NOVOSAĐANI: Književnošću protiv nasilja u porodici

NOVOSAĐANI: Književnošću protiv nasilja u porodici

Naša današnja sagovornica živi svoj poetsko-muzički san, bavi se lekturom i pisanjem recenzija, ali mašta o tome da se jednog dana ostvari kao profesor srpske književnosti i jezika, i da počne da predaje u nekoj školi.

Nataša Bundalo Mikić rođena je u Novom Sadu 1983. godine. U rodnom gradu je završila Gimnaziju "Laza Kostić", a diplomirala je na Filozofskom fakultetu na smeru za srpsku književnost i jezik. Bavi se književnošću i izdala je dve knjige. Trenutno je angažovana u Banatskom kulturnom centru iz Novog Miloševa kao lektor i korektor. Osnivač je i administrator Fejsbuk stranice Umetnost kroz sliku, melodiju i reči. Udata je i majka je trogodišnjeg Marka.

- Odrasla sam i ostala do danas na Limanu. Predstavnica sam generacije koja pamti lastiš, klikere, segu, barbike, divna prijateljstva, ali, na žalost, i inflaciju, sankcije i bombardovanje – počinje svoju priču Nataša i nastavlja: - Kao dete, majka me je upisala u Baletsku školu i sećam se da sam imala jedan nastup u Srpskom narodnom pozorištu. Nakon toga, sa baletom sam nastavila u Sokolskom društvu Vojvodine i sa njima nastupala na Zmajevim dečjim igrama. To je jedan od najlepših perioda s kraja detinjstva – priča Nataša.


Sagovornica portala mojnovisad.com već je u osnovnoj školi otkrila ljubav prema pisanju. Prvi njeni sastavi izašli su u "Dečjem dnevniku", koji je izlazio u sklopu novosadskog "Dnevnika". Prve pesme napisala je kao tinejdžerka, a objavljene su u časopisima "Super teen" i "My love story", tokom devedesetih godina.

- Nakon završetka fakulteta nisam mogla da se zaposlim, ali nisam sedela skrštenih ruku i počela sam honorarno da se bavim lektorisanjem. "Lanjski sneg", pokojnog novosadskog multidisciplinarnog umetnika Branka Andrića Andrle, bio je prvi roman koji sam lektorisala. To sam uradila za bečki kulturni centar koji nosi ime pokojnog Andrića, a čiji je direktor njegov sin Branko Andrić mlađi. Ubrzo nakon toga dobila sam izuzetnu priliku od Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, da objave moje davno napisane pesme. Njihov direktor, Radovan Vlahović je moj duhovni mentor i čovek kojem sam veoma zahvalna. Sa njim sarađujem i danas kao lektor i korektor – objašnjava Nataša.

Kao moderator, ova Novosađanka je učestvovala u mnogim poetsko-muzičkim večerima i promocijama knjiga. Takođe, bila je i voditeljka Sedmog evropskog Fejsbuk pesničkog festivala na Salonu knjiga na Novosadskom sajmu. Svoju prvu zbirku poezije "Ginevrin šapat", u izdanju Banatskog kulturnog centra, objavila je 2015. godine.

- Prošlo je godinu dana od moje prve knjige i sada je izašao i moj prvi roman "Lakovane bele cipele". On predstavlja mali porodični roman o fragmentima života jedne novosadske porodice i jedne male velike žene heroja. Roman ima mnogo autobiografskog i podseća na neka davna, možda, lepša vremena šezdesetih godina. Priča je dodatno potkrepljena fotografijama iz porodične kolekcije – rekla je Nataša.

Knjiga predstavlja glas nade i krik kao doprinos borbi protiv nasilja u porodici, prema muškarcima, deci, ali na prvom mestu prema ženi kao stubu svakog doma.

- Zahvalna sam  Banatskom kulturnom centru, ali  pre svega svojoj majci i svom Novom Sadu na svemu.  Trenutno, u životu mi je najvažnija uloga majke. Decu obožavam i nadam se da ću jednog dana uspeti da se zaposlim kao nastavnik u školi – kaže Nataša.

PROMOCIJA KNJIGE "Lakovane bele cipele", autorke Nataše Bundalo Mikić, održaće se u Gradskoj biblioteci (Dunavska 1) u Novom Sadu, 6. decembra od 19 sati. Na promociji će, pored autorke, govoriti književnik i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa Radovan Vlahović, književnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa i književnica, profesor i recenzentkinja Ivana Stojić iz Smedereva. Moderator programa biće Monika Fuderer Maširević.

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Irma Mićanović

Oceni vest:
20
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan