NOVOSAĐANI: Biti u trendu znači biti potpuno drugačiji od ostalih

NOVOSAĐANI: Biti u trendu znači biti potpuno drugačiji od ostalih

Priznaćete, nema te Novosađanke koja ne voli da ima modernu frizuru, da je lepo našminkana i da svi o njoj pričaju kako je lepa i negovana.

Ovo je pre dve decenije shvatio i novosadski frizer, vlasnik frizersko-kozmetičkog salona "Loft Parrucchieri" Petar Kostić.

Zapravo, Petar je šminkanje, pravljenje frizura, facepainting i bodyart  pretočio u umetnost kako bi sve dame bile zadovoljne svojim izgledom.

Ovaj četrdesetrogodišnji Novosađanin inspiraciju nalazi svuda oko sebe, a najviše u muzici, i na taj način dobija ideje i stvara filmiće u glavi koje kasnije spaja u celinu i na osnovu toga nastaju njegove veličanstvene kreacije na glavi i licu.


Tokom 20 godina bavljenja frizerskim poslom, Petar je bio na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu gde je osvojio značajna priznanja.

Jedan je od retkih umetnika sa ovih prostora koji je ravnopravno učestvovao na Međunarodnom sajmu lepote Cosmoprof u Bolonji, pored svetskih magova i majstora frizerskog zanata.

Redovno odlazi na Sajam u Beogradu, kao i na manifestaciju Fashion Week .

Ipak, od svih ovih priznanja i učešća jedna nagrada mu je najdraža. Peđa je minulog vikenda na novosadskom Sajmu profesionalnih frizera "Serbia Hair Fair" osvojio drugo mesto, ponevši titulu najboljeg novosadskog frizera za 2019. godinu.

Nagradu je dobio za salonsku “bob” frizuru, što zapravo dokazuje da su mu mušterije “iz komšiluka” na prvom mestu, iako se bavi i visokom modom i sarađuje sa domaćim i svetskim manekenkama.


Ova nagrada mu je veoma draga i važna, posebno što ju je dobio, kako kaže, u svom rodnom gradu, gde je učestvovalo 250 frizera sa gostima iz Srbije, regiona, Italije, Velike Britanije, Mađarske.

Znate kako se kaže, najteže je biti najbolji u svom mestu. U Novom Sadu ima odličnih frizera i zato sam ponosan na svoje drugo mesto. Nikada nisam mislio da ću se baviti ovim poslom, s tim da sam od malena voleo friziranje. Završio sam Elektrotehničku školu, otišao u vojsku, a tek nakon odsluženja vojnog roka rešio sam da se bavim ovim poslom. Nekoliko godina sam radio po tuđim frizerskim salonima, da bi kasnije otvorio svoj, koji se zvao "Kostic hair studio", a nakon ulaska u franšizu (2013. godine) sa umetničkim timom frizerske akademije Loft Parrucchieri iz Italije, otvorio sam svoj ekskluzivni salon "Loft Parrucchieri by Petar Kostić" – piča Peđa.


U ovom zanatu se obreo sasvim slučajno, jer je njegova namera bila da šminka žene u jednom frizerskom salonu davne 1998. godine. Zbog slabog interesovanja Novosađanki da dolaze kod profesionalca na šminkanje, sedeo je poprilično besposlen. Zato je Kostić odlučio da proba da nauči frizerski zanat, tada je shvatio da je našao životni poziv. Facepainting i bodyart su došli kasnije.

Smatram da svako ko je uspešan u svom poslu, prvenstveno mora i da ga voli. Kada mi sedne mušterija, pogledam joj lice, opipam kosu i oblik glave, vidim njen stil oblačenja i šminkanja i tek tada počinjem da radim. Dešava mi se da žene često traže nešto što je moderno, ali ukoliko vidim da im to neće stajati, predložim drugu frizuru ili boju, jer po meni biti u trendu znači biti drugačiji, a ne uniformisan, bilo da je reč o kosi ili o odevanju. Ne treba pošto-poto gurati ono što diktira moda, jer nisu svi jednaki – smatra Peđa.


Valjda ga zato žene i devojke toliko vole i traže, jer da biste sele u stolicu ovog vrhunskog frizera, trebalo bi poprilično ranije da zakažete svoj termin.

Pored svega ovoga, naš sagovornik ima i školu šminkanja “Kostić Helen” gde organizuje edukaciju po posebno osmišljenom programu. Polaznici kod njega stiču znanje iz oblasti higijene, dermatologije i estetike. Prolaze teorijske i praktične vežbe. Pošto ima dozvolu za držanje Edukacionog centra, Kostić se nada će će jednog dana uspešno voditi i školu za frizere.

Za sada nemam puno polaznika, ali želja mi je da ih bude što više. Danas postoji velika ponuda kurseva i ja bih preporučio svima da se dobro raspitaju koliko će kvalitetnu obuku dobiti, pre nego što plate nekom – zaključio je Petar Kostić. 

Oceni vest:
10
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan