NOVOSAĐANI: Frizerka kojoj su mušterije lojalne celog života

NOVOSAĐANI: Frizerka kojoj su mušterije lojalne celog života

Izučila je zanat u vreme kada nije bilo lako dokazati se i izboriti. Obijala je pragove mnogih radnji samo da bi je primili na praksu. Starije koleginice su joj nesebično prenele znanje i veštine. Danas je majstor svoje struke, a najveće pohvale dobija od svojih mušterija. Ne postoji veće priznanje za zanatliju, nego kada mu klijenti ostanu lojalni i nakon promene radnog mesta.


Vesna Vidaković
rođena je u Novom Sadu 1972. godine. Završila je Srednju grafičku školu, smer za ravnu štampu, a nakon toga upisala je kurs za frizera. U salonu "Snežana" bila je zaposlena dvadeset i dve godine kao ženski frizer. Poslednje tri radi u Frizerskom salonu "DUO MS" na Bulevaru oslobođenja, blizu železničke stanice.

- Kao mala, uvek sam mami pomagala oko frizure, ali sam i sebi sređivala kosu. Međutim, tada niste mogli tako lako, kao danas, postati frizer. Taj smer u školi se otvarao na svakih pet godina, pa sam zato upisala grafičku, a posle kurs. Sećam se da je to bio period raspada države i bile su teške godine za moju generaciju. Obišla sam ceo grad kako bih našla salon koji bi me primio na praksu. Slučajno sam ušla u radnju "Snežana" gde su me primili na dvogodišnju praksu i posle toga sam ostala tamo da radim preko dvadeset godina – priseća se Vesna.


U početku je sagovornicu portala mojnovisad.com bio strah, ali starije koleginice su bile profesionalne, prenele su joj sve svoje znanje i zbog toga im je ona i danas zahvalna.

- Dve godine prakse su puno značile, jer sam radila svaki dan, čak i subotom. Šišanje, farbanje, minival, sve to radim redovno. Među malobrojnima sam koja i danas radi minivalove, jer devojke koje sada uče ovaj zanat često neće to da vežbaju, jer im iziskuje dosta vremena. Današnja obuka za buduće frizere često nije tako temeljna kao u vreme kada sam ja učila. Nažalost, nemaju svi tako dobru kosu da im se može praviti frizura bez minivalova. Takođe, bitno je i koji materijal koristite – objašnjava Vidaković.


Nakon više od dve decenije postojanja, Frizerski salon "Snežana" se pre tri godine zatvorio. Iako je Vesna to teško podnela, nije očajavala, novi posao je pronašla za desetak dana u salonu preko puta starog radnog mesta.

- Nisam kao neki koji su navikli da često menjaju posao i bila sam tužna. Srećom, moja drugarica i koleginica je preuzela radnju od svoje gazdarice i pozvala me je da radim za nju. Lepo mi je ovde i zadovoljna sam. Kod mene dolaze, gospođe, dame, izgrađene ličnosti koje drže do sebe – kaže poznata novosadska frizerka.

Klijentima uvek izlaze u susret i trude se da im pruže najbolju uslugu.

- Kada sam prešla u ovaj salon, većina mojih mušterija je pošla za mnom. Zahvalna sam im, jer me prate svih ovih godina, a ima ih dosta. Teško je danas opstati u bilo kojem zanatu, zato verujem da su zadovoljni mojim radom – završava svoju priču Novosađanka Vesna Vidaković.


Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
19
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan