili tih kvizova, a onda sam napravio svoj prvi kviz pre dve godine, pred Mundijal, naravno na tu temu. Sećam se da smo koristili i Panini sličice, pa je ljudima bilo simpatično. Zajedno sa ekipom kviz entuzijasta formirao sam "Kvizni štab", pa sam u okviru toga organizovao svoj kviz jednom mesečno. Novac kojim se plaćalo učešće je uvek išao u humanitarne svrhe, a "Kvizni štab" je do sada skupio i donirao oko 3.000 evra – objašnjava naš sagovornik.


Kviz "Šarabenica", koji se do pojave pandemije održavao sredom u kafeu "Šećer & Soul", postao je omiljen gradskim "kvizašima", što po sveobuhvatnosti tema, što zbog humora autora i voditelja, koji se potrudio da njegov kviz i konceptualno i tehnički bude na nešto višem nivou: kvizove prate prezentacije na TV ekranima, uz inserte iz filmova, slikovne zagonetke i druge zanimljivosti.

Pored naučnih, SF, sportskih i muzičkih oblasti, često je pravio tematske kvizove sa vrlo uskim oblastima, kao što su ženske cipele, parfemi, zdrava hrana, seks, kondomi ili periodni sistem elemenata. Koja god oblast da je u pitanju, potrudi se da pitanja budu zabavna.

Ponudim im 20 oblasti, a ekipe biraju po sedam. Volim da zakamufliram imena oblasti, pa se često pređu. Recimo, jedna oblast se zvala "Dobre ribe", a kad ju je ekipa odabrala, shvatili su da se ne radi o ženama, već zaista o vodenom svetu – kroz smeh priča naš sugrađanin.


Tu je okupljao generacije rođene od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka i upoznao mnogo ljudi. Trenutno kvizovi stagniraju, ali ih je s početka proleća organizovao onlajn, preko platforme Discord. Da li će se u novoj sezoni nastaviti na taj način ili uživo, ostaje da se vidi.

Za "Shamrock bar" se vezuje i njegova priča sa puštanjem muzike, a sve je počelo sasvim slučajno, prošlog leta, gde je nastao sada čuveni "DJ Disco Šare".

Jednog petka, dok je gazda puštao muziku, kao stalan gost sam mu tražio određene pesme, da bi on na kraju rekao da idućeg petka ja puštam muziku. Bez nekih velikih očekivanja, ispala je odlična žurka, pa sam i nastavio to da radim. Mada, njihov tim mi pravi jako dobar marketing, pa me najave kao čuvenog di-džeja koji je puštao muziku po SFRJ i kako dolazi moj fan klub iz Sarajeva. Iako to, naravno, nije tačno, jer sam u to vreme imao tri godine, ljudima bude zanimljivo. Obožavaju da čitaju te najave – opisuje novosadski Bosanac.Iako muziku pušta sa laptopa, njegovo poznavanje raznih stilova, kao i dobra energija, umeju da naprave dobru atmosferu i, sudeći po posećenosti, prijaju gostima. Što se vrste muzike tiče, nikakvih pravila se ne drži, osim toga što bira vesele melodije idealne za đuskanje. Ipak, dominiraju disko i rok, ponekad ubaci i dens iz devedesetih.

Više iz fazona, ponekad pustim i nešto sa bosanske ex-YU scene, pa se tako samo tada u "Shamrocku" mogu čuti "Prsten i zlatni lanac", "Suada" ili "Dirlija". Čak mi i neki bendovi po klubovima, kada me ugledaju, sviraju nešto iz tog opusa, iako to nema mnogo veze sa onim što ja najviše volim da slušam, ali valjda to vezuju za Bosance – šali se Šaraba.Da se kao di-džej odlično snalazi, dokaz je i da su mu prepustili odabir muzike za prethodni Doček Nove godine, kao i za Dan zaljubljenih, gde je najavljen kao di-džej "Love Šare". S obzirom na to da mnogi dođu specijalno zbog njega, osoblje lokala se dosetilo da na ekranu prikazuje Šarabine slike iz detinjstva i mladosti, dok on pušta muziku.

Desilo se da sam dobio i poziv od vlasnika jednog kluba iz Šapca da tamo nastupim. Objasnio sam mu da nisam profi di-džej i da ne koristim miksete, da se više stvorila nerealna fama oko mene, te da to radim iz zabave – opisuje Aleksandar.

Iako sve započinje iz zabave, dosta toga na kraju poprimi ozbiljniju notu, zahvaljujući pozitivnoj energiji koju širi oko sebe.


Pored svega pomenutog, prethodnih godina je organizovao Nove godine, pravio fudbalsku ligu, vodio razne Fejsbuk grupe, posećivao noćne klubove i gradska dešavanja, te ga zaista mnogo ljudi zna. Jednom prilikom mu je, kako kaže, prišla potpuno nepoznata devojka i rekla mu da bi ga izabrala za gradonačelnika, jer gde god krene, naleti na njega. Ne znamo da li pretenduje i na takvu poziciju, ali nema sumnje da su pred njim još mnogobrojni projekti koji će da razonode naše sugrađane.

Oceni vest:
44
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Braca

  pre 902 dana i 3 sata

  Mislio sam da je YUGO najveći zagađivač i proizvođač izduvnih gasova dok nisam sreo ovu personu u pomenutom trabantu.

  Oceni komentar:
  19
  3
 • Rick

  pre 902 dana i 2 sata

  Eto nas dragi Šarabson je dokaz da se i Hercegovci mogu uklopiti u Novi Sad :)
  Divni i dobroćudni hercegovački medo!

  Oceni komentar:
  1
  12
 • Dalibor Pusonja puki

  pre 902 dana i 1 sat

  Kralj, ali niste spomenuli Dr.Oetker tj. SARETA koga su pozdravljali i veliki Olimpiski pobednici!!! Pozdrav iz Priboja.

  Oceni komentar:
  1
  7