NOVOSAĐANI: Deni savetuje kako da se na putovanju, uz minimalan budžet, provedete odlično

NOVOSAĐANI: Deni savetuje kako da se na putovanju, uz minimalan budžet, provedete odlično

Ona je strastvena putnica, čiju Fejsbuk stranicu o putovanjima prati 7.000 ljudi. Saveti koje tamo deli su izuzetno korisni i inspirativni, a posebno se ističu oni u vezi sa uštedom. Veruju joj, jer ume iskreno da opiše svoja iskustva, bila ona pozitivna ili negativna. Pored toga, naša sugrađanka je i vrlo humana.

Danijela Ćalasan rođena je 1991. godine u Prijedoru, a odrasla u Novom Sadu, gde i danas živi. Završila je germanistiku, profesorka je nemačkog jezika, preduzetnica (vlasnica onlajn škole nemačkog), a od 2017. godine vodi blog o putovanjima i Fejsbuk stranicu "Deni putuje".


Njena strast za putovanjima počela je za vreme studija, kada je na drugoj godini fakulteta otputovala na ostrvo Fehmarn, u Nemačkoj, kako bi radila u pekari i učila jezik.

Putovala sam 24 sata autobusom do Hamburga, a zatim vozom do glavnog grada ostrva, Burg auf Ferhmarn. Put nisam ni osetila, koliko sam uživala u pogledu kroz prozor. Bilo je to za mene jedno sasvim novo iskustvo. Nakon dva meseca sam zaradila svoj prvi veći novac i odmah po dolasku kući bukirala sam putovanje u Prag. Tako je sve krenulo – priseća se Danijela za portal Moj Novi Sad.

Za sada je posetila Mađarsku, Rumuniju, Grčku, Poljsku, Slovačku, Češku, Litvaniju, Letoniju, Austriju, Nemačku, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Belgiju, Francusku, Luksemburg, Dansku, Italiju, Crnu Goru i Kipar, dok je u poslednje dve godine dosta putovala i po Srbiji.


Kada me pitaju gde mi je bilo najlepše, teško mi je da se odlučim za jednu destinaciju, jer svaka zemlja ima nešto što je čini jedinstvenom i zbog čega bih je ponovo posetila. Top tri destinacije za sada su mi Slovenija, Italija (konkretno Sicilija) i Kipar – kaže naša sugrađanka.

Smatra da naša zemlja ima itekako mnogo da ponudi u turističkom smislu.

Od srca preporučujem istočnu Srbiju, ali i Sokobanju i Zlatar. Pored toga, i Mađarsku, koja nam je zaista blizu, a ima veliki broj banja, predivnih gradova, i jezero Balaton. Grčka je među omiljenim destinacijama naših sugrađana, pa volim da im prikažem i neka manje komercijalizovana mesta do kojih mogu veoma povoljno stići – ističe Ćalasan.


Budući da njenu Fejsbuk stranicu prati ogroman broj, ubedljivo najviše pitanja dobija na temu organizacije putovanja: kako stići negde, gde naći smeštaj, šta izbegavati

Mislim da ljudi prepoznaju moju iskrenost: na fotografijama sam to zaista ja, ne koristim filtere, ništa ne ulepšavam. Ponekad i iskritikujem neku destinaciju, pišem ono što zaista mislim. Ukoliko preporučim neku turističku agenciju, smeštaj ili restoran, to je zato što ih zaista cenim, a ne zbog toga što su mi platili reklamu – ističe Danijela.

Prema njenim rečima, pratioce interesuju i iskustva sa platformom Couchsurfing, zajednicom putnika preko koje besplatno možete pronaći lokalca kod koga ćete prespavati, umesto da spavate u hotelu/ apartmanu. Ona ga je koristila u Rumuniji i Francuskoj i nosi sjajna iskustva.


Mislim da je danas jako lako putovati za malo novca, potrebno je malo odvažnosti i snalažljivosti. Putovanje je i izlet do obližnjeg grada, jezera ili planine. Dakle, ja sam krenula od onog šta sam u tom trenutku mogla da priuštim. Za smeštaj sam koristila Couchsurfing nekoliko puta, kupovala sam kupone za paket aranžmane autobusom preko sajtova za popuste, koristila Bla Bla car za prevoz, ili stopiranje. Danas postoje low cost avio kompanije sa kojima možete otputovati na Santorini za 60 evra, do Hamburga za 20 evra, do Malte za 30 itd – nabraja naša sagovornica cake koje koristi da otputuje i za malo novca.

Ukoliko vam je novac jedina prepreka do putovanja, Deni savetuje da "prečešljate" troškove i vidite da li postoji nešto na čemu možete da uštedite.

Ja ne trošim na cipele, torbe, nakit... Odeću uglavnom kupujem u humanitarnim grupama. Vremena su teška, i znam da živimo gde živimo, ali ako možete sebi da priuštite barem izlet do Fruške gore, idite na taj izlet. Uvek smatram da je bolje putovati bilo gde, nego nigde. Svaka destinacija može da vam donese neka nova iskustva, bez obzira na to koliko je udaljena – tvrdi strastvena putnica.


Najdraže anegdote su joj one koje uključuju ljude koje je upoznala na destinacijama, kao kad je suprugu i njoj, kad su stopirali na Sitoniji, stao mađarski par koji je u toku vožnje bio u svađi, pa je vožnja bila neprijatna, jer su svi u autu ćutali.

-– Prilikom boravka u Ohridu smo se vozili lokalnim prevozom koji je u jednom trenutku skrenuo u pravcu albanske granice, pa smo se uplašili da smo seli u pogrešan autobus. Ispostavilo se da je vozač samo želeo da učini uslugu jednoj putnici koja je tražila da je odbaci do albanske granice. Najslađa anegdota datira iz 2014. godine, kada smo prvi put išli zajedno na more. Uplatili smo neki last minute i tek u autobusu smo saznali da ostajemo 11 dana umesto sedam – s osmehom priča Danijela.

Humanitarni rad je nešto što je pokreće još od gimnazije, kada je počela da volontira u nekoliko organizacija.

Već dve godine sam aktivni član humanitarnih grupa za licitacije, čiji je cilj pomoć deci i odraslima, članovima nekoliko humanitarnih fondacija. U grupama prodajem razne predmete koje doniraju moji prijatelji i rodbina, a sav prikupljen novac odlazi u humanitarne svrhe – objašnjava naša humana sugrađanka.

Nedavno je za svoju humanost dobila i zahvalnicu od Fejsbuk stranice "Za Kostinu Pobedu", jer je neumorno pisala tekstove, tj. apele za pomoć dvogodišnjem Kosti, koji je prevremeno rođen i kome je potrebno oko 100 000 evra za terapije.

Pored toga, volim da čita i trudi se da pročita bar jednu knjigu mesečno. Uživa i da poseti neka od dešavanja u našem gradu, da ode na klizanje ili u šetnju po prirodi.


Decembar je vreme adventa širom Evrope, pa se nadam da ću posetiti neki i ove godine. Ono što je sigurno je poseta jednoj manje poznatoj planini u Srbiji, pa nek ta destinacija bude izenanađenje za moje pratioce. U februaru planiram ponovo da skoknem do Nemačke – deli sa nama svoje planove za skorašnja putovanja.

Što se tiče njene destinacije iz snova, volela bi da u budućnosti poseti Maroko, Brazil, Gruziju, Island

Putovanja nam daju širinu. Uče nas prihvatanju različitosti. Daju nam priliku da istupimo iz svakodnevnice, iz naših standardnih rutina, da probamo nešto novo. Mene su samostalna putovanja naučila da budem samouverenija i opuštenija, da ne mora sve da bude po planu da bi bilo savršeno, čak naprotiv – poručuje Deni, čiji kofer je, nema sumnje, uvek spreman za put.

Oceni vest:
21
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Basta

  pre 115 dana i 18 sati

  A svi dođu u Novi Sad.. To je nezaobilazna stanica

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Jednostavno

  pre 115 dana i 11 sati

  Deni, ne mogu ista pravila da važe za muškarce i žene, za pojedince i mini grupe.
  Ne mogu čak ni iste godine, sve teče sve se menja.

  Oceni komentar:
  1
  2