NOVOSAĐANI: Čovek koji je Novaka Đokovića doveo na Adice

NOVOSAĐANI: Čovek koji je Novaka Đokovića doveo na Adice

Iako je radni vek proveo u naftnoj industriji, naš današnji sagovornik nije se bojao da pod stare dane razvije umetnički talenat koji je celog života skrivao u sebi. Tako danas, u tišini svog doma, stvara portrete svojih najbližih, ali i svetski poznatih ljudi, za koje tvrdi da menjaju svet.

Isak Građin rođen je u Mokrinu, ali se s roditeljima preselio u Novi Sad kad je imao četiri godine. Kao hemijski tehničar 30 godina je radio u rafineriji. Danas je penzioner, otac dva sina i ponosan deda tri unuka. S navršenih 55 godina počeo se baviti umetnošću kao amater, da bi joj se danas posvetio u još većoj meri.

- Nisam školovani umetnik. Nikada u atelje ušao nisam, sve sam učio iz iskustva. Jednog dana, pre desetak godina, probudio sam se ujutru i osetio potrebu da slikam. Prvo sam naslikao sebe gledajući se u ogledalu. Kada je porodica videla šta sam uradio nisu mogli da veruju da je to moje delo – priseća se Građin.

Od tada je naslikao mnoge portrete, u početku grafitnom olovkom, a kasnije tehnikom ulje na platnu. Prvo je ovekovečio članove familije, pa prijatelje i komšije, a posle i javne ličnosti sa fotografija. Sprat porodične kuće na Adicama pretvorio je u atelje, i, kad oseti inspiraciju, zatvori se i radi.

Isak Građin prebira kamenčiće u šljunku

Budući da je vatreni navijač Novaka Đokovića, koji nikad ne propušta nijedan njegov meč, Isak je u aprilu počeo od kamenčića da pravi portret-mozaik čuvenog tenisera. Završio ga je pred početak Olimpijskih igara i sastavio od 18.000 kamenčića. Portret je dimenzije dva sa dva metra, a uramljen teži preko 94 kilograma.

- Očekivao sam da će osvojiti zlato u Riju i zato sam se odlučio da ga napravim. Na Olimpijskim igrama nije najbolje prošao, ali i on je živ čovek i razumem ga. Zato sam ubrzo dodao natpis iznad rama na kojem piše "Let ’s go Novak. Keep fighting" – kaže Isak.

Kad je započeo svoj nesvakidašnji poduhvat, Građin je otišao da kupi šljunak. Kada je vlasnik šljunkare čuo za šta mu treba materijal poklonio mu je dva kubika. Novosađanin je nedeljama u svom dvorištu prebirao po šljunku kako bi razdvojio kamenčiće po nijansama.

- Podelio sam ih u šest velikih kofa. Svaki kamenčić koji sam upotrebio lakirao sam bezbojnim lakom kako bi došao do izražaja. Posle toga sam počeo da ih lepim silikonom na ploču od lezonita. Kao model koristio sam jednu Novakovu fotografiju koju sam našao na internetu. Na slici sam primetio da su mu oči zelene. Te boje u šljunku nije bilo. Onda sam se setio da na tavanu imam kamenčiće sa plaže sa Bečića, koje su moja deca donela sa mora pre 20 godina. Te sam koristio kako bih mu izradio oči. Bilo je veoma naporno i samo dobri živci su me spasili – priseća se sa osmehom na licu Isak Građin.

Oči Novaka Đokovića napravljene su od kamenčića s plaže u Bečićima

Kad je završio mozaik, autor se obratio gradskim vlastima sa idejom da delo bude izloženo na Trgu slobode, pre početka Olimpijskih igara. Iako tvrdi da je imao podršku kabineta gradonačelnika, ideja je zbog brojnih birokratskih procedura, ipak ostala nerealizovana. Ogroman portret Novaka Đokovića danas krasi terasu porodice Građin, a poznanici i komšije redovno dolaze kako bi se fotografisali pored njega.

- Nisam razmišljao o novcu, zadovoljstvo mi je što sam ovo uradio i što se za to pročulo. Želja mi je da portret-mozaik poklonim Novaku. Neka ga stavi u svoju kolekciju, ili može da ga proda u humanitarne svrhe. Pokušali smo da ga kontaktiramo preko mejla, ali nismo dobili odgovor. Ne žurim nigde, ali se nadam da će Nole videti šta sam uradio za njega – iskren je Isak.

DUGMIĆI ZA BREGU: Isak Građin je pre nekoliko godina napravio i mozaik od 10.000 dugmadi koje poklonio Goranu Bregoviću, kad je ovaj imao koncert u Novom Sadu. Dok je radio u rafineriji naslikao je portret Vladimira Putina, koji predao direktoru NIS Kirilu Kravčenku. Ništa manje uspešan pokazao se i kao pronalazač. Patentirao je vakum ploču za izolaciju i spravu za zaštitu voća od biljnih vlaši bez upotrebe hemije. Izmislio je izmenjivač toplote, tako što je bunarsku vodu iz svoje bašte sproveo do kuće, pa je tu vodu propuštao kroz hladnjak automobila koji je bio postavljen u kutiju od iverice. Iznad te konstrukcije postavio je ventilator koji je duvao kroz saće hladnjaka i tako ohladio vazduh u sobi čak za 15 stepeni celzijusa.

Oceni vest:
13
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sale Ciric

  pre 2039 dana i 4 sata

  Moj komsija Isa, kralj. Dobre duse, vedrog duha... cesto ga se setim jer smo sada daleko, ali sam ponosan na njega

  Oceni komentar:
  0
  1