NOVOSAĐANI: Goran radi u piljarnici i on je omiljeni prodavac na Limanu

NOVOSAĐANI: Goran radi u piljarnici i on je omiljeni prodavac na Limanu

Iako imaju odličan izbor mini, super i hiper marketa, a u blizini im je i Limanska pijaca, Limanci, a posebno oni sa "trojke" i "četvorke", najčešće povrće kupuju kod Nove i Bilje čija se piljara nalazi na otvorenom u ulici Narodnog fronta i to tik uz radnju "Šakan". 

Razlog zbog kog uglavnom svi ovde pazare nije samo sveže voće i povrće, već svima poznati prodavac Goran Malkić, koji nesebično deli osmehe, savete i često je svojim mušterijama "rame za plakanje", mada mu je osnovna delatnost prodaja voća i povrća. 

Goran je rođeni Limanac, a od 1977. godine, kada se rodio pa do sve pre nekoliko godina živeo je Limanu 3, gde je i odrastao. Pohađao je osnovnu školu "Žarko Zrenjanin", a kasnije je išao u Srednju elektrotehničku. Iako se preselio sa porodicom na Telep, on ističe da je ostao Limanac u srcu i duši i da, od kad radi na Limanu, smatra da se sa njega nikada nije ni preselio, jer njegov posao mu je druga kuća. 


Nikada nije radio u struci, jer se opredelio za posao trgovca, oženio se i ima dve odrasle ćerke a, kako kaže, za ovih 12 godina rada u piljari nikada nije imao problema ni sa jednom jedinom mušterijim. 

Kod Nove i Bilje sam počeo da radim pre 12 godina, a s obzirom na to da smo i kućni prijatelji, kada sam ostao bez posla oni su mi ponudili da radim kod njih, što sam, naravno, oberučke i prihvatio. Nije mi bilo teško da se uklopim jer ovde kod nas pazari komšiluk i praktično sve poznajem – od baka i deka penzionera, preko komšinica u srednjim godinama do tinejdžera. Ovde kod nas, praktično, kupuju svi – od domaćica, preko advokata, do lekara i rok muzičara – priča Goran. 

Čim je zakoračio na, tada, novo radno mesto, komšiluk je zgotivio Gorana, jer je prvenstveno pošten, a ponekad, kako objašnjava, izigrava i psihijatra, jer mu se mušterije, pored toga što kupuju često, i požale na razne životne probleme. Goran, kao Goran, voljan je svakog da sasluša i da mu udeli lepu reč, bez obzira na to kolika je gužva. A gužve bude, posebno vikendom u prepodnevnim satima.

 

Vikendom i pred praznike mi je, uslovno rečeno, najteže jer zaista nekada u redu stoji i po desetak ljudi i to su dani kada ne mogu baš previše da pričam jer moram da se koncentrišem na posao. Međutim, komšije su navikle da sa njima uvek prozborim po koju pa bi i tada bi po svaku cenu da popričaju sa mnom. I tada im takođe uputim osmeh i pomalo prodivanim, a obično ih samo upitam kako su i kako zdravlje – objašnjava naš sagovornik.

Međutim, kada nema puno posla, Goran se sa svojim mušterijama i našali, ispriča im po koji vic, a često i robu II katetorije poklanja ili naplaćuje po simboličnoj ceni od 100 dinara. Ovaj njegov gest posebno cene komšije sa nižim primanjima, ali i oni koji bi da uštede za neke druge stvari. Interesantno je i to da skoro svim svojim mušterijama zna ime, a neretko sem svog posla radi i neki drugi. Naime, u njega su kupci toliko stekli poverenja, pa im Goran i pored gužve, često pričuva bebe, dečja kolica, kučiće i pazi na bajkove, dok oni pazare u drugim prodavnicama. 


Ipak njegov posao nije ni malo lak, jer radi napolju i u svim vremenskim uslovima i na + 40, ali i na – 10, a po njemu se ne može videti da li je "prokuvao" ili se "smrzao". On naglašava da mu tada često u susret izlaze i prodavačice iz obližnje radnje koje ga puste da se ugreje, odnosno rashladi. 

Ranije sam išao i u nabavke, a radio sam uglavnom pre podne. Međutim od kada imam problem sa nogom, poslodavci su me maksimalno poštedeli i hvala im na tome. Radim u smenama, poslepodnevna je ipak manje zahtevna jer je manje mušterija. Takođe, ne podižem ništa teško, jer mi to ne dozvoljava moje stanje sa kičmom. Odlično se slažem i sa kolegama koji su takođe dobri u svom poslu.I atmosfera u firmu je super jer se svi međusobno podržavamo – ističe Goran.

Ipak, čini se da nije baš tako, jer tog popodneva dok smo razgovarali sa Goranom, njegove mušterije su pristizale i pristizale i svi su mu se praktično obratili s rečenimo: "Ju bre pa gde si ti u jutarnjoj smeni". Bez obzira na to što su i ostali trgovci zaista na visini zadatka, Goran je, čini se, najomiljeniji jer njega mušterije naprosto vole. To nije običan kliše i onaj odnos kupac – trgovac, jer teško je objasniti rečima koliko mu se svi obraduju kada se vrati, recimo, sa godišnjeg odmora. 


Nekako, kad on ne stoji između voća i povrća, ta piljarnica nije ista. A razlog za to je jednostavan, Goran deli i savete, a posebno novim i neiskusnim domaćicama.

Pošto uvek imamo sveže i sezonsko voće i povrće, a neretko i po sve do tri sorte paradajza, krompira ili paprike, mušterije me pitaju recimo koji je bolji krompir za pečenje, beli ili crveni ili koji paradajz preporučujem za kuvanje, kao i da li je slađa mala ili velika lubenica. Često im nesvesno onako usput dam i neki predlog za kuvanje, a onda se i našalim sa njima: "Eto dobila si sve savete, sad još da dođem kod tebe i da ti skuvam ručak i svi zadovoljni". I tu moju šalu zaista svi kapiraju, i nikada se niko nije naljutio na mene. Moj plan je da ostanem ovde da radim, jer me posao ispunjava, a i zaista ne znam kako bih se uklopio na drugom mestu, jer su za mene moje komšije, kolege i poslodaci zapravo druga porodica – zaključio je Goran Malkić. 

Oceni vest:
53
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Danijela

  pre 19 dana i 7 sati

  Tačno, Goran je fantastičan čovek i trgovac! Kao član porodice svima nama koji kupujemo kod njega. Ništa protiv Nove, ali Goran je Goran:-)

  Oceni komentar:
  0
  45
 • Limanac IV

  pre 19 dana i 7 sati

  Sve je istina, stvarno super lik.

  Oceni komentar:
  3
  43
 • Iva

  pre 19 dana i 6 sati

  Školski ....duša i pre svega čovek!

  Oceni komentar:
  3
  33
 • Đorđe

  pre 19 dana i 4 sata

  Goran zvani Štuka. Bio je i dobar košarkaš u Vojvodini kod mene

  Oceni komentar:
  1
  30
 • Tasa

  pre 18 dana i 14 sati

  Bravo,komso! Najbolji si!!!

  Oceni komentar:
  1
  16
 • Milan

  pre 18 dana i 3 sata

  Ljudina i po je naš Gotan! Samo mi krivo zašto gazda Nova ne sredi kod gazda Šakana da bar zajedno Goranu naprave neku “najlonsku” nastrešnicu kakve viđamo na mnogo piljara? I nama mušterijama bi bilo prijatnije makar u malo zavetrine tokom devet/deset meseci da stanemo dok biramo zbilja najbolje voće i povrće koje nam se nudi u kvartu! NASTREŠNICA ZA GORANA…hajdemo komšije…NASTREŠNICA ZA GORANA!

  Oceni komentar:
  0
  18
 • Gordana Pavkov

  pre 18 dana i 3 sata

  Divno je imati zdrav odnos sa ljudima i deliti toliko dobru energiju, kakvu Goran ima.

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Bojana

  pre 17 dana i 22 sata

  Istina,ovaj čovek je predivan!

  Oceni komentar:
  0
  8