NOVOSAĐANI: Gorica se zalaže za slobodu životinja i očuvanje zelenila

NOVOSAĐANI: Gorica se zalaže za slobodu životinja i očuvanje zelenila

Ona je slobodni umetnik, sportistkinja i aktivistkinja, kojoj za sve to nimalo ne smeta nedostatak noge, koju je izgubila još kao dvanaestogodišnjakinja, kada joj je dijagnostikovan tumor na kolenu. Naprotiv, prepoznatljiva je našim sugrađanima, koji je viđaju na veoma mnogo događaja i akcija, a posebno srčano se bori za dobrobit životinja.

Gorica Grlica rođena je 1973. godine u Zaječaru, odrasla je u Valjevu, a pre desetak godina došla je u Novi Sad, kad su joj ćerke bliznakinje ovde upisale Srednju umetničku školu. Naš grad je odmah osetila kao svoj, jer, kako kaže, nudi sve opcije koje veliki grad ima, a mnogo je mirniji i kulturniji od, na primer, Beograda. Dugo je bila u plivačkoj reprezentaciji za osobe sa invaliditetom. Bavi se slikanjem i zvučnom masažom, a redovno vozi bicikl, vežba jogu, pešači, igra badminton i pliva.


Vodi aktivan život i propagira rekreativni sport, kojim b, prema njenom mišljenju,i trebalo svi da se bave, bez obzira na pol i uzrast.

Koristim protezu za nogu, pa mogu da radim sve, ali je veliki problem što ta pomagala postaju sve nekvalitetnija i skuplja, a Socijalno nam sve manje pokriva. Ko hoće dobru protezu, mora dobro i da je plati, a sve manje ljudi ima tu mogućnost – ističe Gorica za portal Moj Novi Sad.


Volju crpi iz sebe, ali kaže i da je vaspitavana tako da nikad ne odustaje, već da se bori. Za nju, svaki dan je izazov da u njemu pronađe nešto lepo, čak i ako preovladava teško.

Novi Sad bi morao još više da se prilagodi osobama sa invaliditetom. Recimo, postoji dosta toaleta za nas, ali su najčešće zaključani, što nema nikakve logike. Naravno, potrebno je više javnih toaleta i klupa – naglašava naša sagovornica.

Veoma je razočarana kada joj pojedini vozači autobusa ne dopuste da uđe sa svojim psom, s obzirom na to da, kao osoba sa invaliditetom, nije u mogućnosti da nosi transporter.


Goričin aktivizam odnosi se na mnogo toga. Podržava i odlazi na proteste za Šodroš, kao i druge ekološke akcije, a zajedno sa aktivistima "Otvorene kuhinje" raznosi obroke onima koji su u potrebi.

Ipak, najredovnija je u vegan akcjama, kao što su Kocka istine i “Bdenje”. U prvoj, koja se redovno organizuje u centru grada, zajedno sa drugim aktivistima drži monitore sa snimcima iz raznih industrija gde su životinje zarobljene, mučene i, na kraju ubijene.

Poenta je da razgovaramo sa prolaznicima, a naš stav je bez optužbi. Pokušavamo da probudimo svest kod njih a koji bi način to moglo da se promeni i uglavnom nailazimo na razumevanje. Mnogi se šokiraju nekim činjenicama, nakon čega neretko promene stavove – objašnjava ova aktivistkinja.


Drugu akciju rade ispred klanica mesne industrije "Matijević", gde stoje sa transparentima, ali je još važnije da dočekuju životinje koje u to vreme pristižu u kamionima, kako bi im dali vode i pomazili ih.

Za njih je to prvi i poslednji humani dodir. Te životinje su išibane, poslednjih 48 sati su gladne i žedne i po njima se vidi da su preplašene, kao da znaju gde idu. U očima kravica mogu se videti prave suze i to bude vrlo potresno – opisuje ova entuzijastična žena.

Kaže da su česti pritisci okoline na vegane inače, da su ih proglasili sektom, ali joj je drago kada uspe da dopre do nekog, kao što je slučaj sa jednom devojkom koja je promenila način ishrane nakon razgovora sa njom.

Čak i da neko samo smanji upotrebu proizvoda životinjskog porekla, doprineće spašavanju života tih nevinih bića. Kad bi sad, ovog momenta, na planeti potrošnja mesa, mleka, jaja, kože, krzna opala za 50 posto, automatski bi se smanjila proizvodnja, jer nema potražnje – tvrdi Gorica.


Interesantan je podatak koji nam je navela da, u stvari, nijedno meso nije ukusno dok se ne začini biljnim dodacima o solju. Ipak, naglašava da je mnogo važnije od toga koliko je nešto ukusno, koliko je etički ubijati druga živa bića.

Uskoro će 1. novembar, Međunarodni dan veganstva. Bilo bi dobro da svako porazmisli malo na tu temu, kad kažu da vole životinje, koliko je to istinski. Takođe, pozivam sve da odbranimo zelenilo Novog Sada i stanemo u odbranu Šodroša – poručuje Gorica našim sugrađanima.

Oceni vest:
23
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Вера

  pre 144 dana i 17 sati

  Врло поштујем енергију ове жене и све оно што ради. Не видим разлог што не навуче ногавицу и на протезу ноге. Особа такве енергије и способности нема потребу да изазива самилост и не верујем да јој је то и намера. Она може изазвати само дивљење и поштовање. Мада, помиловати (не помазити) краву која се води у кланицу је, ипак, претеривање! И не треба на невеганима вршити својеврсну емотивну уцену на овај начин, свако има свој избор, зар не?

  Oceni komentar:
  1
  1